Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dieta odchudzająca w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Witam co uważacie na temat diety odchudzającej w ciąży? Dzisiaj byłam u lekarza na wizycie kontrolnej jest to 14 tydz. Tyje średnio 1.5-2 kg na 3 tyg. Dodam ze przed ciążą przytylam 8kg od tabletek anty. Lekarz twierdzi ze to trochę za dużo po mimo mojego braku apetytu. Stwierdził że problem może być w tym co jem. Z węglowodanów jem w zasadzie tylko raz dziennie kanapki z białego pieczywa. Stwierdził też ze paradoksalnie jem za mało dlatego też mogę tyc. Zaproponował mi przejście na dietę białkowa. Jest to moja 3 ciąża w poprzednich przytylam 20 i 22 kg. Choruje js tatychardie i nie mogę za dużo ważyć ze względu ns serce. Proszę o jakieś rady. Dodam ze z przyczyn wygladowych nie mam parcia na odchudzanie bo zawsze mi wszystko super samo schodzi po porodzie. Dylemat Ci do wagi jest czysto zdrowotny. Niby to lekarz radzi ale tyle się słyszy o negatywnym wpływie jakich kolwiek diet w ciąży.

Gość gość
Nie będę zaczynała od pojechania Ci że dieta odchudzająca w ciąży to głupstwo. Nie w tym problem. Piszesz że jesteś w 14 tc- czyli wiesz o niej nie dłużej niż 9-10 tyg. 1,5- 2 kg na tydzień- czy to znaczy że przytyłaś 4,5- 6 kg w pierwszym trymestrze? Albo jeszcze więcej? Nie ma co ukrywać że to nie jest mało, na tym etapie przeważnie waga jeszcze stoi w miejscu, bywa nawet że kobiety tracą na wadze z powodu wymiotów. Lekarz polecił ci dietę białkową w ciąży? Czy wcześniej? Tak czy inaczej- zmień lekarza, owszem, to sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów (chociaż nie piszesz i tak czy miałaś/masz nadwagę obecnie, a to bardzo istotne), ale nie jest to zdrowa dieta a w ciąży na pewno nie jest wskazana. I nie chce mi się wierzyć że poleca ją lekarz. Na pewno nie zaszkodzi wybrać się do dietetyka- ustali twoje obecne zapotrzebowanie energetyczne i odpowiednią dietę. Przybierania na wadze i tak nie unikniesz, siłą rzeczy dziecko, powiększona macica, łożysko, wody płodowe, powiększone piersi i inne- to wszystko swoje waży. Ale jak będziesz przybierała na wadze dalej w tym tempie, to przytyjesz za dużo. To nie tylko utrudnia powrót do formy po porodzie- formy fizycznej i psychicznej, a jedno i drugie jest tak samo ważne, ale dla ciebie, jak sama piszesz, może być zagrożeniem/ Zdrowa dieta- owszem. Ale ograniczenie kalorii- to już nie bardzo. Twój organizm i tak jest osłabiony "pasożytem", bo dziecko nie jest niczym innym dla ciała. Póki je dostarczasz, dziecku nie braknie witamin, minerałów- ale braknie ich tobie. Konsekwencje moga byc nieprzyjemne. A ujemny bilans kaloryczny może spowodować zbyt duże osłabienie, omdlenia, utratę koncentracji np w czasiie prowadzenia samochodu.

Gość gość
Do gość 23.00. Widzę że nie masz za dużej wiedzy w tym temacie a wypowiadasz się tak jakbyś wiedziała nie wiadomo ile. Lekarz stwierdził że jestem na najlepszej drodze do zatrucia ciazowego. Bmi przed ciążą miałam w normie aczkolwiek w górnej granicy. Miałam wymioty nie wiele co jadłam a jak już to suchy chleb z wodą dopiero od jakiś 2 tyg się trochę poprawiło. Wszystkie badania mam idealne. Tyje w zastraszającym tempie co przy moim odrzywianiu jest wręcz nie możliwe. Lekarz stwierdził ze trzeba wybrać mniejsze zło. A dieta białkowa dla ciężarnych to nie Dukan jak za pewne widzę że pomyslalas tylko tu chodzi o procentową przewagę białek w stosunku do węglowodanów i tluszczy. Jest to ogólnie dziwny przypadek i wiem o tym. Dlatego proszę o odpowiedzi dziewczyny które faktycznie coś wiedzą w tym temacie a nie ich wiedza ogranicza się tylko do tego ze w ciąży nie można się odchudzać bo to wiem i ja i mój lekarz. Zresztą ta dieta ma głównie zahamować szybko wzrost wagi schudniecie jeśli wogole wystąpi bo tu ewidentnie jest coś nie tak to będzie to efekt uboczny. Dodam ze glukoza i tarczyca w normie.

