Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to prawda ze pierwsze tygodnie od poczęcia dziecko ...

Polecane posty

Gość gość

zywi sie ciałkiem żółtym, czy jakoś tak ? Chodzi mi o to, ze jestem dosc rozrywkowa osobą, i akurat tak wyszło, ze w momencie poczęcia przez ok pierwsze 3 tyg.. duzo imprezowałam. Nie miałam pojecia, ze moge byc w ciazy bo miesiaczki byly nieregularne i myslalam, ze zaraz nadejdzie. Duzo alkoholu piłam tzn tez zalezy co kto ma na mysli pod pojeciem duzo, raz upiłam sie drinkami innym razem wypilam z 4-5 piw i to co mnie dziwiło to to ze szybko urywał mi sie film.. to najdziwniejsze, i pewnie bylo spowodowane już ciążą. Nieraz wypijałam wiecej ale to np przez całą noc w pubie. no i sluchajcie spróbowałam wtedy pierwszy raz amfetaminy, ale na język, jaka ja byłam głupia co mnie podkusiło. ale dosłownie mała szczypta. Wychodzi na to, ze juz byłam gdzies w 3 tygodniu wtedy. Ciaze zdiagnozował lekarz w 6 był tam malusienki zarodek . Jestem w 6 miesiacu, ciąża rozwija sie prawidłowo, wszystko według lekarza jest ok, wyniki książkowe. Czy to jest prawda, czytałam na wielu forach, ze poki płód sie nie wykształcił dziecko nie pobiera tego CO JA ? Oczywiscie jak tylko sie dowiedzialam odstawiłam alkohol zeby ktoś nie myślał... Czasem wypiję sobie karmi, ale to tyle.

Gość gość
A slyszalas o FAS?????jak nie to sobie poczytaj. Czasem wystarczy wypic raz,a skutki tragiczne i nieodwracalne.

Gość gość
Gratulacje autorko, będziesz mieć chore dziecko z FAS :D

Gość gość
Ja też dużo piłam dopóki się nie dowiedziałam w około 5 tc, dużo to znaczy codziennie po 4-5 piw . Dzieciatko jest zdrowe ma już 3 miesiące ale też strasznie się bałam

Gość gość
Ile? Matko ja po pol torej mam helikopter i rzygam

Gość gość
Będzie co ma być, to że nie widać wad na usg, nie znaczy, że nie będzie w przyszłości problemów z rozwojem poznawczym, emocjami. Ale jeśli nawet Karmi nie możesz sobie teraz odmówić to nie mam pytań. Niska zawartość alkoholu w nim chyba jest. Po co Ci to? Dla chwili przyjemności? Zdrowe to nie jest na pewno.

Gość gość
11:00 akurat Karmi ma tak niską zawartość alkoholu (mniej niż 0.5%), że pisanie o tym w kontekście fas to przesada. Napoje o tej zawartości alkoholu sa uznawane za bezalkoholowe. Równie dobrze można by mówić i fas i płynach do płukania ust, albo czekoladkach. Nie przesadzaj.

Gość gość
Dziecko jest chronione do 6 tygodnia. Wtedy tworzy sie pepowina. Oczywiscie gdyby kobieta sie uchlala na umor to pewnie by jakos to wplynelo na plod i moglaby poronic. Ja np tez pilam do 5 tygodnia. Ze dwa trzy piwa ale co gorsze bralam silne tabletki ;/.

Dobrze ze juz nie pijesz ale mnie dziwi jak kobieta może pic takie ilości i funkcjonować?

Gość gość
Raz w życiu wypiłam cztery piwa przez noc i myślałam że umrę. Nigdy więcej. Będąc w ciąży jakiś tydzień wypiłam cytrynowego celta na Slowacji. Jak dowiedziałam się o ciąży to wpadłam w panikę. Lekarz powiedział że do miesiąca czasu ciąża jest tak mala że to jej nie zaszkodziło. Ale tyle alkoholu i tak często i jeszcze amfa to nie wiem jak ty kobieto możesz spać spokojnie. Oby wszystko było dobrze.

