Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rowerek biegowy opinie

Polecane posty

Gość gość

na wiosne przyszłego roku syn bedzie miał 2 lata i 4 mce czy to odpowiedni wiek na taki rowerek ? co sadzicie o tych rowerkach ? sa pomocne dla dziecka ? pytam juz teraz bo ojciec cgrzestny che kupic go na 2 urodziny .

Gość gość
Moim zdaniem lepszy jest normalny rowerek z pedałami z czterema kółkami które można odczepić.

Gość gość
Ja nie widziałam jeszcze dwulatka który dałby radę jechać na zwykłym rowerze z pedałami, nawet z bocznymi kółkami. A mój synek właśnie na drugie urodziny dostał biegowy- i to była miłość od pierwszego wejrzenia. Trzeba tylko dobrać do wzrostu dziecka, wybrać taki z regulowaną wysokością kierownicy i siodełka żeby to nie był prezent na jedną wiosnę. Dzieci fenomenalnie uczą się na tym łapać równowagę i szybko śmigają (proponuję kupić kask do kompletu). Szybko też się przesiadają na zwykłe rowery, bo całą trudność, tj. łapanie równowagi, mają opanowaną. Tyle ze prezent ma sens jeśli jest gdzie pojeździć, asfaltowe alejki, parki, bulwary, place, bo jak tylko dziurawy, wąski chodnik i własne podwórko to nie bardzo się sprawdzi. Kiedyś faktycznie były mało populare, ale u nas w mieście masa maluchów jeździ teraz na takich rowerkach. Znam krytykantów, ale żadnego z nich którego dziecko miało taki rowerek i warunki do jazdy.

Gość gość
Bardzo fajna rzecz. Mój maluch dostał dwa rowerki - biegowy i trójkołowy. Z tym trójkołowym sobie nie radzi... Ogólnie bardzo udana zabawka.

Gość gość
Mojej corce biegowy kupiliśmy jak miała 1,5 roku. Jak miała 3 lata i 4 miesiące potrafiła już jeździć na normalnym rowerze dwukolowym. Polecam ci biegowy. Tylko rozmiar trzeba dopasowac zeby dziecko nogami do ziemi dosiegalo. Biegowki swietnie ucza utrzymania rownowagi. My mielismy puky.

Gość gość
no ale jakieś pedały da się do tego przyczepić? bo jeśli nie, to lepiej kupić zwykły rowerek i odczepić pedały, a jak dziecko się nauczy doczepić je. My tak zrobiliśmy, córka szybko się nauczyła.Po co kupować 2 rowery

Gość gość
Mój syn dostał biegówkę na 2 urodziny. Ten rowerek to strzał w 10 nie to co te trójkołowe, te to totalny niewypał... Tylko nie kupuje za dużego tego rowerka. Większość rodziców nawet nie potrafi dobrać wielkości kół dla takiego 2 latka. Z tego co widzę to te 2 latki mają za duże dla siebie rowerki i sobie potem nie radzą,

Gość gość
MAm dwoje małych dzieci. Jeśli chodzi o rowerki cała sprawa była przeze mnie bardzo przemyślana, długo szukałam, czytałam.. a przede wszystkim skupiałam się na moich- bardzo niskich dzieciach. Rowerków 3 kołowych w ogóle nie brałam pod uwagę. Nie jest to fajne, często dzieci nie potrafią na tym jeźdzć, nie sięgają do pedałów, no i pedały w kole- to porażka. Pierwszy rowerek synek dostał jak miał 10 miesięcy- to był malutki rowerek-jeździk Pukylino. Wybrałam ten modem, ponieważ: dziecko miałam niziutkie, rowerek miał skrętną kierownicę, koła jakieś kauczukowe (czy coś w tym stylu) w każdym razie CICHE, nie hałasowały podczas jazdy po panelach w domu czy na chodniku, no i firma- porządna niemiecka. Synek jeszcze sam nie chodził, a już poruszał się tym rowerkiem. Dla większych (wyższych) dziecki w wieku 11-20 miesięcy polecam Puky Wutsch (to samo, tylko ciut wyższe). Drugi rowerek kupiłam synkowi na 2 urodziny- nadal był niski (ok 83cm), więc z dopasowaniem rowerka biegowego był problem (nawet na niskim Ketlerze nie dosięgal całą stopą do podłoża). I znów ukłon w stronę niemieckiej firmy. Kupiłam Puky LR 1 (koła 10 cali). Synek błyskawicznie załapał o co w tym chodzi. Szybko jeździł jak szalony :) Teraz ma 3 lata i 9 miesięcy. Do tej pory używa swojego biegowego rowerka i bardzo go lubi. Kupiliśmy również tradycyjny rowerek, koła 12 cali. W maju czy czerwcu synek jeździł kilka razy, żeby opanować obsługę pedałów (i jednoczesnego patrzenia się przed siebie). Trochę to trwało ;) Potem rowerek schowałam, a boczne kółka odkręciliśmy. We wrześniu mąż wziął małego i rowerek na dwóch kółkach- i synek pojechał :) oczywiście nie były to jakieś długie odcinki, ale spokojnie po kilkunastu minutach kilkadziesiąt metrów przejeżdzał. Ma problem, bo ledwo sięga do podłoża (więc trochę mu ciężko się asekurować gdy traci równowagę).. jeszcze nie ma do końca zaufania do siebie. Ale potrafi jechać :) Na wiosnę, gdy podrośnie będzie już śmigał na dwóch kólkach. Polecam tylko i wyłącznie dla dwulatków rowerki biegowe. Porządne i DOPASOWANE do wzrostu. Teraz na małym Pukylino po domu jeździ mój młodszy, prawie półtoraroczny synek (starszy mu czasem zabiera i też sobie jeździ). Na wiosnę, jeśli tylko podrośnie (bo również bardzo niski jest), i będzie wstanie dosięgność do podłoża w Puky LR1 przy obniżonym siodełku, to będzie przesiadka na biegowy (oj starszy to na pewno ciężko przeżyje hehe). Zatem- rowerek biegowy, potem dwa kółka.

Gość gość
aaa oczywiście synek jeździł na biegówce w kasku.. Ciężko było dostać coś porządnego na jego malutką główkę, ale w końcu się udało :) Mamy kask firmy Kellus buggie boy. Regulowany, można dobrze dopasować. To też ważne. Trzeba o tym pamiętać. Rower dopasowujemy do wysokości dziecka (a konkretnie długości wewnętrznej nogi), a kask do obwodu głowy. Wiele dzieci moich koleżanek z dzielnicy miało kask, który przy byle pierwszym, lekkim upadku zleciałby z głowy. A kask ma się trzymać! (a nie opadać na czoło, na tył czy latać na boki). Co do rodzaju rowerka- zmierz dziecko.. producenci często podają min. wzrost dziecka. Albo sprawdż wysokość siodełka od podłoża.