Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego tygodnie ciąży liczy się od dnia ostatniej miesiączki

Polecane posty

Gość gość

A nie od rzeczywistego zapłodnienia? Zaszłam w ciążę około 3 października bo wtedy miałam owulacja czyli powinnam być na przełomie 3 i 4 tc a jestem na przełomie 5 i 6 tc.

Gość gość
Ja tez nie kumam . Ja u lekarza byłam to był 1 czerwca i byłam już w 6 tyg a ostatnia miesiączka 15 kwietnia . A zapłodnienie w maju 3 . NIE rozumiem i dalej się gubie tymi tygodniami niby prod mam na 20 stycznia .. i zostało 2.5 miesiąca a tygodniami wychodzi inaczej i g****o wiem

Gość gość
Bo to najpewniejszy wyznacznik. Dopoki nie jest sie stale monitorowanym pod katem owulacji, nie mozna na 100 procent stwierdzic kiedy ona rzeczywiscie nastapila

Gość gość
To ze owulacje mialas konkretnego dnia to nie znaczy ze akurat w tym dniu doszlo do zaplodnienia, moglo dojsc dzień później. I skad wiesz kiedy? Taka jest prawda nigdy na 100% nie wiadomo kiedy doszło do zaplodnienia, najwyżej na 99% bo np mialas monitoring. Niektóre kobiety i tak liczą od owulacji i np mowia ze test im wyszedl w 2 tygodniu ciąży , jak w drugim tygodniu to jeszcze tej ciąży nie bylo, tak naprawde to jest czwarty. A jeszcze pomysł o tych kobietach ktorym owulacja sie przesunela i nie była w 14 dniu to jak maja liczyc? Duzo kobiey nie wie kiedy mialo owulacje i dlatego pierwszy dzien ostatniej @ jest najpewniejszy.

Gość gość
Ja zaszlam 4 dni po okresie, wiem to napewno bo kolejne 3 dni pozniej mialam juz bole piersi ktore tylko potwierdzily ciaze. Zaszlam w 3 cyklu i to monitorowanym przeze mnie, owulacje mialam oblesne i zawsze ok 10 dnia cyklu a tu taka niespodzianka;) dlatego tez za wyznacznik bierze sie pierwszy dzien ostatniego cyklu i w ten sposob wyznacza przypuszczalny Termin porodu. Dlatego tez dzieci urodzone ok 2 tyg przed tym Terminen nadal sa dziecmi urodzonymi w terminie;)

Gość gość
A ja zaszlam w dni w ktore powinnam mieć okres(cykle 37dni) Na pierwsze usg genetyczne poszłam w 12 tyg.wg miesiączki a na usg okazało się ze to dopiero 8 tydz.

Gość gość
Bo pierwszy dzień okresu to pierwszy dzień cyklu. Dlatego. Tak jest i koniec. Nic nie kombinuj.

Gość gość
13:32 Jaka ty głupia jesteś. Pokrętne argumentowanie na poziomie gimnazjum. Nie dlatego dzieci urodzone po skończonym 37 tc uważa się za donoszone! Głupoty piszesz i to jeszcze z taką pewnoscią siebie, że aż żal. Co ty po zawodówce jesteś?

Gość gość
Nieraz ci po zawodówce mają więcej oleju w głowie niż ci po studiach,których wykształcenie jest niewiele więcej warte co papierek, na którym jest to potwierdzone :D

Gość gość
Potrafisz tylko krytykowac? Ciekawe czy poza internetem tez jestes taka wygadana;) ja napisalam "2 tyg przed terminem" a ty wyskakujesz z 37 tyg. A przecietna ciaza trwa 40 tyg. Matematyka sie klania;)

Gość gość
gość dziś 13:32 Jaka ty głupia jesteś. Pokrętne argumentowanie na poziomie gimnazjum. Nie dlatego dzieci urodzone po skończonym 37 tc uważa się za donoszone! Głupoty piszesz i to jeszcze z taką pewnoscią siebie, że aż żal. Co ty po zawodówce jesteś? x Niestety, ale mylisz się ty. Ona ma rację. Od 38 tygodnia ciążę uznaje się za donoszoną. Nie każda kobieta ma owulację 14 dni przed miesiączką, zdarza się, że ma się ją zaraz po miesiączce, lub krótko przed. A więc analogicznie ciąża pochodząca z dnia owulacyjnego zaraz po miesiączce będzie miała rozwiązanie właśnie w 38 tygodniu według ogólnie przyjętych obliczeń. I w druga stronę. Jest jeszcze drugi powód dla którego przyjmuje się ciążę w terminie 38-42. Płody dzielą się na trzy grupy. Dzieci szybkodojrzewającą, normalnie i wolnodojrzewające. Moje dzieci należą do wolnodojrzewających. Pierwsze, urodzone 16 dni po wyliczonym terminie, czyli dwa dni przenoszone, spłodzone w dniu owulacyjnym 14 dni przed miesiączką. Drugie spłodzone w dniu owulacyjnym zaraz po miesiączce ( przesunęła się owulacja, tak, tak , to się często zdarza), urodzone 9 dni po obliczonym terminie. x Autorko dni owulacyjne to jedno, a zapłodnienie to drugie. Plemnik żyje do 72 godzin, a owulację możesz mieć 2 dni po stosunku. Kiedyś liczyło się tak. Dzień ostatniej miesiączki razy 9 miesięcy odjąć 7 dni, bo też ciążą nie trwa 9 miesięcy kalendarzowych, a 9 miesięcy księżycowych.

Gość gość
Bo początek każdego cyklu liczy się od 1 dnia miesiączki a nie od owulacji.