Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam 33 lata. Czy to ostatni dzwonek na drugie dziecko?

Polecane posty

Gość gość
No jakby się przyczepiła, to przecież nie zaprzeczałabym, że jej nie mam albo,że jej nie widać. Jest mało widoczna, ale jest. Tamta może nie ma pokiereszowanej piczy, ale takiej jak przed porodami tez juz nie ma. Dlaczego tylko na kafe takie bujdy?

Gość gość
boszzzz niech ma picze jaka chce, jej się podoba i to najważniejsze, jej mezowi jak widać tez. a ty się dalej czepiasz.

Gość gość
Jakby pip/ki po porodzie naturalnym były takie ładne i bz to nie wymyślili by plastyki pochwy i innych zabiegów i kobiety by się im nie poddawały. Poród rozciąga kanał rodny i uszkadza srom. To fakt. Po porodzie sn po pewnym czasie śluzówka się odbudowuje, rany goją i mięśnie częściowo obkurczają ale i tak są luźne i nie takie jak przed porodem. Już nigdy nie są jak przed. Są zdeformowane pomimo szycia. Moja siostra rodziła 2 razy sn i sama mi opowiadała że nawet sex już nie jest taki jak kiedyś. Później dochodzą też inne problemy nietrzymanie moczu a na starość wypadanie macicy. Poza tym dlaczego tyle kobiet robi cc na życzenie? Żeby się nie męczyć i zachować satysfakcje z sexu..

Gość gość
Autorko czy ty jesteś ułomna żeby sie o takie coś na kafe pytać? Przecież wiadomo, że tutaj czas na ślub i dzieci jest do 25 roku życia. jak masz powyżej to sorka ale jesteś starym obleśnym milfem stojącym nad grobem, żałosną desperatką i szmatą. Dlatego takie rzeczy rozpatruje się we własnej głowie, a nie poddaje pod osąd jaśnie oświeconej loży kafeterianek.

Gość gość
15.03 temat jest o czyms innym a nie o pipkach jakbys nie zauważyła!?

Gość gość
Ja mialam cc i napewno nie z mysla o seksie ! :o Tylko o dobru dziecka, bo ratowali mu w ten sposob zycie. Takie priorytety to moze miec ktos kto nie mial w zyciu prawdziwych problemów. Wiadomo, ze porod ma wplyw ale bez przesady, ze kobieta ma otchlan miedzy nogami i kazda bez wyjatku potrzebuje plastyki. Zreszta co kogo interesuje stan czyichs narzadow, nie kumam tego.

Gość gość
gość dziś nie wiem o czym piszesz, bo pochwa po porodzie się regeneruje ja rodziłam sn i byłam nacinana, po roku już nie było widać śladu po nacięciu. Pochwę mam taką samą jak miałam.

Gość gość
gość dziś to że twoja siostra trafiła na takich partaczy, którzy zrobili jej na sromie jesień średniowiecza, nie oznacza, że tak na każda! no litości ja i moje 3 koleżanki, rodziłyśmy sn i każda z nas ma udane życie seksualne. A i ćwiczymy też mięśnie kegla.

Gość gość
ja miałam cc która uratowala zycie mojego dziecka i nawet bym nie pomyslala o tym aby mieć cesarkę tylko po to żeby "tam" było ciasno i żeby mieć ladna pipke. Bzdury piszesz, bo gdyby tak było jak opisujesz to żadna kobieta by seksu nie chciała po porodzie sn i by się musiala poddawa plastyce pochwy. Owszem sa takie przypadki, ale to chyba jakiś partacz musi zszywac itp.

Gość gość
boszzz cesarkę robic tylko po to żeby mieć udane zycie seksualne...a może się boisz ze jak toja pipka zbrzydnie po porodzie sn to maz cie już kochal nie będzie :P. Wiesz niektóre nie maj takich praoblemow :P. Tak wiec nie świruj...

