Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ciąża jak to jest z tym poronieniem na tak wczesnym etapie?

Polecane posty

Gość gość

żeby coś się stało plodowi? Bo dziś moja kuzynka uderzyla się w brzuch i narobila paniki ze poroni , nic jej się nie dzieje ale czy to aż tak jest? ze nie musi dojść do uszkodzenia macicy i można poronić. ? ja myślałam ze macica właśnie od tego jest by chronić przed takimi urazami z zewnątrz..i ze dopiero jak pęknie czy zostanie uszkodzona (co wiąże się z dużym bólem i krwawieniami chyba) to następuje poronienie..najprawdopodob to góra 4-5 tydz. dopiero.. a to nie jest tak ze natura tą ciążę w tak wczesnym etapie czyli pierwsze tygodnie zabezpiecza? zazwyczaj matki na tym etapie nawet nie wiedzą ze są w ciąży, i normalny tryb życia prowadzą..dopiero jak się okres zacznie spóźniac czyli po 5 tyg gdzieś pojmują ze są w ciąży, czytalam ze jak jest zdrowa ciąża to nic sie dziać nie powinno na początku ciąży nawet jeśli kobieta pracuje a jak coś się stanie to znaczy ze ciąża była wadliwa i i tak by się nie utrzymała bo za słaby zarodek czy coś

Gość gość
to źle myślałaś, tak, uderzenie (bez uszkodzenia macicy) może spowodować poronienie. Poza tym bardzo ciężko uszkodzić macicę tak żeby pękła, ale już pęknięte naczynka krwionośne mogą spowodować poronienie, moze się zacząć odklejać łożysko i wiele innych.

Gość gość
łożysko?? kobieto ! w 4-5 tyg ciąża ma łożysko??? jak mi wiadomo dopiero wtedy dochodzi do zagniezdzenia a łożysko to ma większy dzidzius a nie takie ziarenko małe ono jeszcze nie ma łożyska

Gość gość
ty do końca nie wiesz który to tydzień, równie dobrze może być koniec pierwszego trymestru. poza tym taki uraz może spowodować odrzucenie zarodka. Więc tak czy inaczej jej panika miała sens

Gość gość
tak jak mówię 4-5 więc tak czy siak za wcześnie na łożysko, odrzucenie zarodka? ciekawe, bo ja czytalam ze odrzucenie zarodka jest tylko na podstawie tego czy jest zdrowy czy wadliwy jeśli zdrowy to ze przetrwa bez względu na okoliczności a jeśli wadliwy to odpadnie naturalnie prędzej czy później...bo macica jest za głęboko by jej miało cokolwiek się stać..chyba ze by sobie coś wbiła w brzuszek

Gość gość
jak odpowiednio mocno przywaliła to mogła poronić

Gość gość
ale gdyby tak przywalila ze by poronila to jednocześnie uszkodzila by też coś sobie chyba prawda?

Gość gość
Od uderzenia w brzuch się nie roni . Może natomiast pęknąc jelito.

Gość gość
napewno nie? bo czytałam ze kobiety poroniły jak uderzyły się czy coś, a to jelita zasłaniają macice?