Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Może mi ktoś racjonalnie i bez krzyku wyjaśnić, dlaczego państwo "rozdaje" pieni

Polecane posty

Gość gość

ądze rodzinom/samotnym matkom/samotnym ojcom? Czyją powinnością jest dbanie o dzieci/rodzinę: państwa (podatników), czy rodzica/ów?

Gość gość
Oczywiście, że rodziców, niestety łatwo się rozdaje nieswoje pieniądze.

Gość gość
Ja Ci odpowiem i zapytam , tak rodzica ,a teraz pytanie : wytłumaczysz mi na spokojnie i bez krzyku dlaczego nie ma pracodawców którzy nie rozumieją ,że ktoś sam wychowuje dziecko i musi mieć taki grafik ,a nie inny ? że dziecko choruje i musi mieć wolne na to dziecko? bo ktoś mi zaraz powie ,ze dzieci mieć nie musiał tak ale jeśli wcześniej miał inną sytuacje materialną i było ich dwoje a jedno zmarło ,albo jest niepełonosprawna osoba to co?NO WYTŁUMACZ MI TY TĘ**PA DZIDO..

Gość gość
jako, ze rozdaje TEZ MOJE pieniadze, to zdecydowanie wole by POMAGALI samotnym rodzicom, niz np kosciolowi. skoro jestesmy panstwem, czyli jakby nie patrzec tworzymy rodzaj wspolnoty, jako spoleczentwo, to oczywista jest wzajemna pomoc.

Gość gość
stuk puk autorko ktoś Ci prawdę pisze a ty zamiast podjąc rozmowe to uciekasz jesteś nie poważna :D:D

Gość gość
To rozdawnictwo umotywowane jest m.in.z uwagi na interes społeczny właśnie. By Państwo istniało bez większych zawirowań, wymagane jest utrzymywanie populacji na danym poziomie. Jeśli Polacy nie zaczną się rozmnażać, to czeka nas los krajów zachodnich - ubytki w populacji narodu, które będzie trzeba łatać w inny sposób (np.poprzez sprowadzanie na szeroką skalę innych nacji, które będą chciały się u nas osiedlić). Pis uważa, że skoro da Polakom rybę w postaci marnych groszy na dziecko (pieniądz ani taki duży, ani pewny za rok/dwa), to narobimy dzieci jak króliki i wzrośnie nam liczba Polaków patriotów;)

Gość gość
jestem samotną pracująca mamą i ani grosza od państwa nie dostałam

Gość gość
Wzrośnie dzietnosc tylko u patologii u której i tak by wzrosła,na dodatek kasa pójdzie głównie na wódkę. Najzabawniejsze,ze taki elektorat i tak nie pójdzie na wybory bo zwyczajnie zachla...grunt to w najbliższych wyborach głosować na kogoś rozsądnego

Gość gość
Moja kolezanka jest taka "samotna matka", choc zyje normalnie z ojcem dziecka bez slubu.

Gość gość
Kwestia tego w jakich kręgach wzrośnie dzietności dzięki 500+ jest trochę rozdmuchana przez opozycję PIS, co nie zmienia faktu, że albo akceptujesz dzieci z Polaka alkoholika albo za chwilę będziesz miał szkoły jak u naszych sąsiadów z północy - jedno "białe" dziecko, na 20 uczniów w klasie. Skąd reszta? no na pewno nie z rodowitych krajan;)

Gość gość
Wątpię aby wzrosła dzietność w jakichkolwiek kręgach w skutek programu 500+. Nie wiem skąd przekonanie u kogoś z komentujących, że do Polski sprowadzono by ludzi z innych krajów niż Ukraina co dzieje się obecnie. W jednym poście czyniono aluzje do Szwecji i emigtrantów z bliskiego Wschodu oraz Afryki. Gdyby oni chcieli do Polski przyjechać już by tu byli i trzeba by wprowadzać jakieś zmiany na rzecz zmniejszania i zniechęcania do przyjazdu. Autorce przypominam, że zwolnienia z podatków są w istocie rezygnacją z części wpływów do budżetu, a więc jest to swojego rodzaju ,, rozdawnictwo''

Gość gość
23:02 to ja od tych innych nacji:) nigdzie nie pisałam, że sprowadzą do nas ludność afrykańską czy arabską. Pisałam, że sprowadzić mogą tych, którzy będą chcieli się tu osiedlić (np.Ukraińców jak piszesz). Szwecję wskazałam jedynie dla analogii. Też nie uważam, by 500+ przysłużyło się zamierzonemu celowi, no może odrobię drgnie wskazówka urodzin.