Gość gość
Ja pierwsze urodziłam mając 35 lat, a drugie w wieku 39, synek ma juz 3,5 tygodnie :). W obie ciąże zaszłam zaraz w pierwszym cyklu starań, obie ciąże bezproblemowe. Wiec nie sadze, zeby wiek miał jakikolwiek wpływ na przebieg ciazy i zdrowie dziecka.

Gość gość
Zaszlam w pierwsza ciaze w wieku 27 lat - ciut za wczesnie. Moglam poczekac do 30. Maz "trafil" za trzecim podejsciem. Druga ciaza 36 lat, zaszlam za 2 razem. Przed zajsciem robilam serie badan plodnosci . Mam badzo dobra rezerwe jajnikowa, mysle ze to dziedziczne bo u mnie w rodzinie kobiety czesto zaliczaly wpadki w poznym wieku. Po zaciazeniu robilam wczesne badania genetyczne. Panorama (NIFTY) w 10 tyg ciazy. Wszystko idealnie. Tak samo po badaniu przeziernosci w 11 tyg. Na tym poprzestalam,choc moglam zrobic rowniez amnio ale zaufalam panoramie. Polowkowe w normie, screening 2 trymestru w normie. Urodzil sie zdrowy, duzy chlopak. Zaznacze ze usunelabym ciaze w przypadku powaznej wady genetycznej (nie mieszkam w Polsce). Dlatego zrobilam badanie NIFTY jak tylko moglam najwczesniej. Napewno byloby to bardzo traumatyczne przezycie ale taka decyzje podjelam jeszcze przed zajsciem w ciaze. Nie oszukujmy sie, ryzyko trisomii rosnie wraz z wiekiem. To niezaprzeczalny fakt, dobre geny czy nie-komorki jajowe sie starzeja i czesciej dochodzi do bledow przy polaczeniu z plemnikiem. Ale nie kazdy chce/musi urodzic chore dziecko. Jesli mialabym okolo 40 lat i brak dostepu do dokladnych badan prenatalnych albo nie chcialabym usunac ciazy z zadnego powodu to nie zaryzykowalabym zajscia w ciaze w takim wieku. W przeciwnym wypadku - czemu nie? Mi pozne macierzynstwo bardzo sluzy. Mam duzo wiecej cierpliwosci,jestem badziej skoncentrowana na dziecku i po prostu wiecej przyjemnosci z zajmowania sie nim. Kurcze - chcialabym trzecie ale to juz chyba nie bedzie mozliwe z powodow finansowych.

Gość gość
A co do tytulowego pytania - czy 33 lata to ostatni dzwonek na dziecko to tylko w Polsce, Rosji i innych krajach 3 swiata mozna miectakie dylematy. 33 latka to mloda kobieta,czemu nie mialaby miec dziecka? Drugiego,,pierwszego czy ktoregokolwiek. Dla kobiet w spolecznosci romskiej 19-20lat to pozne macierzynstwo. Babciami zostaja zwykle okolo 30tki i to jest dla nich norma. Wszystko zalezy od norm kulturowych. Z biologicznego punktu widzenia - kiedy bedzie "za pozno" to nie zajdziesz. i tyle.

Gość gość
mi w wieku 24lat mówiono nagminnie,że to już za pózno na pierwsze i będe miała chore na bank

Gość gość
Pytanie do DEWOT straszących przyszłe pózniejsze matki !! dlaczego w spotach reklamowych proszących o pomoc finansową dla chorych dzieci siedzą młodzi rodzice a nie starzy??????????? he!!?????????

Gość gość
dziś Pytanie do DEWOT straszących przyszłe pózniejsze matki !! dlaczego w spotach reklamowych proszących o pomoc finansową dla chorych dzieci siedzą młodzi rodzice a nie starzy??????????? he!!???????? x ty chyba z tych co w wieku 40 lat twierdza, ze jeszcze czas :P i to nie jest straszenie tylko stwierdzenie faktu, ze jest większe ryzyko urodzenie chorego dziecka, albo problemy z zajściem w ciążę. Tak, tak zaraz napiszesz ze młode tez maja problemy...tylko ze mloda ma czas na leczenie a 40latka już nie i to są fakty. Nikt ci nie każe zachodzić w ciaze, chcesz t możesz czekać do 40tki, może zdąrzysz przed menopauzą, a może nie. I powtarzam to nie jest straszenie tylko taka jest rzeczywistość.

