Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZrozpaczonaMama

Zdolna ale leniwa? Czy co?

Polecane posty

Gość ZrozpaczonaMama

Witam. Już nie wiem jak poradzić sobie z moją ośmiolatką - Natalka rozpoczęła właśnie drugą klasę. Jest zdrowym na ciele i umyśle dzieckiem, nie mam z nią problemów w domu. Jest bardzo ułożonym i grzecznym dzieckiem, w szkole nie sprawia kłopotów wychowawczych - jest wręcz chwalona za zachowanie i szacunek dla nauczycieli, dzieci ją lubią. Otóż problem leży w nauce - Natalka nie pracuje na lekcji - zagląda do piórnika, kuca sobie pod ławką i tam cichutko siedzi, patrzy za okno, zastanawia się nad czymś, przy czym jest bardzo zadowolona lub lekko rozkojarzona. Proszona o pracę na lekcji - wzdycha, i wykłada się na ławce, lub "nie słyszy", wiecznie jest ze wszystkim ostatnia - w szatni, podczas lekcji w-f. Z niczym nigdy nie potrafi zdążyć ponieważ zwykle interesuje ją wszystko oprócz tego co ma robić lub zwyczajnie sobie siedzi. Pani w pierwszej klasie ciągle pisała Natce notatki "Natalia nie pracuje na lekcji." Na początku myślałam że się czepia, ale to już druga klasa i nowa wychowawczyni a Natalia dostaje te same notatki i od niej. Podczas nauki trzeba jej dosłownie wszystko pokazać palcem - miejsce w którym ma pisać, zadanie które ma zrobić. Paradoksem jest to, iż kiedy już uda mi się ją czegoś nauczyć (a bardzo tego pilnuję) to pojawiają się same piątki i szóstki. Byłam z nią u psychologa oraz badałam ją pod kontem zespołu Aspergera - córka jest całkowicie zdrowym i standardowym dzieckiem. Córka nie lubi chodzić do szkoły argumentując to tym iż zwyczajnie nie lubi się uczyć. Nie wiem jak już sobie radzić z sytuacją bo sytuacja mnie przerasta, cierpliwość się kończy a frustracja sięga zenitu.

Gość gość
"Pani w pierwszej klasie ciągle pisała Natce notatki "Natalia nie pracuje na lekcji." Na początku myślałam że się czepia, ale to już druga klasa i nowa wychowawczyni a Natalia dostaje te same notatki i od niej." I co z tym jest robione? Co zalecił psycholog? Skoro dziecko 2 lata dostaje te same uwagi no to coś ewidentnie jest na rzeczy. I powinny być wdrożone systematyczne działania. X Jakie miała badania robione? Ma wystawioną opinię? Miała wszelkie badania typu słuch itd? Nawet zdrowe i standardowe dziecko może wymagać jakichś terapii wspomagających. Poczytaj o biofeedbeku np.

Gość gość
A moze to rzeczywoscie nie lenistwo moze warto dalej gdzies poszukac

Gość ZrozpaczonaMama
Tak. Natalka miała robione badania słuchu. Badał ją pediatra, psycholg i neurolog. Nie wiem co można jeszcze. Tym bardziej że jest bardzo dobrze rozwinięta intelektualnie - zwyczajnie nauka jej nie interesuje. Mimo zachęt i starań, siedzi sobie spokojnie i zwyczajnie próbuje rozmawiać na każdy inny temat niż ten o którym trzeba.

Gość ZrozpaczonaMama
Opinia psychologa mówi że Natalia jest zwyczajnie uparta i trzeba z nią pracować - ja pracuję, Natalka - nie bardzo. Psycholog zalecił szlaczki, systematyczność, ciszę i spokój - mała wszystko to ma. Pani zna Natkę i zwyczajnie stara się ją zachęcać do pracy. Ja natomiast zdaję sobie sprawę z tego że mała nie jest jedynym dzieckiem w klasie -dzieci jest 21 i trzeba pracować ze wszystkimi

Gość gość
Czasami trzeba odwiedzić wielu specjalistów. Moja kolezanka widziala juz w wieku3 lat ze z dzieckiem jest cos nie tak a lekarze ja zbywali. Opinie dostala w specjalistycznym osrodku dopiero. Pracuja z dzieckiem na wielu terapiach i postepy sa olbrzymie.