Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biedronka i PIS zniszczyły sieć sklepów Alma...gdzie bogaci będą teraz kupować ?

Polecane posty

Gość gość

Sieć sklepów Alma upada, szykują likwidację sklepów i masowe zwolnienia, pracę straci 1300 osób, mozliwe że firma zbankrutuje. Alma wpadła w kłopoty przez sklepy Biedronka i jej cenowy dumping i sprzedawanie paszy dla zwierząt jako jedzenia dla ludzi, a podatek PISowski od handlu spowodował że firma straciła płynność finansową. Największe sieci handlowe jak Biedronka, Auchan, Carrefour znalazły sposoby na obejście podatku, a polskie firmy jak Alma muszą upaść, żebyście wy łajzy miały 500 plus. Jakim cymbałem trzeba być by głosować na socjalistów którzy obiecują zabrać ludziom pieniądze, by potem innym (marginesowi społecznemu i biedocie) oddać część a reszte ukraść...wy chyba macie zniszczony mózg przez chemikalia

Gość gość
duzo wiem na ten temat i powiem ci ze nie jest tak jak myslisz. o wszystkim wl. almy wiedzial. reszta milczeniem. bardzo niefajnie postapil. a ty jak nie wiesz to nie pisz glupot

Gość gośćsadafaf
Dokładnie, osoba zakładająca temat chciała udawać mądrą. Właściciel wiedział co robi. Widać to nawet w sprawozdaniach finansowych tylko, problem jest taki, że może 5% populacji wiedziało co tam jest zapisane w rzeczywistosci.

Gość gość
Ja tam się nie dziwię, jeśli Alma upada... Przeciez te sklepy nie miały zadnej racji bytu, no i Biedronka nie stanowi dla nich konkurencji zadnej, bo tam kupuja raczej mało zamożni albo oszczędni, a Alma to wg mnie sklep stworzony dla snobów.. W Moim miescie to konkurencja dla Almy byłby Piotr i Paweł, bo tam tez można dostać takie b luksusowe artykuły, albo po prostu trudne do dostania, ale tam jest tego sporo, a Alma to mały sklep z przesadnymi cenami, i tyle

Gość gość
Prawo rynku. za te same produkty, co w Boedronce, w Almie trzeba było placic wiecej. Asortyment byl wprawdzie czesciowo inny, ale tchu nie zapierał. Nie wiem, czemu uwazacie Alme za sklep dla bogaczy. Czlowiek na ogól kupuje w tym sklepie , do ktorego mu najblizej. Czesto wstepowałam do Almy, ale nic specjalnego tam nie było, oprocz wyzszych cen. "Bogacze" tez nie lubia wyrzucac pieniedzy, bo niby po co?

Gość gość
Nawet nie chodzi o porównanie cen w Almie i w Biedronce, bo nawet w osiedlowym sklepie czy na dworcu niektóre produkty bywają tańsze.

Gość gość
Zaczęłam czytac o tej almie na innych forach i włos się nia głowie jeży... Podobno pracownicy zarabiali tam po 1216 zł, na swięta im nie dali nawet paczki kawy... zastanawiam się, dlaczego właśnie w polskich sieciach się najgorzej traktuje pracowników, bo w piotrze i pawle było podobnie

Gość gość
No i wyszlo szydlo z worka.Ciagle tu sie bogaczki chwala ile zarabiaja i jakie to zdrowe jedzonko jedza,a wasze sklepiki padaja.O czym to swiadczy?Ze wcale was bogaczki od siedmiu bolesci wiele nie ma albo po prostu sciemniacie tu jakie jestescie bogate i co jecie,bo sie okazuje,ze i tak wiekszosc i to duuuza wiekszosc kupuje w Biedronce,Auchanie,Carefourze itp.

Gość gość
Ja nie rozumiem, moze mi ktos wytlumaczy, dlaczego uwazacie,ze w PIotrze i Pawle i Almie kupuja bogaczki? Mnie to starsznie smieszy. Bogaczki kupuja, gdzie im po drodze i wygodnie, tyle. Mylicie,ze specjalnie jezdza do Almy, jak maja pod bokiem Biedronke czy Carrefour? Skad te mity? I czy bogactwo polega na tym, ze sie o 50 groszy drozej zaplaci za jogurt czy marchewkę?

