Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kobiety dlaczego odchudzacie się w ciąży?

Polecane posty

Gość gość

Wczoraj spotkałam się z koleżanką, jest w 7 miesiącu ciąży, wcześniej długo się nie widziałyśmy. Spodziewałam się, że zobaczę u niej zaawansowaną ciążę, przecież to już III trymestr. A co zobaczyłam? Miała tylko trochę zaokrąglony brzuch, ja bym go oceniła na jakiś 4-5 miesiąc, ale nie 7! Zapytałam z ciekawości ile przytyła, powiedziała że 7kg! Powiedziałam jej z troski, że to chyba za mało, nie żebym chciała być była wredna. A ona na to, że to na pewno nie jest za mało. Twierdzi, że w pierwszym trymestrze schudła 5kg przez wymioty. A potem przytyła 7kg, czyli wychodzi na to, że w 7 miesiącu waży tylko 2kg więcej niż przed ciążą! Chyba próbowała się tłumaczyć, powiedziała mi, że lekarz powiedział jej, że w za dużym tempie przybiera na wadze, bo w ostatnim miesiącu nazbierała 4kg. Jakoś nie chce mi się wierzyć, by lekarz tak szczupłej osobie zwrócił uwagę, że za dużo tyje. Tym bardziej, że szczupłe kobiety powinny nazbierać więcej kg. Podejrzewam, że ona po prostu się głodzi, nie wierzę, że w ciąży nie ma większego apetytu.

Gość gość
No wystarczy poobserwować tego typu tematy na kafe, np. co zrobić żeby w ciąży przytyć jak najmniej. Jest jakiś chory pęd do odzyskania super sylwetki zaraz po porodzie, wzorem tych głupich instagramowych fitnessek, co to jednego dnia urodzi, a nazajutrz ma płaski, umięsniony brzuch, 10 kg mniej niz przed ciążą i wyciska 7me poty na crosficie:O Głupia moda, i bardzo niebezpieczna. Nie mówię, że trzeba się obżerać w ciąży jak prosię, ale zachowajmy normalność, a po porodzie dajmy sobie czas na powrót do formy.

Gość SlowianskaLala
A ja jestem w 32tyg i przytylam.tylko 4kg. Nie bylam przed ciaza szczupla jakies 8 kg nadwagi. Jem wszystko co chce ale nie opyham sie bo "wolno".Codziennie spaceruje a do 4 miesiaca pracowalam. Nawet codziennie jem cos slodkiego. Nie zamieszkalam w lodowce tak jak niektore panie. Dzis se nawet zrobie frytki na kolacje. Zazdroscisz i tyle. Mam taka sama kolezanke co za kazdym razem dzwoni i piwrwsze pyatnie "ile przytylas"? A jak jej mowie ile to mowi mi ze sie glodze...ze dzidzia sie chora urodzi. Haha Tak, bo najlepiej znalezc kogos kto przytyl wiecej zeby lepiej sie poczuc. Niektore baby sa wredne i w dodatku zalosne

Gość gość
7kg w 7 miesiącu to za mało? Zanim zaczniesz krytykować poczytaj o prawidłowym przyroście wagi w ciąży. W pierwszym trymestrze nie powinno się tyć wcale, bo z jakiej racji? Dziecko jest wtedy przecież jak fasolka. A jak wymiotujesz codziennie to chyba normalne, że chudniesz. Potem w kolejnych trymestrach norma to 2kg na miesiąc. Nie każda musi przytyć w ciąży 15, 20 czy 30kg, nadmierne tycie jest niezdrowe. Ile waży dziecko w 7 miesiącu? Na początku jakiś 1kg. To z jakiej racji Ty masz wtedy ważyć np. 15kg? Wiadomo, wody płodowe i zwiększona objętość krwi, ale to nie waży aż tyle. Rozumiem, że można dużo przytyć niezależnie od siebie (cukrzyca ciążowa, tarczyca). Ale większość kobiet tyje bo je za dużo i niekoniecznie zdrowo. Słodycze, przekąski, kupne soczki, w których jest tona cukru. Słodkie jogurty, jakby nie można było kupić kefiru i dodać trochę owoców i miodu.

Gość gość
Ja miałam dietę na każdy trymestr rozpisała przez dietetyka. Odpowiednią ilość kalorii odpowiedni stosunek białka tłuszczu i węglowodanow. Byłam mogą najedzona, nigdy nie czułam głodu. Przytyłam w ciąży 15 kg a dziecko ważyła 4200. Po polotu nie został mi ani dekagram. Na czas karmienia też miałam rozpisała dietę bo inne zapotrzebowanie kaloryczne.

