Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krystynnnna40

Język obcy na studiach

Polecane posty

Gość krystynnnna40

Witam wszystkich. Od października zaczynam studiować, zaocznie. Jedynym językiem, jakiego będę uczyła się na studiach jest j. angielski, którego nigdy się nie uczyłam i znam tylko podstawowe wyrazy. Bardzo dobrze znam za to niemiecki, którego uczyłam sie od podstawówki aż do matury. Gdy zobaczyłam na stronie uczelni testy pod koniec każdego roku- ze słuchu m,in. to aż się przeraziłam, ze bez znajomosci dobrej tego języka nie jestem w stanie tego zaliczyć. nauka języka będzie sie odbywała od poziomu B1 czyli to dla osób, które już posiadają jakieś umiejętności w tym języku, a nie tak zupełnie od podstaw. Czy ktoś z Was miał taki problem z językiem obcym na studiach?

Gość krystynnnna40
Tylko- właśnie na mojej uczelni naukę rozpoczyna sie od poziomu B1- tych wczesniejszych poziomów nie ma, czego się obawiam, bo nie ucząc sie wcześniej tego języka mogę mieć kłopoty. Nie znam zupełnie podstaw, nie potrafię się porozumieć, nie znam gramatyki.

Gość gość
Spokojnie. Szybko nadrobisz. Kup książkę dla gimnazjum, która ma poziom A1 i A2 i zacznij przerabiać ją od już. Zwróć uwagę na takie, które mają płytkę CD dołączoną by uczyć się ze słuchu też. Jak dzieci w gimnazjum się uczą to i Ty też :) Dasz radę.

Gość gość
A na jakie studia idziesz?

Gość krystynnnna40
Na dziennikarstwo i kimunikację społeczną. To mówicie, ze da się samemu nadrobić takie braki? A jak z porozumiewaniem się- jest się w stanie nauczyć człowiek w rok płynnego porozumiewania się w danym języku? Ponieważ będę miała z tego także egzamin po roku.

Gość gość
Bo gramatyki jestem sie w stanie nauczyć, ale nie wiem, jak to będzie z tymi rozmowami. Na egzaminie ma być oceniane swobodne i płynne porozumiewanie się w tym języku na różne tematy.

Gość gość
Weź sobie korepetytora, bo sama raczej nie ogarniesz, jeśli nie masz nawet podstaw. Dobry nauczyciel Cię poprowadzi za rączkę no i przede wszystkim będzie z Tobą ROZMAWIAĆ, bo mówienia z książek się nie nauczysz. :)

Gość krystynnnna40
Na korepetycja to ja czasu nie mam, ponieważ od poniedziałku do piątku pracuję od 8-22, a teraz w wekendy jeszcze tę uczelnię zacznę. Ale może uda się mi jakoś z wykładowcą umówić, bym zdawała egzamin na niższym poziomie niż B1, w końcu chyba są oni nastawieni na to, ze na studia zaoczne przychodza ludzie w różnym wieku, którzy np. nigdy nie uczyli się danego języka. Bo obecnie- ludzie młodzi uczą się już od przedszkola języków obcych. Ja mam już prawie 45 lat, więc jestem jeszcze z tego innego systemu edukacyjnego, gdzie j. obcy wprowadzono od kl. 5. Tak wiec znam dobrze rosyjski i potem w szkole średniej miałam niemiecki, który w sumie chciałam na studiach, ale nie oferują lektoratów z niemieckiego.

Gość gość
żaden korepetytor Cię nie nauczy jeśli sama się nie nauczysz i nie przysiądziesz z książką i płytą CV

Gość gość
teraz ze słuchu jest bardzo łatwo niż w poprzednich latach ponieważ na necie jest sporo słowników on-line które tłumaczą i można uczyć się ze słuchu

Gość krystynnnna40
To chociaz tyle dobrze. W sumie to mam rok, by to wszystko opanować, ponieważ egzaminy po I roku będą dopiero pod koniec września (te niepłatne)

Gość gość
Można sie uczyć przez youtub

Gość gość
krystynnnna40 x Patrz co wczoraj na youtub udało mi się znaleźć: x Język angielski 1 https://www.youtube.com/watch?v=VX_nK_xiR8Q x jak dla mnie bomba :) To jest angielski od podstaw z wykładów i ćwiczeń z Wydziału Ekonomicznego i Pedagogicznego I z tego co widzę to jest zakres A1 i A2 :) x aż też zacznę się z tego uczyć :) x powodzenia

Gość gość
krystynnnna40 x jeśli klikniesz na w/w linku w kanał pt. Alojzy Panek wyskoczy Ci 58 takich wykładów :)

Gość gość
Wooo.... Super są te wykłady

Gość gość
Można sie w domu edukowac jak na studiach wyższych :)

Gość gość
So good :)

Gość gość
Swietne wyklady :)