Gość gość
Można naprawdę schudnąć wiele, a dzięki www.dietetykwarszawa.pl dobrać również coś dla siebie. Na pewno się na tym nie będzie traciło.

Gość gość
Można korzystać z kateringu dietetycznego mrrollo.pl.

Gość gość
Moim zdaniem powinnas pójść do dietetyka który specjalizuje się w prowadzeniu kobiet w ciąży i w połogu. Bo lekarz jednak nie jest specjalistą żywieniowym. Podobnie tutaj na kafe- nawet jak jakaś się odchudzała w trakcie ciąży to może być inna specyfika. Moja znajoma przy niedoczynności tarczycy sporo schudła. Nie stosowała, żadnej specjalnej diety - po prostu jadła zdrowiej, częściej itp x Z posiłkami lekarz mógł mieć rację- to najczęstszy błąd osób odchudzających się. Rzadkie i niewielkie posiłki to sygnał dla organizmu "Jest mało pożywienia, trzeba gromadzić zapasy". x Póki się nie skonsultujesz ze specjalistą myślę, że po prostu przejdź na racjonalną dietę - nie obcinaj drastycznie kalorii, nie baw się w zamiany proporcji, ale jedz zdrowiej, wywal przetworzoną żywność, słodycze, dużo pij. No i jedz więcej węglowodanów niż raz dziennie :P Bo to przecież też warzywa i owoce, a nie tylko chleb ;) Możesz poczytać o diecie strażników wagi i indeksie glikemicznym - tam chodzi własnie głownie o zamianę produktów, a nie o obcinanie kalorii na siłę.

Gość gość
Może zamiast diety więcej ruchu? Np. spacery 2 razy dziennie?

Gość gość
Dziękuję dziewczyny za rady. Co do ilości ruchu. Jestem instruktorem fitness i nadal pracuje fakt zajęcia są już znacznie mniej obciążające ale i tak więcej niż spacery. To jest kolejny mój minus wg lekarza w sensie ze organizm jest przyzwyczajony od lat do wysokich obrotów treningi codziennie po parę godzin i teraz owszem ruch jest nadal ale z 5 razy w tyg spadło do 2 razy więc dla mojego organizmu to jak wakacje a niestety lekarz zabronił mi nadal pracować w pełnym wymiarze godzin. Wiem wiem strasznie dziwny przypadek jestem dlatego oprócz opini lekarzy którzy jak sami twierdzą spotykają taki przypadek pierwszy raz ważna jest również dla mnie opinia zwykłych osób które po mimo że nie są lekarzami być może potrafią nawet więcej powiedzieć z własnego doświadczenia

Gość ZdrowiePrzedeWszystkim
Najważniejsze Jest Odchudzanie Zdrowe i Skuteczne Bez jo-jo. Moje drogie cały czas apeluję nie stosujcie tabletek i proszków to bardzo szkodliwa chemia typu DNP czy Chiński Meizitang, błędne koło, pewna choroba i efekt jo-jo!!!. Różne diety typu: Dieta proteinowa dr Dukana, Dieta 1000 kalorii ,Dieta 1200 kcal, Dieta 1500 kcal i inne prowadzą do odwitaminizowania i odmineralizowania organizmu z powodu mono-diety to bardzo nie zdrowe. Z własnego doświadczenia jeżeli już to zachęcam do zaparzania i picia naturalnego suszu Ziół Tybetańskich ale tylko suszu i oryginalnych Tibetan Herbs. Nigdy tabletki czy proszki typu DNP, Meizitang, Zelixa, T3, Retard, Alli, Term Line, Colominal, Vitaslim, Alveo, Elvia, Lida, Linea, Sibutril, Sibutramin, Adipex, Novoslim, Asystorslim, Meridia i …..itp TRUCIZNY. TO TOKSYCZNE (CHIŃSKE I NIE TYLKO) ALE ZAWSZE CHEMICZNE SRODKI. Stosujcie zawsze tylko parzony naturalny susz ziołowy oraz dodatkowo oprócz ziół trochę ruchu to naprawdę klucz do szybkiego i zdrowego schudnięcia bez jo-jo no i oczywiście mądre efektywne normalne odżywianie. Światowa organizacja zdrowia ( WHO ) oficjalnie uznała zioła Tybetańskie za zdrową naturalną i bardzo skuteczną metodę odchudzania oraz skuteczny sposób zmiany metabolizmu człowieka na szybki nagradzając je w 2014 roku pierwszym miejscem w kategorii – „Natural Product for Slimming”. Ja ostrzegam przed chemią a namawiam na naturalny susz ziołowy TibetanHerbs , ponieważ przez 5 miesięcy bez diet i bez wyrzeczeń pijąc Tybetańskie Zioła i dbając o trochę ruchu schudłam i odmieniłam naprawdę swoje życie.

