Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Osteoporoza witaminy i suplementy diety.

Polecane posty

Gość gość

Witam, jakie witaminy i suplementy diety powinnam stosować przy osteoporoze.

Gość gość
Przede wszystkim wapń. Ja osobiście biorę vitrum osteo. Do tego dieta bogata w nabiał i ryby, gimnastyka

Gość gość
calperos, oraz wit D3 i K

Gość gość
Kiedy chce się posiadać dobre rozwiązania dla siebie oraz schudnąć odpowiednio, to warto zdecydować się na zabieg wspólnie z mrrollo.pl.

Jeśli chodzi o suplementy diety to polecam świetny produkt IQacai,osobiście go stosowałem z moją żona i w krótkim czasie straciliśmy kilka ładnych kg,dokładnie to straciłem 8 kg.

Gość gość
Witam! U osób z osteoporozą wskazane jest spożycie odpowiedniej ilości wapnia i witaminy D. Dobowe spożycie wapnia powinno wynosić przynajmniej 1200 mg. Najwięcej wapnia zawierają mleko i produkty mleczne – szczególnie żółty ser, ser feta, jogurt, kefir, maślanka. Gdy ilość wapnia w diecie jest zbyt małe wymagana jest suplementacja. Na rynku istnieją preparaty np. węglanu wapnia, który należy przyjmować z posiłkiem czy cytrynianu wapnia, który nie musi być przyjmowany w trakcie jedzenia. Wchłanianie wapnia do organizmu umożliwia witamina D. Osobom po ≥ 50. r.ż. zalecane jest przyjmowanie 800-1000 j.m. witaminy D na dobę. W diecie wit. D można znaleźć np. w maśle, miękkich margarynach, produktach mlecznych, rybach. Należy pamiętać też o przebywaniu na słońcu, przynajmniej przez ok. 20 minut dziennie. W profilaktyce złamań kości ważne jest zapobieganie upadkom. Dobrze jest, zwłaszcza w przypadku osób starszych usunąć nieprzymocowane dywany z domu, zamocować uchwyty przy schodach czy wannach, wzmocnić sprawność fizyczną czy ograniczyć przyjmowanie leków mogących zaburzać równowagę. Sugeruję przy najbliższej okazji zapytać się lekarza o odpowiednie leczenie i suplementację. W razie pytań zachęcam też do skorzystania z usługi eMedi24 oferowanej przez Medipark. www.medipark.pl/oferta/emedi24/

Gość Kamisia23
Według mnie niezbędna jest w tej sytuacji witamina D3. Ja stosuje ją w połączeniu z witaminą K2 - Gold-vit D3 +K2 i dzięki temu zapobiegam utracie wapnia z kości.

Gość Daria Tam
Ja również stosuje suplement Gold-vit z witaminą D i według mnie to najlepszy preparat chroniący kości dostępny na rynku

Gość Aga Miło
Ja kupiłam ten suplement mamie, bo miała niedobór witaminy D3 i teraz ma go zapas, bo bardzo szybko ją z tego niedoboru wyprowadził.

Gość gość
Wszędzie ten wapń. Mamy nadmiar wapnia. Jeśli nie dostarczymy wraz z wapniem witaminy d3 i k2, to wapń trafi nie tam gdzie trzeba, czyli wbuduje się w tkanki miękkie. Suplementacjia samego wapnia to najgorsze co może być.

Gość gość
Aga Miło Z niedoboru wit d3 nie jest łatwo wyprowadzić. Badanie 25(OH) powinno być przeprowadzone przynajmniej tydzień po zaprzestaniu pobierania wit d3. W innym razie wynik będzie zawyżony. Czasem suplementacja D3 trwa lata.

Gość gość
Nic tylko suplementacja i suplementacja. Świat oszalał. Czy w pożywieniu i promieniach słońca nie ma wszystkiego czego nasze ciało potrzebuje ? ? ? Jak ktoś ciągle nosi okulary przeciwsłoneczne i smaruje się filtrami to nie dziwne, że mu brakuje D3

Gość Marina43
Ja chcąc wyrównać niedobór witaminy D stosowałam D-vitum forte. Słabo się to niestety skończyło. Po tygodniu zaczęłam czuć dyskomfort w okolicy żołądka a po kilku dniach ból, więc go odstawiłam i wyrzuciłam do kosza..