Gość gość
Jezus Maria idiotki juz piszą bedziesz mieć dziecko FAS jakby to bylo przesądzone :D :D FAS jest debilki w 99 procentach u dzieci matek ktore chlały całą ciąże tępaki. A i też nie zawsze. Wy byscie co druga z FAS po******lały jakby to miało wplyw ze wasze matki pily nie wiedząc ze są w ciazy, a prawda taka, ze kiedys nie było takich sprzetów i kobiety pily i palily duzo duzo wiecej. i duzo duzo dluzej ,

Gość gość
11.06 Nie piszę o Karmi w kontekście FAS, ale w kontekście matki, która mimo tego, że na początku nieświadomie naraziła zarodek, teraz niby żałuje i dalej nie może sobie odmówić nawet tego 0,5%, tak jakby nie wiem co jej to dało, że to piwo wypije. Dziecku dawka cukru i 0,5% na pewno nie pomoże

Gość gość
Dziekuje za te dobre rady, za to z FAS dziekuje bo widze diagnoza kafeteryjnych poloznych juz postawiona. Co do KARMI oczywiscie, ze mogę sobie odmówić ale czasem przy okazji jakiegoś wyjścia wypijam, konsultowałam z lekarzem powiedział,ze nawet czasem szklanka zwykłego by nie zaszkodziła tylko wszystko z umiarem . Jednak zwykłego bym nie tknęła. Tez slyszałam o tym , ze w tak wczesnej ciazy jesli byłoby cos nie tak to nastapila by ''tzw'' naturalna selekcja.Poronilabym od razu. Uspokoiła mnie jedna z Was, ze jest chronione. Ja odkad sie dowiedziałam, nie piłam nic. co do funkcjonowania, nie jestem alkoholiczką, po prostu bardzo, bardzo długo nigdzie nie wychodziłam, moje zycie towarzyskie było zawieszone, tak sie jakos złożyło w tym czasie, ze odnowiłam kontakt z jedną znajomą i tu jakies urodziny, tu impreza.. akurat mam mocną głowę wiec te 4-5 piw na całą noc to nie było jakoś specjalnie dużo dla mnie.

Gość gość
jak nie piła po 5 tygodniu powinno być wszystko okej do 5 tyogdnia nic nie przechodzi do dziecka.... poczytajcie sobie i każdy lekarz wam to powie.

Gość gość
No mogę spać spokojnie, ale czasem nachodzą mnie te mysli. Lekarz sprawdził pod wzgledem genetycznym, sprawdził przezierność nosa, narazie wszystko jest ok . Przecież zapewne nie tylko mnie sie zdarzyło pić, przecież nie miałam pojęcia, ze jestem w ciąży. Mialam tak rozregulowane cykle odkąd pamiętam, ze sądziłam, ze okres przyjdzie.

Gość gość
do 5 nic się nie dzieje i koniec na tym.

Gość gość
gość dziś jak nie piła po 5 tygodniu powinno być wszystko okej do 5 tyogdnia nic nie przechodzi do dziecka.... poczytajcie sobie i każdy lekarz wam to powie. x No nie piłam, to było tak, ze ostatnią miesiączke miałam ok 15 kwietnia, zapłodnienie było ok 1-4 maj. Ostatni raz ostro popiłam 20 maja. Pierwszego czerwca dowiedziałam sie o ciąży.

Gość gość
a ja własnie jestem chora, złapałam paskudne przeziebienie, do tego w pracy kilka razy robiłam punktowe zdjecie zęba pacjentom. Okres sie spoznia drugi dzien i przeraza mnie mysl ze moge byc w ciazy :/

Gość gość
Ja też piłam w ciąży, tzn. na początku jak jeszcze nie wiedziałam, że zaszłam. Nie codziennie, ale co weekend na imprezie lub ze znajomymi kilka piw lub drinków. Jak się dowiedziałam o ciąży, to nie piłam w ogóle. Dziecko zdrowe, ma już 9 lat, uczy się też dobrze, nie rewelacyjnie, ale też nie najgorzej, po prostu jak większość klasy. A Fas to mają dzieci nałogowych alkoholiczek, które w ciąży chleją codziennie wódę.

Gość gość
Jest coś na rzeczy z tym co piszesz, że na samym początku dziecko jest dobrze chronione, ale to chyba pierwsze dni, generalnie I trymestr jest najgorszy pod względem takich substancji. Ale tu nie ma reguły. Wieeeeele kobiet pije na tym etapie nie wiedząc o ciąży i mają zdrowe, śliczne, mądre dzieci.