Gość gość
akurat nie jestem z tych 40stek co piszesz guniu, wqrwiają mnie wasze denne proroctwa, g****o warte, kto ma miec chore dziecko to bedzie miał, niezależnie od wieku

Gość gość
Trzeba dodac ze z wiekiem rosnie ryzyko tylko niektorych wad. Glownie trisomii czyli przede wszystkim zespolu Downa a takze Edwardsa i Patau. Inne wady genetyczne, jak np. mukowiscydoza i pozostale setki wad dziedziczonych w sposob autosomalno-recesywny nie maja zadnego zwiazku z wiekiem kobiety ani mezczyzny. To samo dotyczy wad nie majacych w ogole podloza genetycznego - wad serca, rozszczepow wargi i podniebienia i podobnych. Az 3-5 procent dzieci urodzi sie z jakas wada wrodzona i w ogromnej wiekszosci przypadkow ta wada bedzie niezalezna od wieku matki. Kazda kobieta,nawet najmlodsza i najzdrowsza - ryzykuje i to ryzyko wynosi 3-5 procent. Powiesz 20 latce - nie rodz bo ryzykujesz urodzenie dziecka z wada serca? To sa bardzo czeste wady.

Gość gość
Juz nie mowie o tym ze ryzyko urodzenia martwego dziecka wynosi 1% nawet wsrod mlodych kobiet. Ryzyko ze 40 letnia kobieta urodzi dziecko z zespolem Downa wynosi tez 1%. Ryzykuje KAZDY. Tyle ze kobiety po 35 sa zwykle swiadome zwiekszonego ryzyka trisomii i wykonuja odpowiednie badania i - stety czy niestety jesli badania wykaza wade - 90% usunie taka ciaze. DLATEGO dzieci z ZD rodza glownie mlode kobiety ktore nie sa poddawane tym badania ze wzgledu na duzo mniejsze ryzyko. Jednak dzietnosc wsrod mlodych jest nieporownywalnie wieksza wiec one rodza wiekszosc dzieci z ZD. I czesto jest to dla nich niespodzianka bo same USG najczesciej ZD nie wykryje.

Gość gość
18.28 to nie są proroctwa tylko fakty! taka prawda i tego nie zmienisz i nie prorokowala ze urodzisz chore dziecko tylko napisała jak naprade jest. Dlatego nie fukaj tu i nie przeklinaj!

Gość gość
do 18.45 aha czyli młode matki na bank urodzą zdrowe dziecko :D :D, przestań łykac to co łykasz, widziałam 28l z pierwszym dzieckiem zdrowym i z drugim z zespołem downa oraz 25l z dzieckiem chorym na downa :D , a 30l z pierwszym dzieckiem chorym jeszcze nie widziałam w swoim otoczeniu

Gość gość
dziś do 18.45 aha czyli młode matki na bank urodzą zdrowe dziecko smiech.gifsmiech.gif , przestań łykac to co łykasz, widziałam 28l z pierwszym dzieckiem zdrowym i z drugim z zespołem downa oraz 25l z dzieckiem chorym na downa smiech.gif , a 30l z pierwszym dzieckiem chorym jeszcze nie widziałam w swoim otoczeniu x nikt tu czegoś takiego nie pisał ze młoda urodzi na pewno zdrowe dziecko a starsza chore, tylko ze jest większe prawdopodobieństwo i mogą być trudności z zajściem w ciaze. Naucz się czytać ze zrozumieniem, a także poprawnie spleść zdanie, a potem się wypowiadaj. A po za tym widziałaś to co chciałaś widzieć, piszesz jak dziecko w przedszkolu...

