Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy zaszczepić przeciwko pneumokokom?

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 8 miesiącu pierwszej ciąży. Zastanawiamy się z mężem nad szczepionką na pneumokoki, pytanie tylko kiedy zaszczepić maluszka? Spotykałam się z różnymi opiniami, że np. w ciągu kilku miesięcy, że do 2 Roku życia, że można nawet później… No i sama nie wiem. Kiedy wy szczepiłyście swoje dzieci?

Gość gość
Trzeba być chorym psychicznie, żeby dzieciaka szczepić przeciwko pneumokokom. Kiedyś nie szczepiono i jakoś śmiertelności ogromnej na tę przypadłość nie było. Teraz tylko nabija się kasę producentom leków i wstrzykuje dzieciakom różne paskudztwa. Poczytaj trochę niezależnych opinii o szczepionkach.

Gość gość
Opinie która ja czytam przekonuja mnie do szczepień. Pneumokoki to nie przypadłość - po prostu wywołują wiele groźnych chorób, jak np. zapalenie płuc, ucha, czy też sepsa. Ja swoje dzieci zaszczepiłam i uważam, że zrobiłam jak najlpiej dla ich zdrowia. Pozdrawiam!

Gość gość
Moje maluchy też zaszczepione ale rozumiem ze rodzice mogą mieć wiele obaw. Nic jednak dziwnego - internet aż huczy od emocjonalnych wpisów, obelg i oskarżeń. Najlepiej porozmawiac z lekarzami, poszukać ich wypowiedz w internecie

Gość gość
Autorko, w kraju w którym mieszkam, szczepienia na pneu są obowiązkowe, są 3 dawki szczepionki, ostatnia w 14 miesiącu życia dziecka, szczpienie po 2 roku życia nie ma większego sensu, bo to już trochę za późno

Gość gość
ooo, dzięki za pomoc! A jak Twoje dzieci zniosły szczepionki? wszystko ok? nie mogę zrozumieć dlaczego w niektórych krajach szczepionki na pneumokoki są obowiązkowe i jakoś nikomu to nie przeszkadza, a w Polsce wywołują tyle emocji

Gość gość
Syn zniósł szczepienia bardzo dobrze, ale on jak do tej pory wszystkie szczepienia przeszedł ok, zero jakichkolwiek skutków ubocznych, 2 razy miał niewielki obrzęk w miejscu wklucia, ale altacet poszedł w ruch i po problemie

Gość gość
Oby kiedys i w Polsce szczepionki na pneumokoki był bezpłatne :)))) co prawda zaszczepiłam swoje bliźniaki i tak, ale nie powiem - trochę to kosztowało :P

Gość gość
Autorko ja szczepiłam synka na pneumokoki. Trzy dawki pierwsza w 6 tygodniu życia. Potem w 12 i ostatnia w 18 . Podałam też szczepionki na rotawirusy. Syn sąsiadki bez szczepienia spędził trzy tygodnie w szpitalu.

Gość gość
Ja nie szczepiłam 6 lat temu córki ale teraz się tez właśnie nad tym zastanawiam, bo za miesiąc rodzę po raz drugi. Nie wiem tylko, czy zaszczepić w drugim miesiącu czy w szóstym? Jak sądzicie?