Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzecia ciąża po 35 roku życia? Miał ktoś tak?

Polecane posty

Gość gość

Mam dwoje dzieci, 6 lat i 2 lata. Zawsze chciałam miec trójkę i myślę by w lecie zacząc starania, ale troche się boję. Chodzi o to ze w lecie będę miałą skonczone 34 lata, dokładnie 34,5. Tyle czytałam o zwiększonym ryzyku urodzenia chorego dziecka po 35 roku, ze poprostu się boje. Obie ciąże przeszłam super, żadnych problemów, dzieciaki sa zdrowe, nie chorują. Czy myślicie ze na trzecie dziecko to już jest bardzo póżno? Czy moze ta granica 35 roku, spadku płodnosci i zwiekszonego ryzyka chorob u dzieci tez dotyczy w takim samym stopniu wieloródek? Sa tu mamy kilkorga dzieci?

Gość gość
wez sie wsiocho nie osmieszaj po 3 to dopiero mysla o 1 a ta czy pozno hahahha masz kase to se rob a nie na kafee pyta

Gość gość
Ja mam 36, dwoje dzieci 8 lat i 2,5:) jeszcze mi sie nie chce znowu byc w ciąży i potem noworodek, No ale kiedy potem? Sama nie wiem... Jak juz to teraz. Tez sie boje chorób

Gość gość
Mam troje dzieci,15,13 i 3 lata.Sama mam 39,ostatnia ciąza była przemyslana i chciana,i udało sie w koncu siostry mają brata!

Gość gość
Ja trzecie urodziłam mając 36 lat. W marcu urodzę czwarte i będę wtedy mieć 38 i pół

Gość gość
Ja w pierwsza ciąże zaszłam w wieku 35 lat, drugie urodziłam 2 tygodnie temu mając 39 lat. Obie ciąże przebiegały ksiazkowo, były planowane, i w obu przypadkach udało mi sie zajść w ciąże w pierwszym cyklu starań

Gość gość
Mam 37 rodze za 3 mcy 1 i ostatnie ciaza ksiazkowa 3 cykl staran

Gość gość
37lat i druga ciąża. Zaplanowana, mocno przemyślana, ze 2lata za mocno. W pierwszym cyklu starań się udało. Pewnie, ze się boję. Ale lekarze mówią, że przesadzam. Prenatalne wyszły dobrze. Jestem dobrej mysli.

Gość gość
Wypisz się z kościoła to pogadamy bo jak na razie to zmusza rodzic kaleke :/

Gość gość
Ja mam 32 lata z pierwszego związku mam 3 dzieci , teraz mam cudownego męża i chcemy wspólne dziecko i też mam takie obywy czy 32 lata to już nie za późno czy wszystko będzie dobrze , właśnie odstawiam tabletki i chce odrazu się starać i nie czekać bo nie wiadomo jak długo będziemy się starać, a czas leci i to do przodu a nie do tyłu , mam wiele obaw mam na myśli ciążę ale jestem dobrej myśli bardzo chcę tego dziecka z mężem jesteśmy bardzo szczęśliwi , myślę że w tym wieku nie ma na co czekać :)

Gość gość
Mam 36 lat.,pół roku temu urodziłam pierwsze dziecko - córeczkę wymarzoną, jedyną. Myślę już o drugim, boję się, ale wiem że nie mam czasu . Nie wiem czy się zdecyduję , chociaż z drugiej strony ryzyko jest zawsze. Pierwszą ciążę poroniłam, druga była zagrożona ale jakoś na lekach wyleżałam. Żałuję że tak późno pomyślałam o dzieciach.

Gość gość
Mam 35 i troje dzieciaczków. Najmłodszy synek ma niespełna 2 latka.

Gość gość
Dla mnie już za późno mam 39 lat i wszystko poza dzieckiem... Mąż cudowny, marzę po cichu ale raczej nie odważę się

Gość gość
autorka dziekuje za infromacje. widze ze nie tylko ja zdrowo podchodze do tematu...i sie trochę boje

Gość gość
Ja mam 35l i jestem w pierwsze planowanyj ciazy. Zaszlam w puerwszym cyklu, ciaza przebiega ksiazkowo, zadnych wymiotow czy innych rewelacji, juz 29 tydz. Planuje jeszcze jedno za jakies 2 lata. Nie, nie boje sie. Co ma byc to bedzie. Kolezanka 26l urodzila uposledzone dziecko a do mnie zawsze mowila ze ja za "stara" juz bede na dziecko. Nie ma reguly..

