Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy jest tu chociaż 1 mama która nie popiera tych czarnych protestów

Polecane posty

Gość gość
10:43 zgadzam się całkowicie...jestem w siódmym miesiącu ciąży i naz akupach w głupiej bieronce,gdy ide z wozkiem muszę uważać aby nie zostać popchnięta lub uderzona w brzuch...ustepowanie miejsca w kolejce? dobry zart. Niby jest we mnie to swiete zycie ale nawet wczoraj na tym portalu czytalam ze oczekiwanie ciezarnej by jej ktos ustapil to POSTAWA ROSZCZENIOWA CIEZAROWKI ;-D...kazdy ma mnie i moj brzuch w d***e, NP. w tramwaju jesli mi sie cos stanie jak polece na brzuch bo nikt mi nie ustapil...ale gdybym stanela na srodku ulicy i krzyczala,ze musze usunac to chyba by mnie ukamienowano...

Gość gość
10:48 A O czym włąśnie ja pisałam? widzę,że nic nie dotarło... o tym,że przekonasz się gdy sama doświadczysz...swoje teorie o tym jak będziesz chronić życie możesz sobie wsadzić dopoki nie staniesz przed prawdziwym wyborem

Gość gość
Ha ha ha ha już to widzę jak zdecydowanie każecie swojej małoletniej 13 letniej zgwałconej córce rodzić. Nie wiem, czy dacie radę patrzeć jak wasza córka cierpi psychicznie i fizycznie. I jak chętnie potem wychowujecie to dziecko. Ustawy nie ruszać i nie próbować strugać bohaterki. Łatwo jest mówić jak sytuacja was jeszcze nie dotknęła. Prawda jest taka, że kobiety rodzą z tych 3 przypadkach, a ustawa nie każe dokonywać aborcji.

Gość gość
Coz, kiedys dla kobiet milosc do swego nienarodzonego dziecka byla czyms normalnym, a teraz pojawia sie zaleznie od stanu zdrowia dziecka i okolicznosci. Kobiety maja pretensje do calego swiata ze musza rodzic, nie daj boze sn bo to przeciez nieludzkie kazac kobicie sie meczyc. Swiat wariuje...

Gość gość
gość dziś Spoko. Złodziej powie to samo. Nikt mnie będzie mnie rozliczał z mojego sumienia i portfela. Ma rację? Prawo jest po to, żeby 1 nie krzywdził 2, chyba, że to zgodne z moralnością(którą przyjmujemy jako wyznacznik) i bezwzględnym dobrem ogółu. Złodziej (1) okradnie osobę (2). Moralność mówi to jest złe, dla ogółu to jest złe, bo zaburza więzi międzyludzkie. Prawo mówi - nie kradnij. Do twojego "tyłka" jak się byłaś uprzejma wyrazić nie mam nic, ale w twoim brzuchu jest osoba, temu nie jesteś w stanie zaprzeczyć (no chyba u ciebie, że szyszka, wiewiórka, albo wyłącznie twoje sfiksowane komórki czyli nowotwór). I ta osoba jest (1), a ty jesteś (2). Prawo stanowi relację między wami. Więc o jakim brzuchu/tyłku my mówimy??? x x gość dziś No chyba żartujesz... przecież tak się dzieje. Nawet ostatnio była jakaś sprawa w Polsce z dzieckiem, które umierało płacząc przez godzinę. A nie, przepraszam, płodem, bo to przecież nie dziecko. A jak zaczniemy liberalizować, to będzie się działo jeszcze gorzej i jeszcze częściej. Wiesz czemu się nie donasza takiej ciąży? Bo wtedy coś trzeba z tym dzieckiem zrobić. A łatwiej zabić i pozbyć się kłopotu i wyrzutu sumienia. Bo póki tego nie widzisz, nie widzisz, że to co z ciebie wyciągają to części ciała, póki nie jesteś znieczulonym lekarzem nie uświadamiasz sobie, że to w tobie to dziecko. Mam 2 dzieci i 3 w drodze. Za każdym razem przeżywałam mały szok, że ta rybka z mojego brzucha to dziecko. Teraz też nie umiem tego sobie wyobrazić, mimo, iż w teorii (i w sumie praktyce) o tym wiem. Poza tym, czy ci się to podoba, czy nie, to "zło", które napiera na legalizację aborcji to nie jakiś mityczny diabełek z różkami tylko ludzie, dla których liczy się kasa. Komórki z wyabortowanych płodów dodawane są do kremów, służą do badań, niektórzy nawet próbowali zrobić z nich dodatki do żywności (smacznego). To po prostu bajońska kasa. I to zobacz: raz za zabieg, 2 z "odpadów". To taki nowoczesny przemysł ala'Hitler. Kiedyś mydło i abażury, teraz kremy i szczepionki. A twoja 2 część jest po prostu niesprawiedliwa. Co to ma kurde do rzeczy. Ja nie wymagam, żeby mi każdy ustępował, ja ciężarówkom ustępowałam. Tylko co to ma do rzeczy? To bardzo niski argument. A może nie ustępują im ci, którzy uważają, że aborcja powinna być na życzenie?

