Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fotelikowaedukacja

Jak mnie denerwuje nieświadomość i niewyedukowanie rodziców w zakresie fotelików

Polecane posty

Gość fotelikowaedukacja
Tu autorka :) Gościu 17:27, dla 5-latki oczywiście fotelik z przedziału 15-36 kg przodem do kierunku jazdy. Każda firma fotelikowa ma foteliki w tym przedziale, jednak najlepsze są, tak jak słusznie zauważyłaś, te, które mają proporcjonalną regulację ochrony bocznej. Zabezpieczenie pasa jest w każdym foteliku. Dzięki niemu pas nie wysuwa się, trzyma sam fotelik i prawidłowo przebiega po ciele dziecka. Moim zdaniem foteliki z najlepszą ochroną boczną to Cybex Solution M-fix, Chicco Oasys 2/3 fix, właśnie BeSafe Izi Up x3 fix (ale nie przemawia do mnie brak podłokietników, o czym pisałam już wyżej), fajne są też Roemery, z tym, że najnowsze modele (te z 4 punktem pasów) przez ten uchwyt na pas na środku siedziska, który zapewnia poprawny przebieg pasów po brzuchu, jest mniej miejsca na siedzeniu, co może być problemem jeśli dziecko jest nieco pulchniejsze lub już starsze (ma na przykład 10-11 lat). Ale są też inne modele Roemerów z Isofixem, ale bez tego 4 punktu pasów. To są chyba wsystkie te modele, które mają bardzo dobrą regulację osłony bocznej. Nie polecam Maxi - Cosi 15-36 kg. Polecam wsystkie dosłownie ich foteliki ale tylko do 18 kg. Te od 15 kg mają tylko częściowa osłonę boczną i ze wzrostem dziecka i podwyższaniem się fotelika plecy dziecka nie są chronione, co dla mnie jest niedopuszczalne. Poczytaj też opinie w internecie i na stronach o fotelikach :).

Gość gość
Dzieki ci bardzo. Czytalam juz troche i ciezko sie zdecydowac. W tym momencie mamy BeSafe izi plus do 25 kg, corka ma juz 21 kg, prawie 5 lat, wiec zaczynam poszukiwania kolejnego fotelika. Chcialam znowu w sumie kupic cos z BeSafe ale wlasnie zdziwil mnie brak podlokietnikow. Ogladam sporo filmikow na YouTube o klejnych modelach ale ciezko to ogarnac tak naprawde. Chce cos bezpiecznego ale tez co nie zajmuje za duzo miejsca z tylu. Dzieki jeszcze raz. Pozdrawiam!

Gość gość
A ja uzywam fotelika ze styropianu i jest super wszystko :)

Gość gość
Dopóki nie ma zderzenia to ok. Ja mam teraz fotelik 15-36 i jest zbudowany na stalowej ramie a nie samym styropianie tak polecono mi w sklepie i jestem bardzo zadowolona