Gość gość
Do zdrowie przede wszystkim czy ty jesteś j******a? Patrz troszeczkę gdzie wciskasz reklamy jakiegoś paskudztwa. Tu chodzi o dietę w ciąży pusty lbie. A ty wysjakujesz z jakimiś ziołami nie wierz ze zioła bez konsultacji z lekarzem mogą doprowadzić do poronienia? Ludzie czy na forum siedzę sami debile? Od jakiegoś czasu czytam różne wątki i albo nie odpowiadacie na temat albo jedziecie po autorach. Ludzie ogarnijcie się

Gość gość
Skoro wszystko wiesz to po co o tym piszesz na jakimś forum? Troll :D

Gość gość
Do gość 14.22 pytam czy ktoś ma podobne doświadczenia w tym temacie. Fakty są 2. W ciąży nie wolno się odchudzać i choroby serca zagrażają matce i dziecku. Nie będę pisała jeszcze raz tego samego. Nie piszcie już oczywistych rzeczy o których wszyscy wiemy.

Gość patrysia2255
Hmmm mi się wydaje, że dietę w ciąży, jak już dobiera lekarz. Ale mogę się mylić :P Ćwiczenia są wskazane :) Moja siostra aktualnie jest w ciąży i za namową mamy zrobiła badanie genodiet. Nie słyszałam o nim wcześniej, ale uważam, że warto je zrobić. Pomoże określić predyspozycje genetyczne i poznać swój organizm. Jeśli spodziewasz się dziecka, to naprawdę warto - będziesz mieć pewność, że z genami jest wszystko ok oraz dowiesz się jak się dobrze odżywiać :)

Gość Ewelajnaa
Chcesz po ciązy byc chuda i piekna? To ćwicz, a nie odchudzaj się. Pamietaj, że teraz jesz za was dwoje i musisz zadbać o odpowiednie witaminy i minerały w diecie;) A jak juz chcesz na serio schudnąć to stosuj jakieś zdrowe przepisy. Ja np. korzytsałam z http://pregna.com.pl/przepisy-kulinarne i moja waga statycznie przybierała, dziecko urodzilo sie w pelni zdrowe, a ja po ciazy szybko zrzucilam nadwage dzieki zdrowemu odzywianiu i cwiczeniom:)

Gość gość
Zaden problem. Kobiety z cukrzyca ciazowa musza np byc na diecie i wtedy duzo chudna nawet w ciazy. Stosuj taka diete jedz co 3 h jak w zegarku i nie podjadaj. Pij duzo wody. Jedz zdrowe rzeczy. Warzywa, owoce, zupy, kasze, chude mieso np drob

Gość gość
Up! Jestem w 14 TC, przed ciążą waga w górnej granicy normy, do teraz 3 kg na plusie ( nie obżeram się, ale mniej się ruszałam przez senność i nie miałam mdłości ani wymiotów). Jak nie tyć za szybko??

Gość gość
Up! Jestem w 14 TC, przed ciążą waga w górnej granicy normy, do teraz 3 kg na plusie ( nie obżeram się, ale mniej się ruszałam przez senność i nie miałam mdłości ani wymiotów). Jak nie tyć za szybko??

Gość światowa

Pamiętaj laska, że w brzuchu masz dzieciaczka. On potrzebuję abyś dostarczała mu dużo ważnych substancji. Odradzam dietę odchudzającą, bo więcej można stracić niż zyskać...Ja w ciąży jak i po aby dojść do formy byłam pod okiem Dr Beaty Dethloff. Ona była odpowiedzialna u mnie za dietę zbilanowaną, która dostarcza dzieku wszystko co ważne a ja tak baardzo też nie tyłam, a po ciązy 2 msc doprowadziła mnie do wagi sprzed ciąży, moze to jest jakiś pomysł?