Gość gość
Ja was proszę odpowiedzcie na parę pytań.... 1. Twoja 16 letnia córka zostaje brutalnie zgwałcona,ledwo uchodzi z życiem rozumiem że na pewno na 100%zmusisz ją do urodzenia dziecka bo jej psychika nie jest ważna a dziecko musi urodzić i już. 2.Masz 100%pewności że dziecko urodzi się z poważnymi wadami i powiedzmy pożyje w mękach jakiś czas ty jesteś nieważna urodź i się martw. 3. Masz w domu troje dzieci zachodzisz w ciàżę pozamaciczną rozumiem że nie patrzysz na troje dzieci które są na świecie i czekasz albo na śmirrć swoją albo na to że jakimś cudem nie dostaniesz zakażenia. Mam nadzieję że ze stuprocentową pewnością mówicie tak i że kiedyś będziecie mogły w praktyce zobaczyć co z waszym sumieniem w sytuacji dramatu.

Gość gość
No ja stawiam na 3 razy tak, i co drwisz? Jestem człowiekiem i nie zabije małego człowieka z tego powodu że mnie ktoś skrzywdzi gwałtem, nie zabije dziecka chorego bo to morderstwo więc jak wytłumaczyć obecnym dzieciom co ich matka uczyniła

Gość gość
Te wszystkie broniące aborcji są bardzo wulgarne w wypowiedziach i tylko piszą aby szokowac skrajnym przypadkami, ale są niedojrzale emocjonalnie i tak naprawdę piszą aby siebie usprawiedliwić i swój sposób myślenia, wspolczuje im ale taki sposób pisania może zrobi wrażenie na nastolatce, na mnie nie

Gość gość
gość dziś powtarzasz się, z kopiuj wklej z poprzedniej strony :O Stań przed tym wyborem wtedy gderaj

Gość gość
gość dziś co tam nic już nie leci na TV trwam, że tu siedzisz? w tle radio maryja leci? Fronde też przeczytałaś od deski do deski? wyslij jeszcze czek na Rydzyka :)

Gość gość
10:58cóż...pewnie jesteś facetem. Szkoda,że przyokazi tego tematu nikt nie poruszy problemu pozostawiania przez mężczyzn matek z takimi chorymi dziećmi. Kobiete obrońcy życia chcą pozostawić bez prawa wyboru a mężczyzni...oni jak zwykle moga ale nic nie muszą. i kto najchętniej wypowiada się za obroną życia? oczywiście panowie,często kawalerowie bez dzieci.

