Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zarobki a dziecko

Polecane posty

Gość gość

Witam. tak się zastanawiam ile zarabiacie, że stać was na jedno drugie czy trzecie dziecko. Ja zarabiam 650zł a mąż 2000zł. Maż płaci 350zł alimentów na swoje pierwsze dziecko z poprzedniego małżeństwa. 1000zł płacimy rodzicom za to że możemy u nich mieszkać. Jedzenie musimy kupowac sobie sami. I naprawde niewiele zostaje . i jak tu urodzić dziecko. Siostra męża zarabia najniższa krajowa urodziła teraz drugie dziecko i jest na macierzyńskim. Za pensje meża wynajmuja mieszkanie. Tak sie zastanawiam jak minie jej macierzynski i wychowawczy to skad wezma kase na utrzymanie tej dwójki dzieci? Do pracy nie pojdzie bo kto zostanie z małym dzieckiem? Jak to u was wyglada piszcie bo jestem ciekawa.

Gość gość
ja 4 tys, mąż 3 tys. Ze stałych rachunków mam 1 tys kredytu hipotecznego, 500 czynszu i w sumie z 500 reszty rachunków. Mam 26 lat, mąż 28 i pierwsze dziecko w drodze

Gość gość
Mam jedno dziecko, obecnie jestem na macierzynskim,po nim wracam do pracy. Na urlop wycjowawczy nie moge sobie pozwolic bo jest bezplatny. Ja zarabiam 2000 na reke, maz 3500, mamy wlasny dom, kredyt hippteczny 900zl, na samocgod 450. Wracajac do pracy dziecko albo oddam do zlobka albo za pol mojej wyplaty wynajme nianie. Nie wiem czy zdecyduje sie na drugie dziecko.

Gość gość
Dlaczego urlop wychowawczy masz bezpłatny?

Gość gość
urlop wychowawczy zawsze jest geniuszu bezpłatny

Gość gość
powaznie?w internecie pisze inaczej

Gość gość
Urlop wychowawczy zawsze jest bezplatny jednak jesli ktos otrzymuje zasilek rpdzinny to dostaje 400zl dodatku gdy przebywa na urlopie wychowawczym. Z naszymi dochodami rodzinne odpada, nie lapiemy sie na nic.

Gość gość
To znaczy że jeżeli ktoś pracuje za najniższa krajowa to płatny ma tylko macierzynski przez rok a po roku musi wrócic do pracy bo jak nie wroci to go zwolnia?

Gość gość
Jesli ktos ma umowe np. na czas nieokreslony moze po macierzymskim isc na wychowawczy, jesli pracodawca udzieli wychowawczego i po nim wrocic do pracy. Macierzymski placi Zus, wychowawczy jak wspominalam jest bezplatny, zawsze mozna zlozyc wniosek o zasilek rodzinnh i wtedy od dochodow rodziny zalezy czy otrzyma zasilek rodzinnh plus 400zl dpdatku za urlop wychowawczy.

Gość gość
Zle wyrazilam sie w poscie powyzej a nie chce nikogo wproqadzac w blad. Pracosawca na wniosek pracownika musi udzielic urlopu wychowawczego.

Gość gość
35 tys razem mamy

Gość gość
a ile można byc na wychowawczym?

Gość gość
Na wychowawcze idą tylko w urzędach. Spróbuj w prywatnej firmie iść na wychowawczy, to nie masz co szukać tam po powrocie. Nawet po macierzyńskim marne szanse, że wrócisz.

Gość gość
ale ile mozna byc na wychowawczym, napiszcie

Gość gość
1000 zl t dosyc duzo jak na mieszkanie u rodzicow. mogliby wam ten czynsz obnizyc troszke

Gość gość
My mamy miesiecznie srednio 8 tys. Ze stałych opłat prad, gaz, internet, telefony, paliwo, przedszkole czyli okolo 1500 zl. I tak wychowawczy jest bezpłatny chyba, ze nie przekracza sie dochodu . Wymiar urlopu wychowawczego to 36 miesiecy ale w tym roku wprowadzili jakies zmiany i jest mozliwosc pozostania z dzieckiem do ukończenia 5 roku zycia.

Gość gość
wiem ze 1000zł to duzo.. wynajelibysmy za to kawalerke ale maz sie od rodzicow wyprowadzic nie chce czy do wychowawczego bierze sie pod uwage tylko zarobi matki czy wspolne ojca i matki

Gość gość
Wspolne zarobki

Gość gość
to porozmawiajcie z rodzicami, bo musi byc wam ciezko pod uwage beda brane dochody obojga,bo jestescie malzenstwem

Gość gość
Aha i jedna osoba nie moze wykorzystac 36 miesiecy. Jakas czesc, chocby jeden miesiac, musi wykorzystac drugi rodzic. A płatny jest przez 24 miesiace jesli łapiesz sie w prog.

Gość gość
na razie wstryzmaj sie z decyzja o dziecku, Ty dostaniesz zasilku macierzynskiego tylko 650 zl, mezowi po odjeciu alimentow i oplaty za mieszkanie zostaje tylko 650...takze nieciekawe jesli chodzi i finanse,

Gość gość
musialabys pomyslec o zmiane pracy na lepiej platna i Twoj maz tez,zeby wam bylo normalnie, jak na takie pensje do zobowiazania macie za wyoskie...ale mowie,jesli mialabym placic rodzicom takie pieniadzezato, ze moge mieszkac u nich to juz woalalbym wynajac,

Gość gość
niestety ale w najblizszych latach pracy nie zmienimy

Gość gość
niby czemu pracy nie zmienisz?nawet jako niania bys miala wiecej niz 650 zł, twój wybór, w takim razie zapomnij o dziecku bo chyba nie bedziesz go skazywac na taka biede?!

Gość gość
650 zł? To Ty nie masz umowy o pracę chyba? Czy masz tylko pół etatu? Przecież obecnie najniższa krajowa to jest powyżej 1000 zł. Nie bardzo rozumiem skąd masz takie grosze.

Gość gość
Ha to bardziej oplaca Ci sie siedziec w domu z dzieckiem bo przy 2000 na 3 osoby mielibyscie 500+.

Gość gość
kosiniakowe jest 1000zł jakbys poszła na macierzyński to by ci chyba do równego 1000 dopłacili.

Gość gość
10.48 Dokładnie, macierzyński teraz wyrównują do 1tys zł jeśli komuś wychodzi poniżej.

Gość gość
Ja zarabiam 2 tys, narzeczony 3 tys. Mamy 2 dzieci, na drugie dostajemy 500+, więc mamy 5,5 tys na 4 osoby. Opłat z dom mamy 600 zł+ węgiel zimą. Nie jest źle. Ja też się dziwie dlaczego za dzielone mieszkanie płacicie aż 1000 zł, trochę mi się wydaje, że rodzice was wykorzystują.

Gość gość
Ja 4 tysiące, partner ok 3 tysiące. Mamy jedno dziecko, bez kredytów.