Gość gość
Gosciu z 11:24 zgadzam sie z Toba, tylko chcialabym naprostowac jedna rzecz. Przy cukrzycy ciazowej nie powinno sie przytyc, a tym bardziej nadmiernie! To znaczy ze cukrzyca jest zle prowadzona lub zaniedbana. Przy cukrzycy obowiazuje rygorystyczna, praktycznie beztluszczowa i bezcukrowa dieta i nie tyje sie. Ja ostatecznie po cukrzycy ciazowej z insulina wazylam 3kg mniej po porodzie niz przed ciaza. A w pierwszej polowie ciazy przytylam 7kg!

Gość gość
Przesadzasz. Chudnie sie od zdrowego, racjonalnego jedzenia, a takie powinno sie jesc w ciazy. A w przypadku nadwagi lepiej schudnac, niz przytyc (nie jestem gruba od marchewki, wiec jak odstawie niezdrowe lody i cole, to nie ma bata, schudne), tylko o tym sie nie mowi glosno, bo zaraz głupie baby poleca na kopenhaska.

Gość gość
Po pierwsze nie kazdy ma mega apetyt w ciąży...ja w pierwszej ciąży gdzies do 20 tygodnia to musiałam w siebie wmuszac jedzenie, pozniej bylo lepiej ale nie rzucalam się na jedzenie...no ale duzo nie schudlam bo nie wymiotowalam. Teraz jestem w długiej ciąży jest nieco lepiej z apetytem ale mdli mnie dość mocno, bywa że zwymiotuje i teraz koncze 1 trymestr i mam ok.-3 kg.

Gość gość
Ja byłam ewenementem w rodzinie, bo przytyłam 11 kg. Startowałam ze środka normy BMI. Wszystkie baby jakoś tak próbowały mi "dokuczyć", że w ogóle nie widać, że jestem w ciąży, a brzuch wygląda jak piłka. Tyłam podobnie jak koleżanka autorki, w 7 mcu 7 kg na + i nieduży sterczący brzuch. Wg mojej ginekolog przybierałam idealnie, podręcznikowo, czułam się b.dobrze fizycznie i psychicznie. Do 8-9 mca pilnowałam się ze słodyczami bo miałam wysoki cukier. Każdej kobiecie życzę takiego przyrostu masy, bo to o jedno ciążowe zmartwienie mniej.

Gość gość
Wystarczy poczytać ile wg lekarzy powinno się przybierać na wadze. Jaka jest norma. Wg podręczników do ginekologii i położnictwa to 1-1,5 kg na każdy miesiąc. Czyli twoja kol prawidłowo przybiera. Trzeba pamiętać że je się dla dwoje a nie za dwoje. I nie opychać sie jak świnia wszystkim bo wolno. A później 30 kg na liczniku i co z tym zrobic?

Gość gość
W dobie USG waga kobiety w ciąży nie jest wyznacznikiem tego czy dziecko dobrze się rozwija. Waży się głównie dla tradycji.

Gość gość
Autorko, Sama zajdziesz w ciążę to niejedno cię zaskoczy. Ja też jestem w siódmym miesiącu i niektórzy zastanawiają się czy w ogóle jestem w ciązy...przytyłam 8kg ale mam taką figurę,że wszystko ''rozłożyło się''na biodra i wyglądam jakbym się najadła ;-D...szwagierka,która przytyła 30 kg mówi to samo co ty...ale nie będę jej za to przepraszać.

Gość gość
Droga autoreczko, nie mierz innych swoją miarą. Ja w ciąży startowałam z wagą 50 kg i w całej ciąży przytyłam 6kg. Dziecko urodziło się zdrowe, ważyło 3150. Teraz ma 1,5 roku i się świetnie rozwija, jest zdrowe. A brzuch mi wyskoczył dopiero po 30 tygodniu. Wcześniej jak ubrałam luźne ciuchy to nic nie było widać.

Gość gość
Boze święty przytyła siedem kg i juz nagonka To co powiesz na mnie gdzie w siódmym miesiącu ważę trzyy kg mniej niż przed ciążą? A się nie odchudzam. Tylko prawie całą ciaze wymiotuje .

Gość gość
Nie rozumiem skąd ten najazd na osoby szczupłe w ciąży (a i bez ciąży szczupłym się obrywa). Węszenie chorób dziecka, udawania ciąży itp. Bo to któryś temat co widzę, gdzie jakaś baba nie może przezyć, ze inna się nie spasła. Paulina Sykut (taka prezenterka z Polsatu) jest drobna i u niej też jest mały brzuszek to na plotkarskich złośliwie jej dowalają, że ciążę udaje. Po co to? Aż tak ludzi razi, że nie każdy musi być "dorodny"?

Gość gość
Nie była jeszcze w ciąży...poza tym to pewnie provo.