Gość gość
gość dziś ad. 1. Serce mi się kraje, bo mam 1 a będę miała 2 córki i samo myślenie o tej opcji jest ciężkie. Powiem ci tak: moja teściowa rozeszła się ze swoim mężem z powodu jego brutalności i niezrównoważenia, których skali nie znam, ale słyszałam o jakimś ganianiu z siekierą i słyszałam zapiekłą nienawiść w jej głosie, mimo iż minęło ponad 30 lat. Nie wiem, może tam i był gwałt małżeński, nie wiem. Wiem za to, że mój mąż wizualnie jest odbiciem swojego ojca. I też nie raz zastanawiałam się, co ta kobieta czuje patrząc na dziecko swojego krzywdziciela (a ja swoją drogą sama miałam opory, bo może jaki ojciec taki syn). Ironią losu jest to, że mają głęboka więź, a on jest jej najbardziej udanym dzieckiem. ad.2 Nie mam takich doświadczeń, ale znam 3 rodziny: 1. ma dziecko, któremu nie rośnie skóra. Nie wiem, czy to było wiadome w ciąży, ale dziecko naprawdę cierpi. Poświęcają się i się opiekują. 2. dziecko na usg bez rąk. Urodzili. Normalnie rozwijający się chłopczyk, tylko weszli w świat rehabilitacji, protez itp. 3. w ciąży nie wyszło, ale dziecko w stanie agonalnym z zespołem wad wrodzonych. Takie dzieci żyją max. rok, ich żyło 2. Miało być warzywem, kontaktowało, uśmiechało się itp. rodzice otoczyli dziecko miłością i stanęli na wysokości zadania. Ty popatrz... katolicy. 4. chłopiec, z porażeniem mózgowym. Nie wiem, czy okołoporodowym czy nie. Żyje, rozwija się prawidłowo, ale nie chodzi. Płody z wadami wrodzonymi możemy wrzucić do 1 worka z dziećmi, które są niepełnosprawne. I teraz komentujmy. ad. 3. Tu jest najprościej. Prosty kejs obrony koniecznej. Z ciążą poza macicą jeszcze prościej - życie nigdy się nie rozwinie, nie na prawa bycia. Nie miałabym wyrzutów sumienia, tylko smutek, że tak się stało. Kościół (jeśli już mieszamy do tego religię) stoi na tym samym stanowisku. W przypadku zagrożenia życia matki jest decyzja życie za życie i tyle. Ale życia nie zdrowia, jak p. A. Tysiąc, która nawet swoje nieusunięte dziecko zabrała na marsz, żądając prawa do wyboru. TO jest dopiero hipokryzja.

Gość gość
Jest tu wiele osob ktore nie popierają aborcji i czarnych protestów

Gość gość
gość dziś jedna z najtrafniejszych wypowiedzi tego topiku! 11:29 Masz rację, ale mieszasz sprawy. Wracając do kejsu złodzieja. Czy debatujemy o karach za kradzieży w połączeniu z zabezpieczeniem socjalnym? Zabezpieczenie socjalne zwiększa przestrzegalność prawa w przypadku aborcji, ale czy jest podstawą do jego stanowienia? Swoją drogą dla mnie to porzucanie chorych dzieci i żony przez takich tatusiów (80-90%) to świństwo, ale prawnie się tego nie załatwi. Dopóki będzie się to aprobować i nie piętnować publicznie, dopóty tak będzie. I tu wywołana wcześniej hipokryzja: jak można iść pod 1 flagą na czarnym marszu z taką osobą jak Kijowski, który nie dość, że porzucił rodzinę, to jeszcze nie płaci na dzieci?! Jak można?! W kawalerze ustanawiającym prawo widzi się kata, a w osobie, która postąpiła tak niegodnie i sprzecznie z interesem kobiety obrońcę.

Gość gość
11:40 Masz rację,ale większośc kobiet,która brała udział w marszu była po prostu za nie ruszaniem ich prawa do wyboru,do NIE gmerania w dotychczasowe ustawie,w ich tyłkach...każdy interpretował to we własny sposób i większośc nawet nie zwróciła uwagi na kogoś takiego Kijowski,który jest godny potępienia. Nie pierwszy to raz gdy słuszną sprawę próbowano wykorzystać w celu załatwiania na boku innych spraw,tu np. dokopoania po raz koleny Kaczorowi ale zwykłej kobiety ,któa brałą udział w marszu i to niekoniecznie w Warszawie nie obchodzi kaczor a jej wlasne życie i prawo do wyboru.

