Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ŁąkaZielona

Dziecko kilkujęzyczne?

Polecane posty

Gość ŁąkaZielona

Myślę nad tym i myślę ... mieszkam w Wielkiej Brytanii więc raczej dziecko powinno nauczyć się Angielskiego z otoczenia. Mąż jest z Chin, ale mówi po Hiszpańsku. Czasami trochę gadamy po Francusku, ale to raczej dlatego, że się go uczę. Myślałam nad nauczeniem dziecka komunikacji w języku Angielskimi Hiszpańskim oraz później wybór języka Francuskiego w szkole ...

Gość gość
Gadajcie do niej/niego po Hiszpańsku i Francusku, a Angielskiego nauczy się z otoczenia :)

Ja bym wdrażała angielski, hiszpański i chiński równocześnie. A potem dokładała języków. Dziecko bilingwalne dużo łatwiej przyswaja w późniejszym okresie.

Gość gość
A ile ma latek tak w ogóle :D?

Gość ŁąkaZielona
Dwa miesiące, ale to nie zmieni faktu, że przydałoby się już zacząć zastanawiać nad tym czy jednak nie pozostać przy Angielskim ...

Gość gość
A ile Ty masz lat :D?

Gość gość
Ucz go/ją ucz, przyda się mu/jej potem w życiu :D

Gość ŁąkaZielona
Ehh ... jak mówi dobrze nam znane przysłowie ... kobiety o wiek się nie pyta. No, ale skoro to jest w jakiś celach przydatne ... jestem młodą mamą, mam 19 lat. Mąż ma 30.

Gość gość
Uuu dosyć spora różnica wieku, 11 lat hehe :D Jednak miłość nie zna granic :D Hehe :D

Gość ŁąkaZielona
No i otóż to :)

Gość gość
ja mieszka w holandi i mam meza holendra.tu babki z biura zajmujacego sie rozwojem dziecka mowia wyraznie-do dziecka tylko jezykiem pochodzenia (jezyk matki,tam gdzie sie wychowalas).ja mowie od poczatku po polsku do malego,maz po holendersku.chwile mieszal ale majac gdzies tak 20 miesiecy zaczal rozgraniczac i dobrze wyczuwa roznice.jest naprawde tak ze mowi mi "pic" widzi ze jestem zajety i krzyczy o meza "dorst".sama jestem w szoku ze tak dobrze zalapal. u was dziecko angielski zalapie w przedszkolu.ty mow po polsku a on jezykiem pochodzenia bo nie wiem czy on z chin czy hiszpanii jest.

Gość gość
A polskiego nie chcesz dziecka nauczyć?

Gość gość
no wlasnie.angielski i tak sie nauczy ale musi umiec porozmawiac z dziadkami z polski