Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa zlecenie obowiazkowe skladki rentowo emerytalne???

Polecane posty

Gość gość

1.10.16 podpisalam umowe zlecenie. Podpisalam papier, ze nie chce ubezpieczenia chorobowego i spolecznego. Ale juz sama nie wiem, bo czytalam gdzies, ze od 2016 obowiazkowo trzebaodprowadzac skladki spoleczne? To prawda? Bo juz zglupialam

Gość gość
Tylko chorobowe jest dobrowolne, pozostałe obowiązkowe. Chyba ze masz inny tytuł ubezpieczenia tj odprowadzane składki z innej umowy co najmniej od minimalnego wynagrodzenia.

Gość gość
Wiec podpisujac umowe zostalam wprowadzona w blad :( ale sie wku.....

Gość gość
Jestes objeta ubezpieczeniem zdrowotnym, tj mozesz korzystac z uslug medycznych, ale nie bedziesz mogla isc na platne zwolnienie lekarskie. Zeby korzystac z tego pracodawca dodatkowo potracama jest pewna kwota z przychodu.

Gość gość
Idz to wyprostuj do ksiegowej, jeszcze nie ma konca miesiaca, skladek jeszcze nie przelali do zusu.

Gość gość
Nie moge wyprostowac chyba. Mam 28 lat wiec obejmuje mnie obowiazkowe ubezpieczenie emerytalne i rentowe z tego co wyczytalam :/ jestem zla :/ nie obchodzi mnie chorobowe bo nie zamierzam na l4 chodzic.chcialam odpuscic te skladki i wiecej zarobic na reke a ntu lipa :/

Gość gość
Wczesniej pracowalam na zlecenie jako studentka, pozniej na umowe o prace to nie wiedzialam :/ niemile zaskoczenie :/

Gość gość
Juz od paru ladnych lat obowiazuje przy zleceniu odprowadzanie skladki emerytalno rentowej i raczej nie da sie jej zrzec, niezaleznie od wieku, nie zostalas wprowadzona w blad.

Gość gość
Zostalam wprowadzona w blad. Nawet podpisalam orzeczenie i bylo m.in. ze nie chce skladek em rent. Widocznie osoba ktora zatrudniala mnie zapomniala ze studentka nie jestem. Na zleceniu pracowalam ostatni raz jako studentka to nie wiedzialam, ze pozniej obowiazkowe sa skladki :/