Gość gość
Generalnie ten kompromis który był od 92 roku był OK, po co było go ruszać. Ktoś ma zabić, to i tak zabije:(

Gość gość
11.32 to nie jest odpowiedź na pytnia że ktoś tam ma dziecko bez rąk,czy z mózgowym porażeniem. Źe mam jednà córkę i to i tamto. Prawda jest taka że żadna z was nie stanęła nigdy przed takim dylematem i czysto teoretycznie pisze ja bym tego nie zrobiła. A żadna nie wie co w życiu przyjdzie a pewna to jest śmierć i podatki.

Gość gość
chcecie bronić życie? zacznijcie już od dzisiaj...ustępujcie miejsca ciężarnym,niech z kafe znikną tematy o wrednych ''bachorach''i tępych mamuśkach...nie,nie znikną. skończcie więc ujadać obroncy bo jesteście hipokrytami. Gdy byłam w ciąży nie przypominam by ktokolwiek obcy poza mną i męzem troszczył się o to zycie,np. w autobusie czy kolejce w markecie.

Gość gość
gość dziś Widzisz, sama jestem za już wypracowanym kompromisem, ale jak w czymś idziesz, to musisz mieć świadomość jaka kupa, za przeproszeniem się do tego pochodu przyłączy. Transparenty były obrzydliwe, hasła też, aborcjonistki typu Nowicka oraz Kijowski i spółka to hańba, nie mówiąc już o tym, że wszystko nakręciła opozycja cynicznie wykorzystując kobiety. Cel może i szczytny (nie ruszać kompromisu), ale iść w tym to wstyd.

Gość gość
A co z prawami kobiet?

Gość gość
Bo przecież tam w łonie też jest w 50procentach jest kobieta, to nie można jej zabić, co, proste. Wstyd że niektórym aborcje przychodzi tak łatwo usprawiedliwiać

Gość gość
12:01 tu się zgadzam,szczerzę przyznam,że udziału nie brałam ale całm sercem jestem za tym aby kobieta miała możliwośc wyboru aki on by nie był. Nie chce sobie wyobrażać co czuje zgwałcona kobieta ani co myśli kobieta ,matka trójki dzieci ,gdy jest w zagrażające jej życiu czwarte ciąży. PRÓBBA OCENIANIA tego przypomina mi film Alive.Dramat w Andach, , gdy z perspektywy ciepłych ,bezpiecznych domów i pełnych brzuchó próbowano ocenić kanibalizm ludzi,którzy jedli ludzkie mięso by przetrwać...makabryczne porónanie? nie sądzę. Wybaczcie, ale nie wierzę kobiecie,która teraz pisze zdecydowane ''TAK'' na pytanie czy kazałąby urodzić dziecko zgwałconej córce. dotychczasowa ustawa była dobra i moja pierwsza myśl,gdy usłszałam o tych projektach była; ''po co to zmieniać?''

Gość gość
gość dziś A Ty wiesz, jakbyś postąpiła? Analogia historyczna: AK ratowało Żydów. AK to ludzie, nie każdy wiedział, czy jak przyjdzie co do czego to będzie to robił, ale założenie było. Wg Waszej logiki nie można mieć żadnych przekonań i założeń, nie powinno być żadnych praw, bo przecież nie wiemy, jak się zachowamy. Tak? Co do przykładów, które podałam - rozwinę myśl. Jak to jest, że dajemy sobie prawo do wyboru zabić czy nie jak człowiek jest jeszcze w wersji płód, a nie dajemy jak już się urodzi? Narodziny to widać taki magiczny moment, kiedy z nieodpowiedzialnego posiadacza brzucha, stajemy się nagle ludźmi, którzy są w stanie kochać i wychowywać niepełnosprawne dziecko. Co do mojej odpowiedzi wprost: codziennie modlę się, żeby tak nie było (przez tą pieprzoną akcję mam o czym myśleć codziennie), ale dziecka nie chcę usuwać. Jeszcze się może wiele okazać, bo jak pisałam jestem w ciąży. Cieszyłabym się natomiast, gdybym nie miała tego wyboru. Wiem, to podważa moją inteligencję, człowieczeństwo i prawo do wypowiadania się, ale taka prawda. Chodziłam na prenatalne, bo chodziłam, zresztą niektóre wady wykryte wcześnie można zacząć leczyć wcześniej niż po urodzeniu. Ale nie chcę podejmować tej decyzji. A mój mąż ma przykazane, żeby w razie czego ratował dziecko (dadzą sobie radę beze mnie).