Gość gość
Ja nie rozumiem, moze mi ktos wytlumaczy, dlaczego uwazacie,ze w PIotrze i Pawle i Almie kupuja bogaczki? x bogaczki to debilny termin, najczęściej wymyślany przez osoby które zarabiają malutko, i dla nich np. 5 tys to już bogactwo.. Niemniej, ja kiedyś miałam najbliżej sklep Piotr i Paweł, i tam kupowałam, jeszcze przed wejściem do UE, jak jedzenie było tanie, potem się przerzucilam na Biedronkę. I powiem, ze stanu portfela nie widze, ale przeciętnie klienci w Piotrze i Pawle wyglądają o niebo lepiej, fakt ze zamożni tez kupuja w biedronce i to calkiem często, ale powiedziałabym ze w drogich sklepach typu alma czy Piotr i Paweł to biednych nie widzę... Więc, tak, zdecydowanie można powiedzieć, szczególnei w odniesieniu do Almy, ze sa tam zamożni klienci ( bo bogaci to przesadne określenie). Róznice to nie jest kwestia 50 gr, tylko często 40- 50 % na produkcie. Ja kupujac w Biedronce bez zadnego wysiłku się wyzywie sama za powiedzmy 12- 15 zl dziennie, a kupując w małym sklepie, drogich marketach typu Piotr i Paweł, wydam dokładnie tyle na samo sniadanie, a w ALmie jak raz byłam to by mi 12 zl pewnie nie starczyło nawet na sniadanie...

Gość gość
Ustosunkuje się tylko do części wypowiedzi autorki. Nie wiem czy z głupoty wypisuje bzdury czy kłamie celowo, ale podatek handlowy został przez UE uznany za sprzeczny z prawem, przestał obowiązywać i nawet 1 zł nie wpłynął z tego tytułu do budżetu.

Gość gość
8:56 właśnie to miałam napisać. Albo pipa jest głupia i nie wie pewnych rzeczy albo jest perfidna i sieje zamęt. Nikt nie płaci podatku handlowego.

Gość gość
Autorko , Alma upada nie przez inne sklepy tylko przez pazerność jej wlasciciela. Tak sie sklada, ze pracowalam w Almie. Wytrzymałam 8 miesiecy. 1250 zl netto za pelen etat, zadnej premii, nadgodziny ani nie oddane w wolnym ani nie zapłacone, a musisz na nich zostac, bo jak nie to mozesz szukac innej pracy. Ceny? Swojego czasu podobne do tych w Piotrze i Pawle. Z tym, ze PiP wyszedl naprzeciw klientom, zmieniajacemu sie rynkowi i jego potrzebom, obniżył ceny wielu produktow, wprowadził te z niższej polki cenowej ale gatunkowo niewiele odbiegające od tych droższych. A Alma co zrobila zeby przyciągnąć klientow? Nic. Ja kupuje zarowno w Biedronce, Lidlu jak i Piotrze i Pawle, zarobki mamy ani niskie, ani bardzo wysokie Aha i podatek handlowy nie przeszedl wiec zanim cokolwiek napiszesz to zasiegnij informacji.

Gość gość
Hehe ten właściciel Almy to za.suguje na miejsce w jakiejś wspołczesnej ekranizacji Ziemii Obiecanej :O Poczytajcie sobie na forach o wyzysku tam -mózg się wam zresetuje . Do tego przed wyborami zapowiedzial że jak PIS wygra (co dla średnio rozgarniętej osoby było pewne) to zamknie interes i wyjedzie z kraju :D . No akurat upadek tego typu geszeftu to raczej dobra nowina ...:).

Gość olibed
Smutne to jest. Polskie firmy upadają bo własny kraj je dopada... Siedzę w temacie patriotyzmu ekonomicznego i az mnie boli, jak widze co się dzieje. Normą jest "szoping" po sklepach zagranicznych, bo metka z obcojezyczną nazwą wygląda lepiej... Chłopaki z Wspieram Rozwój ostatnio otworzyli zbiórkę na https://polakpotrafi.pl/projekt/wspieramrozwoj która ma na celu i rozwój aplikacji Polskie Marki jak i uświadamianie ludzi czym jest taki patriotyzm. Jak tylko możecie, wspomóżcie ich i walczymy jakkolwiek z tym, co się obecnie dzieje w polskiej ekonomii.