Gość gość
No właśnie, a mnie tu straszą FAS :O Przecież wyniki w nauce to też nie jest wynik domniemanego picia rodziców.

Gość gość
aga0205 dziś Dobrze ze juz nie pijesz ale mnie dziwi jak kobieta może pic takie ilości i funkcjonować? x Tak samo jak mężczyzna... a poza tym każdy ma inną tolerancję na alkohol, jedna osoba po 1 piwie jest pijana, a druga po 6 czy 7. Jedni lubią alkohol inni nie, tak samo jak z innymi rzeczami. Wiadomo, że w ciąży trzeba zrezygnować z alkoholu, ale jeśli ktoś nie wie jeszcze o ciąży, bo to wpadka, to normalnie się zachowuje, chodzi na imprezy i pije alkohol jeśli lubi, przecież jasnowidzem nie jest.

Gość gość
No właśnie tez tak sadze, gdyby było inaczej co drugi z nas chodziłby chory albo z wadami, taka prawda niestety. Nie ukrywajmy kiedys nasze mamy, babcie paliły papierochy i całe ciąże i piły, bo nie wiedziały, ze to zabronione...

Gość gość
Ja nie wiem jak możecie pić alko w ciąży, musicie mieć strasznie zniszczone organizmy przez używki, ja jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży a dosłownie odrzuciło mnie od piwa (piłam czasem karmi z koleżanką), wtedy po raz pierwszy pomyślałam, że zaszłam, zanim jeszcze test zrobiłam. Zdrowy organizm sam daje sygnały o ciąży.

Gość gość
Niekoniecznie dzieci z FAS to dzieci nałogowych alkoholiczek chlejących wódkę- to też dzieci mam które dały się przekonać do picia lampki czy dwóch czerwonego wina- codziennie, bo zdrowe przecież, albo szklanki piwa "na nerki". Słyszałam już takie madrości, a fakt że czerwone wino ma również dobre skutki nie znaczy że w ciąży jest wskazane. Autorko, też tak miałam, imprezowałam dość sporo, w momencie jak zaszłam w ciążę ale nie byłam tego świadoma również zaliczyłam ostre wesele z wódką, a drugiego dnia na poprawinach- marihuanę. Lekarz, któremu tylko do alkoholu się przyznałam, też mnie uspokajał że w pierwszych tygodniach, mowa tu o 2-3 tyg od zapłodnienia, właściwie nie ma to większego znaczenia, i że większość kobiet pije alkohol albo bierze leki na tym etapie, nie wiedząc o ciąży, a wszystko jest ok. Synek rośnie zdrowo i fajnie się rozwija. I dokładnie, Karmi to piwo bezalkoholowe.Już nie przesadzajcie z tą ostrożnością. Kawę też pijecie tylko Inkę z mlekiem?

Gość gość
gość dziś Ja nie wiem jak możecie pić alko w ciąży, musicie mieć strasznie zniszczone organizmy przez używki, ja jeszcze nie wiedziałam że jestem w ciąży a dosłownie odrzuciło mnie od piwa (piłam czasem karmi z koleżanką), wtedy po raz pierwszy pomyślałam, że zaszłam, zanim jeszcze test zrobiłam. Zdrowy organizm sam daje sygnały o ciąży. x Troche trąci hipokryzją, nie sądzisz ? ODRZUCIŁO CIE OD PIWA CO NIE ZNACZY ZE NIE PILAS . Nie kazdego odtrąca, to skąd ma wiedzieć.

Gość gość
No wlasnie, dzieciaczek jest chroniony nie ma sie co martwić, i tak szybko dość wykryłaś ciąże, niektore to dowiaduja sie jak juz sa w drugim trymestrze, pomysl co by bylo wtedy jakby dalej piła.

Gość gość
Zarodek jest chroniony do 14-15 dni od zapłodnienia, czyli mniej więcej do terminu miesiączki. Potem substancje przenikają do zarodka, im ciąża późniejsza tym bardziej.

Gość gość
skad wy to bierzecie ? to ile w koncu ? bo ze jest chorniony to jest pewniak

Gość gość
Spokojnie nie ma pępowiny więc nie ma ryzyka. Sama dowiedziałam się o ciąży w 6tyg i to są słowa lekarza