Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

aborcja dawniej

Polecane posty

Gość gość

Tak sobie czytam tematy o aborcji i czesto piszecie, ze teraz mlodzi czesto usuwają ciaze i nie biora odpowiedzialności za swoje czyny. Wiecie ze w Polsce od 1956 do 1993 roku bez problemu mozna bylo usunąć ciaze? Jednym z powodow byly zle warunki ekonomiczne. Wiekszosc naszych matek ciotek ma za soba conajmniej jedna aborcje? Wiem ze zaraz ktos napisze "moze twoja matka usunela ale moja nie" ale ktos szczery to powie jak bylo. Dlaczego teraz z mlodych kobiet robi sie takie wredne zolzy ?

Gość gość
Dlaczego teraz z mlodych kobiet robi sie takie wredne zolzy ? x k***y w sutannach za bardzo teraz szczekają, za komuny skunksy siedziały cicho

Gość gość
chcesz to usuwaj ale nie za skladowa kase.

Gość gość
ewentualnie ubezpieczcie sie zbiorowo na wypadek ciąży bo ja za jej usuwanie płacić nie będę o ile nie ma żagrożenia zycia ciężarnej (o płodzie nie wspomnę bo chodzi o jego zabicie własnie)

Gość gość
Masz jakieś konkretne dane ile w tych latach przeprowadzono aborcji? Jaki odsetek kobiet jej dokonywał? Czy może wysnułaś wniosek z doopy, że skoro była legalna, to prawie każda kobieta jej dokonała?

Gość gość
tak samo jak nie będę płacił za wasze pilingi i deambrazje. trza sie było nie opalać. jak dla mnie droga wolna. nie masz hajsu trza było myśleć zanim popuściłas szpary. jaci moge zasponsorowac co najwyżej pogrzebacz bo też nie mam hajsu

Gość gość
Masz w ogóle dzieci? Jak tak to jaką musisz być matką, że popierasz taką aborcję bez powodu? Ja kocham swoje dzieci od zobaczenia pozytywnego testu. Kogo trzeba mieć za partnera, że chcieć usuwać spłodzone przez niego dziecko? Dla mnie to cud macierzyństwa, że dziecko na zawsze nas łączy, nawet nie chodzi o związek, możemy się rozstać, ale to nowe istnienie jest faktem, na zawsze. P.S. Żeby nie było, w kwestii aborcji jestem za regulacjami, które obowiązują teraz. Nie żeby usuwać dzieci z ZD, ale np. te z brakiem mózgu, czaszki - gen.z potwierdzonymi wadami letalnymi, z którymi czeka je tylko kilka minut konania po porodzie. Chcę też mieć prawo decyzji czy osierocić 3 dzieci czy postawić na 3 tygodniowy zarodek, który nie wiadomo czy dotrwa, kiedy naturalnie roni się 30 procent ciąż (nie chcę gdybać co bym zrobiła). Chcę mieć prawo decyzji czy urodzić dziecko z gwałtu, co zapewne z uwagi na rozwalenie mojej psychiki rozwaliłoby moją rodzinę a znienawidzone dziecko skazało na trudny los, bo oddać bym nie mogła, kochać nie umiała; pewnie byłoby skrzywdzone psychicznie... ALE ABORCJA NA ŻYCZENIE? Jak można mieć huć silniejszą od wartości życia? Chcesz seksu, nie chcesz dzieci? Zabezpieczaj się.

Gość gość
zgadzam się z panią powyżej w 100% !

Gość gość
sie za chwile okaże że cała polska musi płacić bo wy oszczędzacie na kondomach. to delikatne nieporozumienie. niechciana ciąża nie jest zakaźna a tu trzeba opłacić lekarza, pogrzeb i pieciu urzędników...

Gość gość
A wiecie jakie kobiety dawniej dokonywały aborcji na życzenie? Nie takie jak dzisiaj, dla których ważniejsza jest praca, kariera czy zabawa, ale zdesperowane matki, które w domu miały już piątkę dzieci i nie miały już siły na szóste. Bo przecież wiedza i dostęp do antykoncepcji były na dramatycznym poziomie.

Gość gość
umożliwiłbim natomiast nieodpłatną zapobiegawczą sterylizacje dla ułomnych kobiet które nie chca mieć dzieci a chronicznie zachądzą w ciążę nie ze swojej winy

Gość gość
ja np luie jeść ale nie chce robić kupy domagam się darmowych lewatyw i opieki szpitalnej z posiłkami włącznie

Gość gość
w zasadzie to nie moge sobie na to pozwolić z poodów ekonomicznych. wiadomo woda i odprowadzanie ścieków kosztują po c***j mam za to płacić? powiem, że to niechciana kupa i niech ją usuwają na koszt podatnika.

