Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dominati

Wzmożone napięcie mięśniowe u niemowlaka. Sama już nie wiem co mam mysleć.

Polecane posty

Moje prawie 4 miesięczne dziecko od jakiegoś miesiąca zaczęło prężyć nogi i podnosić pupe. Do tego podnosi glowe i plecy jakby chciało usiąść. Jak złapal mnie za kciuki to potrafil podnieśc sie do pozycji stojacej. Lapie sie wszystkiego źeby tylko sie podniesc . Gdy miał miesiąc przekręcal sie z brzucha na plecy i z pleców na brzuch. Głowe trzymal sam jak miał około 1,5 miesiaca. Poszlam więc do lekarza pediatry. Pani doktor dała nam skierowanie do neurologa i stwierdzila że to wnm. Pojechalam prywatnie. Pani neurolog stwierdziła że to nie jest wzmożone napięcie mięśniowe a syn jest po prostu bardzo silny jak na swój wiek i trenuje mięśnie bo wkrótce usiądzie. Skonsultowalam sie również z panią rehabilitantką. Ona też stwierdzila że wszystko jest w porządku. Czytałam jeszcze duzo na ten temat w internecie i już sama zglupiałam. Może powinnam się wybrać do innego neurologa? Rozmawialam rowniez z koleżanką,ktorej synek ma wnm. Objawy rzeczywiscie sie zgadzają z tym ze ona mówila że przy tym prężeniu sie u jej synka towarzyszył płacz i ogolnie dziecko bylo bardzo nerwowe. Mój syn jak sie podnosi i pręży nogi to cieszy się z tego i jest bardzo spokojny. Moze któras z Was ma podobny problem i napisalaby jak wyglada to u jej dziecka? Prosze o pomoc. Pozdrawiam

Gość gość
Wzmożone napięcie można rozpoznać po tym jak dziecko układa rączki w pozycji na brzuszku i jak podnosi głowę. Ja mam 5 miesięczną córkę- poród przez vacuum i stąd w wieku miesiąca byłam z małą na kontroli u neurologa. Neurolog stwierdził wzmożone napięcie i od 3 miesięcy chodzę z małą na rehabilitację. Teraz jest już pawie ok. W pozycji na brzuszku ręce malucha- łokcie muszą być równolegle ułożone do ramion ( nie wiem jak to opisać), jeżeli dziecko przesuwa łokcie w stronę brzuszka i mocna wygina główkę to może być problem z napięciem. Charakterystyczne jest też to, że dziecko mocno odgina główkę do tyłu, a leżąc na boku układa się w literkę C - odgięcie głowki w kierunku pleców.

Dziękuję za odpowiedź. No synek nie odchyla głowy do tyłu. Może z 2 razy sie zdarzyło podczas śmiechu. Leży na brzuszku tez normalnie. I w litere C się nie zwija. Poobserwuje jeszcze.

Gość gość
Po prostu masz zdolnego syna.

To moje pierwsze dziecko. Nigdy wcześniej nie miałam stycznosci z takim maluchem więc wolałam zapytać niż miałabym coś zlekceważyć. Pozostaje mi sie tylko cieszyć. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.