Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odstawianie od piersi

Polecane posty

Gość gość

Jak odstawić od piersi roczne bezsmoczkowe dziecko? Mała pije o 21 mm z butelki i zasypia na noc, ale standardowo budzi się jeszcze co 3 godz na pierś. O 8 rano dostaje kaszę na śniadanie. W dzień je normalne posiłki, pierś ssie tylko raz przed drzemką w południe. W nocy budzi się z płaczem (pewnie bóle wzrostowe, zęby - podaję leki) i butelki nie chce... do tej pory nie było dużego problemu bo ssała 3 min i zasypiała, jednak teraz zaczyna mi przy piersi wisieć. Niby zasypia, ale po odłożeniu do łóżeczka znów płacze i chce do piersi.i tak z godzinę albo dłużej. Nie akceptuję takiego karmienia i chcę ją odstawić, ale nie jestem w stanie jej w nocy inaczej niż piersią uspokoić. Starszego syna odstawiłam jak miał 9 mscy i od tego czasu nie jadł już w nocy - budził się oczywiście, ale dostawał smoka i spał dalej (smoczka sam odstawił zanim skończył 1, 5 r). Córka smoczka nigdy nie chciała. Już padam ze zmęczenia, co robić? Jadzia

Gość gość
Z moim synem podobnie. Ma 13 miesięcy i też jest i na mm i kp. I tego kp mam serdecznie dość!!! Bo przekształciło się to w wiszenie i mamlanie przez pół nocy. Smoczki ma chyba we wszystkich rodzajach wszystkich firm i żadnego nie lubi, tak było od początku. Tylko, że jak widzę jak on się uspokaja na piersi przy tym cholernym ząbkowaniu, to sobie myślę, dam radę.

Gość gość
Chcesz ja odstawic to odstaw. Nie bardzo rozumiem o co sie pytasz? Dziecko przejmuje maz na 3 noce i jest odstawione. Inna sprawa czy bedzie spala. Jak zabkuje i kp przynosi jej ulge to po odstawieniu nadal sie moze budzic i plakac bo tej piersi nie bedzie. Kp moje dzieci 16 miesiecy i 18 miesiecy. Jak wiedzialam, ze chce odstawic to w kilka dni byly odstawione. U ciebie autorko problemem jest, ze jeszcze nie podjelas decyzji. Piszesz ze chcesz zakonczyc kp a jednoczesnie karmisz dziecko, bo to przynosi mu ulge. To swiadczy, ze jestesmy wspaniala matka, ktora dobro dziecko przedklada and swoje. Jak masz dosc to odstaw. Jak jeszcze jednak chcesz to kp. Problemem nie jest kp czy dziecko tylko brak podjetej decyzji o odsatwieniu.

Gość gość
Skoro już raz pije mm to powinnaś mieć luz. Moke dzieci nie akceptowały nie tylko smoka uspokakacza, ale także butelek. Noce kiedy próbowałam je odstawić były koszmarem

Gość gość
Dlatego ja nigdy nie będę karmiła piersią

Moja córka ma 10 miesięcy, karmiłam tylko piersią od samego początku. W dzień po prostu w miarę jak rosła zamieniałam kolejne karmienie na inny posiłek. Niedawno, bo początkiem tego tygodnia sama zaczęła odmawiać kamienia wieczorami piersią, bo po zjedzeniu kaszki o godzinie 20 najwidoczniej nie ma już ochoty na jedzenie. Za to budzi się nocami, to przez ząbki. Ale wystarczy chwilę pobujać ją w wózku i można przełożyć śpiącą do łóżeczka. Czasami tylko z czystej wygody układam ją na łóżku obok siebie i usypiam przy piersi, a później przenoszę do łóżeczka. Ale to wyjątki, kiedy jestem naprawdę zmęczona. Możliwe jednak jest to, że mleko z piersi przestało jej smakować, bo jestem w ciąży, a hormony podobno w tej kwestii potrafią namieszać :)