Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatracony kraj

Dla rodziny mamy coraz mniej czasu?

Polecane posty

Gość gość
Macie ten swój kapitalizm krwiożerczy, który zmusza was do poświęcania całego wolnego czasu na pracę, z której pieniędzy wystarczy na podstawową konsumpcję. Większość osób tak funkcjonuje i raczej nie da się tego zmienić. Są jednostki, które poprzez swoje zdolności są w stanie się z tego wydobyć, ale reszta jakoś nie ma siły aby się szkolić i przeć do przodu. Więc jesteś w tej szarej większości, która wraca po pracy do domu i nie ma no cokolwiek więcej siły. Może jedynie jakieś proste prace porządkowe i znowu sen. Człowiek jest wyczerpany i nie może dobrze wypocząć, bo myśli o tym, że jutro znowu czeka go to samo. Jedyną odskocznią są weekendy na które czeka się jak na wybawienie, ale i one mijają w błyskawicznym tempie i zostaje znowu iść do nudnej i monotonnej pracy. I tak w kółko bez perspektyw na zmianę. Człowiek może popaść w depresję, ale wtedy czuje, że jest słaby, że odstaje od reszty, że nie jest w stanie dopasować się do otaczającej rzeczywistości, więc brnie dalej i dalej. W tej sytuacji wizja przedwczesnej śmierci z powodu śmieciowego jedzenia lub używek nie wydaje się taka straszna. bo gdy życie byłoby kolorowe i ciekawe to chciałoby się wykorzystać każdą jego chwilę, a tak nie ma znaczenia czy istniejemy czy nie, bo na nasze miejsce w maszynie społecznej po naszym odejściu zaraz wstawią nowy trybik, który będzie pracował aż padnie. I tak bez końca ......

Gość gość
Bardzo mądry post wyżej. ja już nie wyrabiam w tym kraju... myślę o emigracji i żeby w Anglii założyć firmę, bo jest pewna rzecz którą lubię robić ale niestety w Polsce zus 1200zł mnie po prostu już na starcie wykończy