Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wspomnienia stylówki lat 90tych

Polecane posty

Gość gość

Mamusie, oglądałam stare zdjęcia i znalazłam taki kwiatek - moja koleżanka i ja ubrane w dżinsy, do tego kurtka skórzana i jasne adidasy :D :D :D mega obciach :D Ale wtedy (koniec lat 90-tych) myślałyśmy, że jesteśmy trendy :D :D :D Macie jakieś wspomnienia modowe z tych lat?

Gość gość
No ba, mnóstwo. Jestem rocznik 80. Opiszę, jak ja sie ubierałam, albo jak chciałam się ubierać:) Np. krótka sukeinka-łączka na cieniutkich ramiączkach, pod to biała obcisła bluzeczka, na nogi ciężkie buty na trepowatej podeszwie z klamrą, ewentualnie grube białe skarpety i adidasy, wypucowane dodatkowo pastą do zebów, żeby były bielsze:) No i na plecy mini-plecaczek w kwiaty, albo z prezroczystego plexi:) Długa czarna spódnica, na przedzie rozpinana na guziczki od góry do dołu, jak sutanna. pamiętacie ten koszmarek? Miałam też bluzki w takich neonowych kolorach, zielone albo pomarańczowe, ot kolor biurowego zakreślacza. Do tego zakładałam dżinsy z wysokim stanem i szerokim paskiem z klamrą w kształcie kwiatka, Big-Stary albo Lee (wtedy były takie marki):) A wersja sexi na lato to biała obcisła bluzeczka, obszyta na dole szeroką koronką, kończąca się w połowie brzucha, do tego spodenki dżinsowe, własnoręcznie obcięte i wystrzępione:) Albo kraciasta czerwona spódniczka, krótka, do tego biała męska koszula, zawiązana w pasie, i czarne zakolanówki, to był hit:) Na szyi obowiązkowo czarny rzemyk z jakąs przywieszką, jin-yang, pacyfką albo nawet i krzyżykiem:) Do włosów modne były opaski takie jakby zębatki, fajnie trzymały włosy. Sorry za moje grafomaństwo, ale interesuję się taką tematyką, możecie nie czytać;)

Gość gość
Fajne stylowki.teraz ta moda wraca.

Gość gość
Oj tak, pamiętam te neonowe bluzki, też miałam takie wściekle pomarańczowe i zielone, na zamek- taki duży, błuyszczący, z jakąś ozdobną zawieszką jeszcze. Pamiętam też takie niby-tatuażowe "obroże" na szyję, o takie: https://s03-pl.vinted.net/images/item_photos/016/608/24806610.jpeg?1417691696 . Albo dżinsowa spódniczka, adidasy- właśnie koniecznie jasne, i do tego białe skarpetki frotte :D Jeszcze jakiś czas były modne, przynajmniej w mojej szkole, czarne, elastyczne dzwony. Koszulę w kratkę też miałam, taką roboczą mojego taty :) I jakiś czas podkoszulek z Leonardo DiCaprio o którym marzyłam :) Cała moja rodzinka miała też kolorowe,ortalionowe dresy, takie z zielonym, fioletowym, niebieskim i różowym zdaje się, i dzinsowe kurtki (taka dżinsowa kurtka plus dżinsy plus adidasy to było "coś") :) Chodziłam też z siostrą w takich sukienkach jakby z kory, niebieskich w wielkie żółte kwiatki :)

Gość gość
Ja pamietam jak na szyje zakładałam aksamitke z krzyzykiem teraz to się nazywa choker :)

Gość gość
Fajny temat :) A pamiętacie dresy z kreszu? czy jak to tam się pisało. Na zielonej szkole cała klasa w takich dresikach popylała :D

Gość gość
Takie sukienki niebieskie w żółte, wielkie kwiaty były bardzo modne, były też spódnice, bluzki itd. a kwiatami tymi były na ogół słoneczniki. Dzwony czarne elastyczne też pamiętam, nasza klasowa modnisia takie miała, do tego zakładała sandałki na koturnie i grubym obcasie plus skarpety, masakra:). Generalnie z dżinsu robiono wszystko, a mundurek dżinsowy - kurtka (katana, jak to niektórzy mówili), spodnie, białe adidasy - to był must have:). Modne też były takie obcisłe bluzeczki w cieniutkie czarno-białe paseczki, sznurowane na wysokosci dekoltu. W ogóle nie było długości spódnic 'w kolanko', albo mini, albo do ziemi, albo jakaś taka koszmarna długość 'na starą babę', do pół łydki. Moje koleżanki w tamtych czasach dawały się pokroić za T-shirt z Beverly Hills 902010 albo Kelly Family;) Teraz myslę, że te czarne opaski na szyję (występujące tez jako aksamitki) to była masakra: skracało szyję, i wyglądało się w tym jak pies:O

Gość gość
Łopoczace dresy z kreszu też pamiętam, ale to raczej początek lat 90 był, te kolorki to z daleka na targowicy było widać;) pamiętam bardzo powycinane kostiumy kąpielowe, majtki to się kończyły chyba w połowie brzucha, modne były stroje 1-no częściowe, i teraz ta moda wraca:) A na zimę miałam boski kapelusz, zrobiony z czarnego aksamitu, z szerokim rondem, taki mięciutki, kochany, do dziś go mam, ale już nei zakładam;)

Gość gość
Aksamitki faktycznie wróciły. Dla mnie najśmieszniejsze wydają się takie plastikowe przezroczyste daszki na głowe, w różnych kolorach. Był też moment że nosiło się takie przezroczyste torebki. No i sztruksowe spodnie

Gość gość
Właśnie popatrzyłam na te dresy, właśnie o takich pisałam, myślałam że to ortalion :) Mam takie zdjęcie z wakacji, cała rodzinka w takich dresach, teraz się można pośmiać z tego :D A jacy byliśmy dumni z nowiutkich dresików...

Gość gość
Te opaski na szyje :) teraz znowu zaczyna się na nie moda :)

Gość gość
9.58 też miałam taki kapelusz :D Czarny, aksamitny, był mega fajny. Do tego nosiłam długi płaszcz i plecak etno - mieszanka wybuchowa z czasów licealnych :D

Gość gość
10:23 - pamiętam te plecaki etno, chodziły plotki że farbują w środku;) Wygladały jakby były plecione z kolorowych sznurków, coś jak te słynne bransoletki z muliny, które się robiło na agrafce, przypiętej do spodni, nie wiem czy ktoś pamięta:) Co do kapelusza, to miałam taki młodzieńczy fetysz - ten własnie czarny kapelusz i bordowa szminka na ustach. Wydawało mi się, ze wyglądam mrocznie i romantycznie zarazem;) Fakt, marzyłam wtedy o miłości jak z Titanica i o Panu D'Arcy z Dumy i Uprzedzenia;)

Gość gość
Wszystko to, o czym piszecie teraz wraca do łask tylko pod stylową nazwą "boho" czy "etno" :)

Gość gość
Ja dostałam na komunie w 93 różowy dres z kreszu:O był ze mnie polew w klasie, bo wtedy różowy to był obciach, nie to co teraz. Koorfffa spośród tylu kolorów durna ciotka musiała mi dac różowy

Gość gość
ja mam do dzisiaj niebieską sukienke do kolan w słoneczniki z guzikami i poduszkami... oraz plecak etno? rocznik około 1996. Chce któraś kupić, bo sprzątam szafę... trzymałam z sentymentu, ale nie mam już miejsca...