Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nati202

Nieregularne mięsiączki!!

Polecane posty

Gość Nati202

Witam. Mam 15 lat. Zaczęłam miesiączkować w wieku 13 lat. W lutym będzie 3 lata od mojej pierwszej miesiączki. Mój problem polega na tym, że mam bardzo nieregularne miesiączki. Przez te 3 lata miałam może z około 8 miesiączek. Moje miesiączki są co 4 miesiące co 2 miesiące itp. A trzy razy nawet co 6 miesięcy. Zdarzyło się że kilka razy, że miałam w miarę „regularną” co około 40 dni. Moja ostatnia miesiączka była w lipcu. Czasem miewam bóle brzucha, takie średnio intensywne. Nie przyjmuję stale żadnych leków, nie choruję na żadne choroby. Odżywiam się w miarę dobrze. Żyję po prostu jak zwykła nastolatka. Już naprawdę nie pamiętam jak to jest mieć miesiączkę… Proszę o jakieś porady. Co mam z tym robić?

Gość gość
Przyczynami nieregularnych miesiączek mogą być np. stres czy zmiana klimatu lub niedowaga. Piszesz, że odżywiasz się dobrze, więc chyba nie chodzi o wagę. Natomiast np. stres nie powinien mieć aż takiego wpływu. Jesteś jeszcze bardzo młoda, więc możliwe, że twoje cykle jeszcze się nie uregulowały. Jednak może to być poważniejszy problem. W tej sytuacji przede wszystkim porozmawiaj o tym ze swoją mamą - może ona też tak miała? Natomiast jeśli sytuacja się nie poprawi to idź do ginekologa, ponieważ to może być coś poważniejszego. Nie wstydź się rozmowy z mamą czy wizyty u ginekologa. Pamiętaj - zdrowie jest najważniejsze. Powodzenia :)