Gość gość
no wiesz akuratnie wymioty nie sa czyms zły, poniewaz swiadcza o wysokim stezeniu hormonu odpowiedzialnego za utrzymanie ciazy, wiec gdy wymiotow brak jest wieksze ryzyko poronienia.

Gość gość
Ja też w wieku 35 lat zaszłam w pierwszą planowaną ciążę. Nie wymiotowałam, ale mdłości masakryczne , poprostu podjadałam co chwile i było lepiej. Staraliśmy dwa lata, miało być tylko jedno dziecko ale już czuję że chciałabym jeszcze jedno żeby córka miała rodzeństwo. Mam 37 lat i boję się ale wiem że teraz albo wcale.

Gość gość
Ja mam 41 i 9dstawilam antykoncepcje Zobaczymy

Gość gość
Mam 37 i jestem w 3 ciąży. Rozumiem Twoje lęki, ale 35 to granica, gdzie ryzyka zaczynają rosnąć. Poważne są pow. 40. Zerknij na wykresy ryzyka w zależności od wieku. Osie są mniej więcej logarytmiczne. 35 to dobry wiek. Ryzyka są jeszcze niskie a już wpadasz w plan opieki prenatalnej (pomiar pappa i hcg w 1 trymestrze, 2 usg z połówkowym włącznie). Jeśli masz ochotę na dziecko - nie zwlekaj :) Ps. Też się boję chorób, mimo, iż moje wyniki dały szansę na trisomię max. 1:2000. Trzeba wierzyć. Uszy w górę.

Gość gość
35 lat to nie jest za późno na 3 dziecko. Co innego gdybyś miała juz 40 lat. Nie oszukujmy się ale to juz nie jest wiek na rodzenie dzieci.

Gość gość
35 to i na 1 ciążę nie jest zły czas, a co dopiero na 3.

Gość gość
Moja mama urodzila mnie w wieku 36 lat jako 4 dziecko. Moj tata mial 38. Wtedy bez usg, suplementacji itp. Aktualnie mam 26 lat zdrowa od urodzenia ;-)

Gość gość
Tez mam 34 lata. Staramy się id 2 lat o 3 dziecko. Rok naturalnie, potem z clo 3 miesiace, przerwa 6 miesięcy bez niczego teraz 2 znowu z clo. Mam nadzieję ze w końcu zaskoczy.

Gość gość
Mam 37 lat i trojke dzieci. Staram sie o 4te za miesiac. tez sie boje ale co? Chcemy sprobowac jeszcze jednego chlopaka, bo mamy 2 corki jednego syna. Nie ma juz czasu na przemyslenia tylko trzeba dzialac. Mnie zmobilizowaly kolezanki ktore sa w gorszej sytuacji ode mnie, w tym samym wieku i zaciazaja znowu. znajdz motywacje:)

Gość gość
każdy ma swoje odczucia odnośnie odpowiedniego czasu na rodzenie dzieci. Ja jak myślę o innych kobietach i rodzeniu 3 dziecka w wieku 35 lat, myślę, że to jest jeszcze ok. A sama będę rodzić trzecie w wieku 31 i wydaje mi się, że to jakoś tak dużo ;) Gdzieś tam mam w głowie, że optymalnie to tak do 30-tki urodzić wszystkie planowane maluchy. Jakby co - to spokojnej ciąży i zdrowego maluszka życzę :)

Gość gość
Mam dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa,3 i 6 lat.Z moi obecnym partnerem już 6 miesięcy staramy się o trzecie dziecko

Gość gość
A mam 33 lata

Gość gość
Moja bratowa urodziła 3 w wieku 35 lat a 4 w wieku 37 i jest wszystko ok. Dzieci zdrowe i wszystko z nią tez w porządku. Za każdym razem rodziła naturalnie

Gość IzkaaD
Nie ma co panikowac. Przygotuj sie do staran odpowiednio, np bierz pregne plus ( ja bralam 3 miesiace przed zajsciem i skonczylam dopiero po odstawieniu malego od piersi). Jestem szczesliwa trzydziestosiedmioletnia matka :) Powodzenia :)

Gość gość
ja pieprzę jak się rozmnażają i co te głupie pisowce twierdzą, że nas mało, przecież to niedługo będzie na w wuj