Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Izbela

Szczepienia w ciazy UK

Polecane posty

Gość Izbela

Witam. Jester aktualnie w 27 typos in ciazy . Już na poprzednim spotkaniu z położna poruszony został temat szczepionek. Od razu powiedziałam ze nie zdecyduje sie na szczepionke przeciw grypie natomiast wciąż zastanawiam się nad szczepionka przeciwko kokluszowi ( krztusiec). Sama położna powiedziała ze rozumie moje obawy . I ze to jest moja decyzja . Z jednej strony strasznie sie boje bo naczytałam się o zmniejszonej ilości ruchów płodu, przedwczesnych porodach poronieniach. Wiem ze w Polsce tych szczepionek w ciąży nie ma. Natomiast nie ma tez epidemi krztuśca który dla maluszka jest bardzo groźny . Bardzo się boje. Moja pierwsza córka urodziła się martwa ( bardzo zadka wada genetyczna) i teraz boje się wszystkiego i panikuje za każdym razem. Tym razem wszystko jest dobrze i nie chciałabym żeby jakaś szczepionka nieprzemyślana decyzja to zniszczyła. A z drugiej strony jak nie wezmę a potem maleństwo zachoruje to będę sobie w brodę pluc. Czy są tu mamy które maja jakieś doświadczenie jeśli chodzi o szczepionkę na krztusiec ? Będę bardzo wdzięczna za opinie. Wszystko co aktualnie można znaleźć w internecie to starszeposty gdzie jeszcze podawano inna szczepionkę.

Gość gość
Rodzilam 7 m-cy temu tez odrzucilam na grype mimo usilnego namawiania bo to sezon zimowy, ale krztusiec przyjelam, tak samo jak zdecydowalam sie na 1razowe podanie wit k noworodkowi. Sama musisz zdecydowac, jesli stanowczo odmowisz zapisza w ksiazeczce i dadza ci spokoj

Gość gość
Rowniez jestem w 27 tyg ciazy w uk. I tez sie nad szczepionkami zastanawiam. Na krztusiec przyjme, z grypa sie waham ale chyba wezme bo pracuje w szpitalu gdzie zawsze mamy przypadki grypy w sezonie (fakt ze ja sama grypy nie mialam). Duzo na ten temat czytalam i wszedzie pisza ze ta szczepionka jest dla ciazy bezpieczna. Lekarze kobiety w ciazy pracujace ze mna rowniez ja przyjmowaly..

Gość gość
A jest pojedynczą szczepionka na krztusiec? I dlaczego nie szczepicie się przed planowaną ciążą? Tylko w ciąży narazacie siebie i dziecko

Gość gość
Ponieważ szczepionka na krstusiec jest tylko dla kobiet ciężarnych. Jak nie jesteś w ciąży a chcesz się zaszczepić to musisz zapłacić. Ja osobiście nie szczepiłam się ani na grypę ani na krztusiec. Mam w laboratorium koleżankę która tak mi doradzila. Bo wiedzcie że szczepionki na grypę są robione z poprzedniego szczepu grypy. A każda nowa grypa to coraz to inny szczep.

Gość gość
Mialam identyczny dylemat jak ty. Odmowilam szczepien na grype i krztusiec ze wzgledu na skutki medyczne. Czytalam angielskie ulotki i tam jest wyraznie napisane- nie podawc w ciazy. Tez mnie bardzo usilnie namawiano. Mam swoj rozum i odmowilam. Rodzilam 10 miesiecy temu. Teraz jestem 6 miesiey w ciazy, i juz na pierwszym spotkanaiu mnie zapytano, czy sie zaszczepie i tak samo zdecydowanie odmowilam (grypa i krztusiec)i od razu dano mi spokoj. To jest decyzja kazdej z nas i nikt ci nie pomoze jej podjac. Zawsze trzeba rozwazyc za i przeciw. Ja chyba z kilka miesiecy doslownie drzalam , bo nie wiedzialam czy nie zaszkodze dziecku. Malutki zdrow jak ryba .

Gość Izbela
Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Z grypy zrezygnowałam od razu. Wiem ze wirus grypy mutuje i i tak nie ma pewności ze nie zachorujesz. Pozatym dowiedziałam sie od polskiego lekarza ze te szczepionki sa robione w Honkongu wlasnie na podstawie szczepu z poprzedniego roku. No wlasnie dwa scany w czasie ciąży to dla mnie za mało zwłaszcza po poprzednim doświadczeniu wiec od czasu do czasu odwiedzam Polska klinikę. I zapytałam tez lekarza o jego opinie. Powiedział ze on nie moze mi powiedzieć ze mam lub nie mam przyjmować ale jeśli byłabym jego córka to jeśli chodzi o krztusiec to by namawiał. Nie dawno sie przeprowadziłam i zmieniłam szpital miałam pierwsze spotkanie z położnymi nowymi i naprawdę były do rany przyłóż. Ze wzgledu na to co sie stało moja ciąże traktują jako ciąże podwyższonego ryzyka mam Wiedej spotkań z obtretic ( konsultanci ) niz położnymi. Ale położna wspomniala tylko o onszczepionkach jak powiedziałam ze nie jestem pewna, powiedziała ze rozumie moje obawy i ona nie namawia( oprócz tego cały czas trzymała mnie za rękę i powtarza gdzie i od ktorej godziny przyjmują moje lokalne położne ze moge przyjść w każdej chwili nie umawiając sie jeśli chce porozmawiać czy cos sprawdzić jak bije serce dziecka) . Ale wracając do tematu. Wiem ze nikt za mnie nie zdecyduje i to jest tylko moja decyzja. I wlasnie dlatego chce jak najwiecej wiedzieć. Nie chce przyjmować wszystkiego bo dają. Chce podjąć świadoma decyzje. Teraz jeszcze dałyście mi do myślenia jeśli chodzi o witaminę K. Do tego etapu nie doszłam ale dziekuje . Poczytam i bede ( mam nadzieje) wiedziała jaka decyzje podjąć w szpitalu. Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość gość
To w UK jest całiem inaczej niż w PL. Tutaj w ogóle nie namawiają do żadnych szczepień w ciąży, a wręcz mówią, że nie warto. ALe przed ciążą warto zadbać o to czy nasze przeciwciała z poprzednich szczepień się iutrzymują.

Gość Ivon84
Witam. Proszę o dokładnie zapoznanie się ze szczepionka przeciw krztuscowi w UK bo z tego co ja sie orientuje(bedac w ciazy przyjelam taka szczepionke w UK) szczepionka nie zawiera wirusa aktywnego lecz uspionego a wiec jest bezpieczna dla dziecka. Ale oczywsice kazdy ma prawo do wlasnych opini i decyzji. Pozdrawiam