Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy są jakieś konsewnecje zdrowotne spania przez dzieci przy zapalonym świetle?

Polecane posty

Gość gość

Znam dzieci w wieku 10 i 7 lat, które praktycznie od urodzenia śpią przy zapalonym świetle...Czy są tego jakieś konsekwencje zdrowotne? Wiem ze mózg do końca nie wypoczywa jak śpi się całą noc przy świetle. Wiecie coś więcej o tym?

Gość gość
Cos ni swita ze wzrost jest zaburzony bo hormony nie produkuja sie prawidlowo oraz chyba szybsze dojrzewanie. Ale moge sie.mylic

Gość gość
Tak, spanie przy zapalonym świetle zaburza wytwarzanie melatoniny.

Gość gość
Pierwsze słyszę. Nigdy nikt o tym nie mówił. Ja sama jako dziecko spałam zawsze przy świetle.

Gość gość
Nikt nie mówił? Dla mnie też to oczywiste. Takie informacje nawet w podstawówce na przyrodzie są. Dodatkowo oczy dziecka w nocy dostając bodźce nie odpoczywają tak jak powinny. Zresztą - wystarczy jak się mieszka w większym mieście czy przy latarni wystarczy kupić opaskę na oczy i pospać kilka dni. Zupełnie inna jakość snu.

Gość gość
Dokladnie. Pmietam biologie w podstawowce i juz na niej uczono jak niezdrowe jest spanie przy swietle i roznice w rozwoju dzieci z miast i wsi gdzie latarnie swiecily sie cala noc i gdzie bylo ciemno

Gość gość
Poczytaj w necie o melatoninie- hormonie snu, który wydziela sie, jak jest ciemno.