Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trzecia ciąża po 35 roku życia? Miał ktoś tak?

Polecane posty

Gość gość
Jestem w szoku, że tyle z was ma po 3-4 dzieci. Nie żebym miała coś przeciwko, tylko podziwiam was za odwagę i siłę. Jednak nie jest tak źle w tym kraju jak piszą i mówią w mediach... Ale zaskakuje mnie też, że macie po 32-34 lata i boicie się problemów, że dziecko będzie upośledzone. Ja mając już dwójkę zdrowych dzieci nie byłabym już taka napalona na kolejne, ale sami zaczęliśmy starania, gdy ja miałam 34 i udało się urodzić zdrowe dziecko dopiero w wieku 39 lat, a jeszcze do niedawna (mam 42 lata) myślałam o drugim, ale jednak to już nie ten czas... cieszę się, że mam chociaż to jedno, bo poprzednie dziecko urodziło się martwe w 7. miesiącu. Niemniej jednak ten strach przed chorobami genetycznymi jest moim zdaniem nieco na wyrost przy obecnej diagnostyce. Po prostu trzeba zadbać o siebie, zrobić więcej badań, bardziej dbać o ciążę i szanse na urodzenie zdrowego dziecka nie są wcale takie małe.

Gość Kamilla36

Tak na prawdę za prawidłowe rozwijanie i utrzymanie ciąży wpływa zachowanie odpowiedniej równowagi hormonalnej. Na stronie: https://ovarin.pl/dietetyk-radzi/ znajdziesz więcej informacji na ten temat. Zapoznaj się z tą stroną i skorzystaj z tutejszych rad. Nie przejmuj się wiekiem, tylko pilnuj gospodarki hormonalnej. 

Gość Gość

Czy to jest jakas nerwica narodowa czy poziom wiedzy, ze w Polsce po 30-stce to juz same kaleki mysla, ze urodza???  Ludzie za granica w wieku 35 lat to kobiety dopiero zaczynaja myslec o dziecku, przynajmniej te wyksztalcone.  Znam conajmniej kilka, ktore pierwsze dzieci rodzily po 40-stce i normalne zdrowe dzieci maja i nikt jakiejs paranoi z tego nie robi.  

Gość Goosc

Ja mam 34 lata i 2 nastolatków w domu a teraz planujemy 3, może bardziej mąż planuje i mnie namawia o zgrozo na 3 i 4, chyba nie wie co mówi ale na wiosnę planujemy starania 🙂

Gość Gość

W marcu stuknie mi czterdzieści lat, 5 m-cy temu po raz drugi zostałam mamą. Ciąża planowana, udało się w drugim cyklu starań. 

Gość Kawa z mlekiem bez cukru
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Czy to jest jakas nerwica narodowa czy poziom wiedzy, ze w Polsce po 30-stce to juz same kaleki mysla, ze urodza???  Ludzie za granica w wieku 35 lat to kobiety dopiero zaczynaja myslec o dziecku, przynajmniej te wyksztalcone.  Znam conajmniej kilka, ktore pierwsze dzieci rodzily po 40-stce i normalne zdrowe dzieci maja i nikt jakiejs paranoi z tego nie robi.  

dokladnie.

ja mieszkam w Polsce ale moja siostra w USA - ona urodzila swoje pierwsze i jedyne dziecko jak miala 36 lat (ma PCOS, ale poczecie naturalne i to o dziwo w 3 miesiacu staran).

dziecko ma teraz 8 lat , zdrowe madre itd.

Moja kolezanka ktora mieszka w Holandii - dlugo nie miala odpowiedniego materialu na ojca; choc mega parcia na dziecko tez nie miala - w kazdym razie, zaszla w ciążę z partnerem jak miala 33 lata a drugie dziecko jak miala 38.

przyklad z Polski - sąsiadka rodziców, dzieci dwoje w wieku nastoletnim, ona i mąż tuż po 40stce, i wpadka. i trzecie dziecko mlodsze od pierwszego o 17 lat. i całkiem zdrowe.

btw - też nie nieco dziwi - ale nie oceniam - jak ktoś ma 3 lub więcej dzieci. ja mam jedno. mąż by chcial drugie ale najlepiej od razu 3-4 letnie :P   urodzilam dziecko mając 28 lat i uważam to za idealny wiek, a może nawet z 2-3 lata za szybko.

Gość Gość

Szczerze mówiąc, jak patrzę na moje rówieśniczki (31 lat), to większość w ogóle nie ma jeszcze dzieci. Teraz w wieku 35 wiele kobiet rodzi pierwsze. 

Gość Mmmm

Ja po 35 mam dziecko 3 i 4-te. Trzecie urodzilam miesiac po 35-tych urodzinach:-) oboje zdrowi;-)

od razu zaznaczam nie jestem patola, pracuje na 3/4 etatu, nie korzystam z zasilkow, a dzieci maja swoje pokoje.

Gość Kola

czytałam statystyki że najwięcej dzieci upośledzonych rodzą kobiety do 35 roku życia, dlaczego? Dlatego że nie robią badań prenatalnych a po 35 roku życia są one refundowane i w razie czego można dokonać terminacji ciąży ,w krajach skandynawskich nie ma w ogóle ludzi z zespołem Downa bo tam badania prenatalne są obowiązkowe dla każdej kobiety.

Pierwsze dziecko urodziłam mając 30 lat ,drugie 32,trzecie 37,a czwarte urodziłam rok temu mając 41 lat, dzieci planowane,duże i zdrowe.

Gość gość

Drugie dziecko urodzę w wieku 29 lat, potem z mężem planujemy przez kilka lat dużo pracować, aby polepszyć warunki mieszkaniowe. Mam jednak nadzieję że uda mi się urodzić ostatnie dziecko w wieku ok. 34-36. Boję się jednak, że mogą być potem problemy. Wiem, że to normalne, że kobiety rodzą w takim wieku, ale moja siostra już wiele lat stara się o pierwsze dziecko i jest właśnie w tym przedziale wiekowym.