Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam po cukrzycy ciazowej, druga ciaza

Polecane posty

Gość gość

Czesc! Dziewczyny, czy dostalyscie jakies konkretne zalecenia odnosnie drugiej ciazy? Czy wiecie kiedy najwczesniej cukrzyca moze sie ujawnic? Jestem w 6 tygodniu ciazy, w zeszlym tygodniu jeszcze sobie pojadlam, bo nie widzialam powodu zeby zaczynac diete od razu, ale wczoraj po kolacji zmierzylam cukier i wyniosl 126. Nie wiem czy juz lapie sie na normy ciazowe, czy jeszcze za wczesnie? Czy przyspieszyc wizyte u ginekologa (dodam, ze gin mnie co najwyzej skieruje na krzywa prywatnie, potem szpital a do szpitala sie nie poloze z cukrzyca bo mam male dziecko, a wiem ze taki pobyt jest bez sensu). Czy od razu umowic sie do poradni diabetologicznej? Ostatni raz bylam tam 16 miesiecy temu, czy potrzebuje znowu skierowania? Dziewczyny jestem w kropce i nie wiem jak to ugryzc zeby bylo najlepiej...

Gość gość
Ja pierwszą ciążę poroniłam w 19 tygodniu. Cukrzycę zdiagnozowano mi na dzień dobry w 6 tygodniu. W drugiej ciąży krzywa, ze względu na historię, zrobiona już na początku, bez czekania do standardowego 24 tygodnia. Cukrzycy na początku ciąży brak, ale lekarze kazali mi być na diecie tak jakbym już na nią chorowała, "bo teraz cukrzycy nie ma, ale to się może zmienić z tygodnia na tydzień, jedną ciążę być może straciła pani przez cukrzycę (schudłam na diecie 15 kg, a nie chcieli mi dać insuliny), a nie chce się pani chyba przekonać drugi raz jak to jest". Tak też całą ciążę byłam na diecie, ale cukrzyca i tak ujawniła się przy ponownie zrobionej krzywej w 24 tc.

Gość gość
Jak idziesz na NFZ i nie jest to kontynuacja leczenia to będziesz potrzebowała skierowania (albo przy zmianie poradni, lekarza) albo idź prywatnie.

Gość gość
Jak masz stwierdzoną cukrzycę to masz mieć na czczo max 90 i do 120 godzinę po posiłku. Jeżeli to 126 jest na czczo to coś już jest nie halo.

Gość gość
126 bylo godzine po kolacji. Juz zadzwonilam do swojej poradni, umowili mnie na poczatek listopada jak podalam wynik, rozmawialam z diabetologiem i powiedziala ze mam isc po skierowanie na glukoze z zyly, jak wyjdzie zle to krzywa i ze mam narazie jesc normalnie zeby nie zafalszowac wynikow. A teraz godzine po normalnym sniadaniu mam 129 wiec tez nieco ponad normę. Okazalo sie ze nie musze miec skierowania do poradni to chociaz tyle... tylko zmartwilam sie bo wiem o coazy od tygodnia i jeszcze sobie popuscilam, popcorn, pizza, kotleciki, spaghetti... o to sie najbardziej martwie.

Gość gość
Jeżeli jeszcze nie masz stwierdzonej cukrzycy to te 129 po posiłku jest ok. Glukometry zresztą zawyżają.

Gość gość
Wiele kobiet sobie folguje, a większość cukrzyc ciążowych wykrywanych jest dopiero w 6 miesiącu, nawet jeżeli matka ma cukrzycę wcześniej i o tym jeszcze nie wie. Nie martw się, wyskoki cukru zdarzają się nawet przy trzymaniu diety. Idź do lekarza, zrób co masz zrobić, trzymaj się zaleceń, dziecku nic nie będzie. Cukrzyca to nie tragedia tylko niedogodność, którą da się ogarnąć.

Gość gość
Moja koleżanka swoje waży, przez całą ciążę żywiła się pizzą, cukrzyca zdiagnozowana w 6 miesiącu, brała insulinę, dziecko urodziło się duże, ale zdrowe. Nie martw się.

Gość gość
Dzieki dziewczyny za slowa otuchy, bylam przygotowana na powtorke z rozrywki ale nie tak wczesnie i troche panikuje. Po 1 ciazy mialam krzywa bardzo ladna a i teraz te wyniki nie sa zle (jeszcze na czczo cukier byl chyba 92), maz tez mi powiedzial ze moze glukometr troche zawyza, w sumie byl prawie nieuzywany przez rok. Pojde na badania i zobaczymy, no a dieta... no coz, czego sie nie robi.

Gość gość
A jeszcze dodam, ze w 1 ciazy mialam wlaczona insuline, wiec wysokie cukry mi nie obce, ale cukrzyca mi sie zaczela moze jakos ok 20 tygodnia, w 23 juz mialam ketony w moczu. A syn mial wage 3200, zadnych powiklan:) autorka

Gość gość
Tu autorka: bylam na obciazeniu i oczywiscie po 2h wyszlo mi 183 (po 1h 172). Zanim zrobilam obciazenie mialam 2 cukry po 160 pare, wczoraj po kolacji tez 164. Dzisiaj juz udaje mi sie panowac nad cukrami, narazie mam silne mdlosci wiec z jedzeniem mam duzy problem. Moze Wy podniesiecie mnie na duchu... czy ktos mial moze cukrzyce od samego poczatku ciazy i dziecko urodzilo sie zdrowe? Czy kilka takich cukrow ponad 160 moglo bardzo zaszkodzic dziecku? Koncze 6 tydzien ciazy.

Gość gość
Aha i biore pod uwage ze zanim zmierzylam cukier to kilka razy tez na pewno te 160 przekroczylam. Cukrzycy przed ciaza nie mialam.

Gość gość
Byłam na diecie całą ciążę i jakoś żyję, dziecko urodziłam miesiąc przed terminem, ale nie sądzę by cukrzyca miała tu coś do rzeczy, bo miałam świetną opiekę diabetologiczną. Potrzebna jest dyscyplina, cukrzyca jest upierdliwa, ale są większe nieszczęścia.