Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natalie24

macierzyńskie

Polecane posty

Hej,słuchajcie mam ważne pytanie.. szukałam w necie,ale odpowiedzi są przeróżne i postanowiłam sama zapytać i mam nadzieję uzyskać normalną odpowiedź najlepiej od kogoś kto już to przerobił a więc, ile czasu muszę pracować by należało mi się macierzyńskie? kiedyś słyszałam, że 3 miesiące inni że pół roku ;/ pracuję od 2 mies w firmie i mam umowę o pracę na 3/4 et na czas określony jakoś do 2019 i teraz pytanie czy jeżeli okazało by się że jestem w ciąży i idę na zwolnienie lekarskie normalnie przysługuje mi macierzyńskie wychowawcze itd ?że dostaję normalnie kasę? proszę o odpowiedź...

No bo chyba nie jest tak , że idę się zatrudnić i po paru dniach mówię"jestem w ciąży " idę na zwolnienie a wy mi rok płaćcie czy dłużej.. !? musi być jakiś tam okres nie? ;/

Gość gość
A sprawdzałaś w Kodeksie Pracy już, co tam napisali czy czekasz aż ktoś sprawdzi za Ciebie?

Gość gość
"idę się zatrudnić i po paru dniach mówię"jestem w ciąży " idę na zwolnienie a wy mi rok płaćcie czy dłużej.. !?" No prawie że tak jest. ale jesli nie podlegałaś ubezpieczeniu wcześniej przez przynajmniej miesiąc to dopiero po miesiącu będziesz miała prawo do płatnego chorobowego. W twoim przypadku możesz iść na chorobowe już zaraz. Macierzyńskie też dostaniesz a wychowawczy też ale tylko do końca umowy o pracę.

a czy to jakiś problem założyć tutaj temat i spytać osoby już doświadczone ? chyba po to ta strona jest, czyż nie?

Gość gość
Macierzyńskie wychowawcze....

Gość gość
teoretycznie wystarczy przepracować pełen miesiąc i nalezy sie zasiłek chorobowy, czyli mozna isc na L4. Aczkolwiek Zus może wnikliwie sprawdzać cel zatrudnienia, czy nie był pozorny. Po macierzynskim należy sie wychowawczy ale jest bezpłatny, chyba że macie niskie dochody i nie przekracza on ileś tam na osobe to wtedy sie nalezy ale chyba to są małe pieniązki