Gość gość
do 21.46 dziwne , bo czytam dużo wątków o staraniach dziewczyn w młodym wieku(23-26lat) o dziecko i też starają sie po kilka miesięcy i lat!! Ty jesteś niedouczona bredzisz i zastraszasz kobiety!!

Gość gość
Wiecie co jestescie chore na mozg. Rozumiem jakby to faceci wysmiewali pochwy itd ale wy?;/ same z siebie drwicie? Ja mialam 2 cesarki i ci powiem ze blizne mam bardzo nisko prawie ze przy kosci ale zrobil mi sie bliznowiec i nie wyglada to najpiekniej. Mam dopiero 25lat i juz jakis defekt. Nie da sie urodzic bez szwanku. Kurde wysmiewacie takie cos a jak same przyszlyscie na swiat? Jak matki was rodzily? Kpicie z wlasnych matek? A jak wasza corka kiedys urodzi to co? Tez bedziesz wysmiewac jej pochwe? Same dla siebie jestescie okrutne i podsylacie takie pomysly facetom.

Gość gość
A co do chorob to zamiast sie wspierac to drwicie. To jest tragedia dla rodzicow to jak wyrok ze ich dziecko jest chore. Badania po 35 roku zycia dotychczas byly refundowane. Teraz nie wiem jak to jest. Co do naszego tematu na czasie to niestety ale ja wolalabym usunac ciaze niz w przypadku takich strasznych deformacji urodzic tak cierpiace dziecko ktore tak bardzo chce przestac cierpiec i krzyczy z bolu. Nie moglabym non stop sie zastanawiac czy moje dziecko cierpi i w moim brzuchu. To jest sadyzm.

Gość gość
I dodam jeszcze ze nigdy w zyciu nie wykonalabym aborcji jesli zaszlabym w ciaze nieplanowana i dziecko bylo zdrowe. Nigdy. Tego nie popieram i nigdy nie popre. Ale mozliwosc w przyapdku takich deformacji powinna byc dostepna.

Gość gość
Jak ty nie popierasz to nie usuwaj. Nie narzucaj swoich pogladow innym. Aborcja w 1 trymestrze jest mozliwa w wiekszosci krajow nie tylko ze wzgledu na ciezkie uszkodzenia plodu. Mysle ze polskie kobiety tez powinny miec taka opcje zamiast zamawiac przez internet tabletki wczesnoporonne czy jezdzic do Czech/Niemiec czy gdziekolwiek to robia. Aborcji nie da sie wyeliminowac. Dopoki ludzie bedzie istnial pociag plciowy i seks, dopoty beda niechciane ciaze i aborcje.

Gość gość
wczoraj do 21.46 dziwne , bo czytam dużo wątków o staraniach dziewczyn w młodym wieku(23-26lat) o dziecko i też starają sie po kilka miesięcy i lat!! Ty jesteś niedouczona bredzisz i zastraszasz kobiety!! x tak tylko ze te młode kobiety maja czas by się leczyc a 40latka już nie. Rozumiesz to czy nie...? Kto tu jest niedouczony i nie myśli? Zreszta co ty tam możesz wiedzieć....

Gość gość
33 lata to zdecydowanie nie jest ostatni dzwonek na drugie dziecko, bez przesady. wg mnie nie lepiej nie rodzić po 38 rż ze względu na zbyt duże ryzyko chorób genetycznych. Kolejna sprawa, ze nigdy nie wiadomo ile nam z tym zachodzeniem w ciąże zejdzie, więc starania zaczynałabym od 35 rż. to moje zdanie

Gość gość
Nie przesuwajmy wieku rozrodczego coraz dalej. Najlepszy wiek do rodzenia dzieci dla ciala i psychiki to 26 lat! Powie Ci to kazdy lekarz i psycholog. I mowa o ludziach o zdrowych umyslach a nie zepsutych patologia. Niektorzy maja 70 i siano w glowie.