Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzieci urodzone powyżej 4 kg

Polecane posty

Gość gość

Skąd takie duże dzieci? Czy wszystkie Wasze dzieci miały taka duża wagę? Jaka macie wage i budowę ciała w takim wypadku? Ja urodziłam syna miał 3170g (choć urósł mi jedynie brzuch i piersi to na plusie 17 kgi), jestem w ciąży i mam nadzieje ze drugie tez będzie podobnej wagi. Sama jestem normalnej budowy,przed ciaza 57 kg przy 166cm.

Gość gośćLafi
Mój trzeci syn ważył 3,89 kg (dwaj starsi byli wcześniakami) Ale to jeszcze w normie. Większe i cięższe noworodki mogą być wtedy kiedy matka choruje na cukrzycę

Gość gość
U mnie waga dzieci 4500g i 2 tygodnie po obliczonym terminie. Jest to waga uwarunkowana genetycznie. Mama, babcia i ciocia miały podobnie duże dzieci. Nie, żadna z nas nie jest spaślakiem. Wiele kobiet wysokich ma duże dzieci, a znam bardzo drobną kobietę 150 w kapeluszu, która miała dwójkę dzieci ponad 4kg. Waga dziecka może wzrosnąć po lekach na podtrzymanie, z cukrzycy ciążowej itp. Bardzo otyłe kobiety paradoksalnie mają małe dzieci, ponieważ tak naprawdę człowiek gruby jest wbrew pozorom niedożywiony. Niedożywiony w witaminy i minerały.

Gość gość
Moi obaj ważyli 3300, ja 42 kg przed ciąża, przy 158 cm wzrostu, przytyłam w ciążach około 10 kilo. Największy noworodek na sali ważył 4500, mama koszykarka. Moja kuzynka niewiele ode mnie większa dwukrotnie urodziła 4000 g synków - pierwszego troche cieżko (dlugo), drugiego 10 lat pózniej bez problemu.

Gość gość
Moja koleżanka przed ciążą szczupła, jej facet tez ale w ciąży miała dużo problemów zdrowotnych,bardzo puchla, problemy z cisnieniem,brała leki i przytyla 40 kg, pierwsze dziecko syna urodziła z wagą ok.4,100, drugie dziecko dziewczynkę urodziła z wagą 4,200. Inna koleżanka drobna i mała urodziła 3 dzieci między waga 2800 a 3 kg. Wiec myślę że jest prawdopodobieństwo że waga dzieci będzie podobna

Gość gość
Przed ciaza 48kg i 158cm, w ciazy przytylam 18kg, dziecko urodzilo sie z waga 4170, 60cm dlugie. Nie mialam cukrzycy,wszystkie wyniki w normie, apetyt normalny. Bralam Prenatal. Teraz jestem w drugiej ciazy, waga startowa 55,mdlosci, niestrawnosc, nic mi specjalnie nie smakuje w 16tygodniu waze 55,8, wyniki tez mam w normie, ale witaminy lykam w kratke.

Gość gość
Podobno duza rolę odgrywają geny, jak rodzice ważyli Malo w chwili urodzenia to i dziecko będzie drobne, ale te są inne czynniki np. Cukrzyca ciążowa czy leki na podtrzymanie ciąży zwiększają wagę dziecka. Podobno jak ciezarna przyjmuję dużą dawkę kwasów omega też dziecko rodzi sie ciężkie. Zależy tez od odżywiania przyszłej mamy ale glowna rolę grają geny. Mojego męża szwagierka w ciąży przytyla ponad 30kg. 1 dziecko waga ok 3,5kg drugie 3,970urodzone przed terminem :)

Gość gość
11:18 a jak w rodzinie tez takie duże dzieci się rodziły? Z jaką waga ty czy mąż się urodziliscie? Bo ty w zasadzie kruszyna a tu duze dziecko. Ja urodziłam się z wagą 3500 i mierzyłam 56 cm, a mój syn jak pisałam 3170 i miał ok.49 cm. A teraz to wysoki 4 latek.

Gość gość
To ja z 11.18. Moj maz wazyl 3600, ja bylam wczesniakiem, waga 980g, 36cm...

Gość gość
W 1 ciazy przytylam 20 kg, syn wazyl 3300, w drugiej tez ok 20, corka 3100. Mam 172 cm wzrostu,do drobnych nie naleze

Gość gość
Powyżej 4 kg, to jest makrosomia płodu.