Gość gość
Autorka. Tak jestem matka ale uwazam ze obecne prawo dot aborcji jest ok. Co do tego jak bylo...pogadajcie z matkami ciotkami ,paniami w pracy . Ktora bedzie szczera to powie jak bylo. Ptacowalam w kadrach w zakladzie ktory zatrudnia 1200 osob. Dawniej pracowalo tam 3000 osob . Obok byla przychodnia i wiele pracujacych tam kobiet chodzilo na "zabieg". Moja babcia ma 85 lat i opowiadała jak kobiety same kiedyś pozbywaly sie ciazy . Teraz z mlodych kobiet robi sie niedobre zolzy ktore tylko mysla o aborcji za o tym bylo jeszcze 30lat temu nikt nie mowi.

Gość gość
to samo zresztą ze wszystkim. np śmieci... ja naprawde nie chce śmiecić po prostu jestem chory na konsumpcjonizm. dlaczego mam ponosić koszta? niech nałoża na przyszłe śmieci jakąś akcyzę jak na papierosy i już

Gość gość
16.37 a co ma aborcja do bycia dobra matka? Znam babki ktore w mlodosci dokonaly aborcji a teraz sa wspanialymi matkami. Wiesz Hitler tez byl rodzinny , kochal rodzinne obiadki baa nawet mial 2 psy ktore bardzo kochal .

Gość gość
Masz qrwo ponosić 'koszta', bo taniej jest wyskrobać niechciany płód niż potem utrzymywać do śmierci na zasiłkach, a przez pierwszych 18 lat w bidulu. Nie chcesz, nie usuwaj - nie ma przymusu. Od cudzej dooopy wara.

Gość gość
a są i tacy, któzy lubią np szybką jazde sportowymi autami po alkoholu. przecież wiadomo, że jak spowodują wypadek śmiertelny to jest to niechciany wypadek. powinni im pokryć koszty naprawy samochodu a o rekonwalescencji zasponsorować skrzynke koniaku i wręczyć kluczyki

Gość gość
no tez o tym pisze. dlaczego tylko kobiety mogą bezkarnie generowac koszta społeczne? ja tęż sie chce zabawić. wybić komuś zęby, przetrącić kark żeby go sparliżowało? dlaczego mam iśc za o siedzieć albo płacić odszkodowanie?

Gość gość
co zaś do tego co jest tańsze to podejrzewam, że eutanazja jest tańsza od utrzymywania emerytów szczególnie jeżeli całe zycie płacili na nią składki:) wtedy sie może nawet sie odbić echem brzdęku złota w pustym skarbcu państwa:)

Gość gość
Widzisz kretynko różnicę między żywym człowiekiem, a zarodkiem/płodem niezdolnym do życia poza macicą ? Weż qrwo pilnuj swojej peeezdy :O

Gość gość
To może Ty, autorko, pogadaj z ciotkami, paniami znajomymi i zapytaj, ile z nich używało antykoncepcji, jaki był dostęp do takich środków. Pogadaj jeszcze raz z babcią, pewnie dowiesz się, że ani ona, ani żadna z jej rówieśniczek w czasach młodości nie miała pojęcia o istnieniu czegoś takiego. Może któraś gdzieś tam coś słyszała, ale żadna nie wiedziała o co dokładnie chodzi. A większość naszych dziadków to pewnie w życiu prezerwatywy na oczy nie widziało.

Gość gość
a ze skłądkami można robić rózne rzeczy można za niepłacić za usuwanie ciąży albo wrecz przeciwnie: za rodzenie dzieci. nie można natomiast płacic za jedno i drugie na raz:)

Gość gość
tzn głównie sie je przepija ale trzeba od czasu do czasu komuć polac kielicha żeby nie wyjść na alkoholika:)

Gość gość
od emerytów się odpieprzcie, oni pracowali na swoją emeryturę, a wam małpy winno zlikwidować 500+, pozwolić na aborcję i wtedy tak jak kiedyś jak ktoś napieprzył dzieci to na nie zapieprzał tylko mu łeb odskakiwał, nie było opieki społecznej, a później jak powstała to tylko chorym pomagała, a nie jak teraz za leżenie i pieprzenie się dają za darmo 500+ a chorzy i starzy żebrają na leczenie po 30-40 latach pracy. OTO PATOLOGICZNY KRAJ promujący leni, małpy, szmaty itp. a nie uczciwie pracujących.

Gość gość
ze sam wypije innym nie da;)

Gość gość
w dodatku wódke, na któa mu dali kase żeby skoczył do sklepu bo jęczał że mu wity latają. nic tylko jepnąć w łeb flaszką

Gość gość
Autorka akutat za czaso naszych rodzicow antykoncepcja byla juz dostepna . Od 1966 roku bez problemu mozna bylo dostac pigulki anty.

Gość gość
ale to mija. wystarczy odchorować. nqjlepiej jest nałoga naszprycować relanium i przwyiązać do łózka. nie wiem czy w polsce jest tyle relanium żeby starczyło dla wszystkich nałogowych chahmentów tym bardziej, że imprezka sie rozkręca ale trzeba z tym skończyć

Gość gość
po paru dniach delikwent zachowuje sie prawie jak człowiek. niestety stan większości uzaleznionych jest bliski delirium i większosc trzeba będzie wprowadzić w śpiaczke farmakologiczną bo inaczej zrobią krzywdę sobie albo innym