Gość gość
gość dziś jakimi prawami? Konkret proszę, bo się tego używa jakby to jakieś pojęcie było powszechnie ustalone. A tak nie jest.

Gość gość
gość dziś BARDZO MĄDRA WYPOWIEDŹ! właśnie po co zmieniać? kto będzie chciał usunie, ja bym nie usunęła, ale nie wiem co by było gdybym musiała dokonywać strasznego wyboru. Obym nigdy nie musiała się przekonywać. Nie wiem czy wiecie, ale w krajach gdzie jest aborcja na życzenie, paradoksalnie jest najmniej aborcji w całej Europie! Dlaczego? Bo Panie są na wejściu objęte pomocą psychologiczną. Często psycholodzy są w stanie tchnąć nadzieje dla kobiety, która jest na zakręcie. One nie są pozostawione same sobie, mają pomoc. W krajach gdzie jest restrykcyjne prawo aborcyjne, aborcji jest najwięcej, bo kobiety są zaszczute i pozostawione same z problemem. Zastanówicie się nad tym.

Gość gość
Do gościowy z 11.22 He he znowu bijesz w religię, pewnie sama jesteś religijna -pseudo i będzie twoje dziecko w 3 klasie to poslesz do komunii, taka jesteś hipokryzja,ale nie mnie to osadzac.ale masz rację korzystam z tej telewizji, tego radia, też czytam prasę katolicką, i jakoś nie czuję się źle z tym, myślę więc jestem. A dziś z moją czworka dzieci i mężem odmowie w twojej intencji dziesiątkę różańca.mimo że bluznisz Bóg i tak cię kocha.

Gość gość
gość dziś hahaha dziękuję za ten różaniec, wzruszyłam się :) Kobieto ty piszesz jak fanatyk religijny :O kocham Boga, wierzę w niego, modle się, ale nie wyznaje poglądów Terlikowskiego i Rydzyka, ot co. ps. dziecka też bym nie usunęła, ale nie mam prawa oceniać innych.

Gość gość
Coz, kiedys dla kobiet milosc do swego nienarodzonego dziecka byla czyms normalnym, a teraz pojawia sie zaleznie od stanu zdrowia dziecka i okolicznosci. Kobiety maja pretensje do calego swiata ze musza rodzic, nie daj boze sn bo to przeciez nieludzkie kazac kobicie sie meczyc. Swiat wariuje... Kiedy? Od zarania dziejów kobiety spędzały płody, a jak tonie wysżło to sie mordowało nienarodzone. Na polskich wsiach 100- 200 lat temu akuszerka jak widziała,ze dziecko kalekie, słabe, albo matka nie da rady wychowac to zabijała niemowle np nie podwiązując pępowiny. albo sie takiego dziecka nie karmiło przez kilka dni az zmarło, smiertelnośc dzieci była tak duża, ze nikt sie nie dziwił ze niemowlę zmarło. W okresie międzywojennym skrobało sie na potege, tyle ze w strasznych warunkach wiec kobiety umierały od zakażeń lub przebicia macicy. A zabójstw noworodków było kilkaset w roku (tych wykrytych, a wg. statystyk policyjnych niewykrytych mogło być kilka razy więcej)

Gość gość
To jak z prostytucja, jedna nazwie ją dziwką,a druga zaradną,.tak z aborcja, jedna powie że to zabicie bezbronnego, druga, że to tylko zabieg. He he hipokryzja. Hitler mówił że to tylko czyszczenie krwi, a inni że to beztwialstwo. No albo coś jest białe, albo czarne, i nie ma pomiędzy. Kolory są dla leniwych i wygodnych.

Gość gość
gość dziś Ciekawy z ciebie katolik (chyba, że nie katolik), jeśli wyśmiewasz modlitwę. Cytacik dla ciebie: Mt 18,15.