Gość gość
ja w 1 i 2 ciaży przybrałam 11 kg, równiutko dzieci 3520 i drugie 3720, mam 162 cm, waga 54 kg przed ciążą

Gość gość
Wg mnie 4 kg to normalna waga dla dziecka, jeśli matka ma powyżej 1,7 albo ważyła przed ciążą (!) ponad 65kg. Jeśli matka jest konkretnej postury, jeśli ma grube kości.. to logiczne, że dziecko może sporo ważyć. Zresztą waga jest trochę dopasowana do długości dziecka. Teraz często rodzą się dzieci mające 58-62cm.. no to chyba normalne, że przy takim wzroście waży 4kg. Zależy też oczywiście, w którym tygldniu ciąży dziecko się urodzi. Sama mam 156cm, pierwszy syn ur. na przełomie 36/37t. ważył 2800. Drugi ur. 3 dni przed terminem porodu 3460g (54cm). Co do cukrzycy.. Bajki opowiadacie, że kobieta z cukrzycą ciążową urodzi ciężkie dziecko-. jeśli prawidłowo się ożywia, sprawdza cukier itp. to dzieci się ur. z taką wagą, jaką miało się urodzić. Koleżanki córka ważyła niecałe 2800.

Gość gość
A czy ktorejs z was zdarzyło się urodzić jedno małe i drobne a drugie duże i ponad 4 kg? Oczywiście pomijając wcześniaki. Czy zawsze są raczej zbliżone wagowe?

Gość gość
moja mama nas, tylko nie 4 kg ja 2200, brat 3500, to znaczna rozpiętość, oboje w terminie

Gość gość
Ja przy porodzie- niecałe 3 kg Mąż- 3.200 Nasze dziecko 4.500

Gość gość
Cukrzyca ciążowa i matka która ma wywalone na przestrzeganie diety z nią związanej to częsta przyczyna dużej wagi dziecka. Moja koleżanka miała dziecko 4200 cukrzycę wykrytą standardowo w 6 miesiącu na krzywej a mogę się założyć, że cukrzycę miała już na wcześniejszym etapie ciąży tylko niezdiagnozowaną. Żywiła się fastfoodem.

Gość gość
Jak się urodziłam ważyłam 2400 (w terminie), siostra ur. 2 lata później ważyła ponad 3300 Najczęściej drugie dziecko jest cięższe.

Gość gość
Moj syn 4210 g . Urodzony 3 dniprzed tp. Ja w ciazy z nim przytylam 12 kg, po porodzie niemal od razu wrocilam do dawnej wagi. Nie mialam cukrzycy. Odzywialam sie prawidlowo. Jako noworodek wazylam 3,5 kg, maz 3,7 kg. Dlaczego taka waga ? Nie mam pojecia. Najwazniejsze ze zdrowy. Druga to coreczka. Przytylam 14 kg. Urodzona 2 tyg przed terminem i z waga 3800 wiec do terminu tez by pewnie dobila do tych 4 kg.

Gość gość
Wiadomo ze najważniejsze że zdrowe ale trochę przeraza mnie rodzic dziecko powyżej 4 kg.

Gość gość
Przed ciążą ważyłam 54 kg przy wzroście 168 cm, w ciazy przytyłam 16 kg, wyniki książkowe, syn urodził się z wagą 5kg i 62 cm, 10 pkt. Moja waga urodzeniowa 4200 ;-)

Gość gość
5 KG? Serio? Omg dzieciak duży jak na sterydach

Gość gość
Moj pierwszy syn 3650, drugi 4200, ale bylo 10 dni po terminie. Nie mialam nadwagi wazylam ponad 50 kg, wzrost 168, zadnej cukrzycy czy innnych chorob. Syn ma w tej chwili prawie 18 lat i jest szczuply. Wyrosly te moje dzieci nie wiadomo kiedy :-)

Gość gość
Moja mama miała mnie i siostrę raczej w normie- drobne, 55 i 53 cm, siostra 3200 a ja 3300, brat natomiast ponad 3900 i 61 cm.No i wyrósł wysoki, ale raczej szczupły jak na faceta, ja z siostrą takie przeciętne, ja raczej niski wzrost, siostra średni. Różnie bywa. Kuzynka też urodziła jedno dziecko o wadze 3,5 kg, a drugie 4,5 kg, żartowała z tego że boi się dalej eksperymetnować. Słyszałam że witaminy ciążowe mogą zwiększać wagę dziecka, no i cukrzyca mamy, wiadomo. Poza tym geny, a te mogą być i po rodzicach, i dziadkach, i pradziadkach, więc trochę loteria.