Gość gość
A wytlumaczysz racjonalnie jak to jest, ze taka paskuda Gosiewska zada dodatkowych 5 milionow odszkodowania??:O Dodatkowo dozywotnich rent dla dzieci, gdzie dostala juz kupe kasy i zarabia krocie jako poslanka? I myslisz z czyjej kieszeni to jest pokrywane? ktos na pudelku pod artukulem o jej bezczelnych zadaniach trafnie skomentowal, ze w takim razie powinna sie udac do Rosjan, bo twierdz, ze to byl zamach....

Gość gość
Ta analogia jest niewłaściwa, gdyż Szwedzi sprowadzali emigrantów z innych przyczyn a by zwiększyć liczbę ludności, u nas raczej byliby aby hamować spadek. Nie widzę powodu aby rozdzierać szaty z powodu spadającej liczby ludności. Mechanizacja i tak postępuje, system emerytalny w obecnym kształcie i tak nie wytrzyma. Po co sprowadzać emigrantów czy zabiegać niby o wzrost urodzeń.Wprowadzą pewnie emerytury obywatelskie za 10-15 lat, a za 30 powiedzmy zaczną obowiązywać.

Gość gość
23:09 nie nie wytłumaczę, bo wynika to z pobudek wyłącznie znanych i zrozumiałych dla p.G. Inna rzecz, że ja bym chciała gwiazdkę z nieba, uważasz że ją dostanę jeśli poproszę ?;)

Gość gość
23:11 ja nie mówię o sytuacji z chwili obecnej ale o możliwym scenariuszu w przyszłości. Czyli jeśli obecna tendencja do zmniejszania się populacji Polaków się utrzyma, w końcu staniemy przed problemem: cięcia i dostosowanie budżetu i wydatków do aktualnej liczny ludzi, bądź szukanie świeżej krwi poza krajem. Patrząc na to, że nasz kraj jest krajem rozwijającym się w kierunku państw zachodnich, ciężko mi wyobrazić sobie sytuację, w której coraz bardziej hedonistyczny naród zgadza się na cięcia. Polska to nie Szwajcaria, mamy spory teren do obrony i utrzymania. Będzie nam potrzebne uzupełnienia l.ludności czy to za lat 20 czy za 50 ale to w końcu nastąpi.

Gość gość
Przyczyna jest taka sama jak przyczyna każdego innego wydatku państwa: potrzeba umotywowania istnienia tworu państwowego. Bo po co mielibyśmy dawać cokolwiek na państwa gdybyśmy nic z tego nie mieli? Wydatki na zasiłki, szkoły, policję, budowę dróg itp. służą utrzymaniu w nas wiary, że państwo jest do czegoś potrzebne i pożyteczne.

Gość gość
23:19 Twoim zdaniem Państwo nie jest potrzebne?

Gość gość
Nie zmienia to faktu, że spadek liczby ludności nie zaszkodzi tak jak piszesz. Dziś nie potrzeba milionowego wojska. Terytorium można bronić inaczej, inna jest technika wojny. Dlaczego piszesz o możliwych cięciach i w jakich sektorach, budżet zostanie dostosowany

Gość Michał121212
Polski juz nie ma lewackie komunistyczne debile! Nie rozumiecie biologi, ani tego na jakiej zasadzie dobieramy sie w pary i mamy dzieci. (Richard Dawkins Samolubny gen).Allah Akbar!

Gość gość
Terytorium można bronić inaczej? Jak? Bez pieniędzy? My teraz mamy śmieszna armię a jak zmniejszy się populacja to juz w ogóle będzie nas stać na niewiele...

23:29 i tak tego nie zrobia. Bo debile islysza od PO, czi PiS, ze dostana kase i zaglosuja na nich. :D ten narod jest niereformowalnie glupi i zasluguje na smierc darwinowska. :)

Gość gość
23:19 Twoim zdaniem Państwo nie jest potrzebne? Dokładnie tak. Fakt, że prawie nikt nie płaci podatków dobrowolnie jest na to najlepszym dowodem: to nie jest opłacalny dla nas (podatników) biznes, nam się to nie opłaca. Państwu się opłaca - mimo że ponosi wydatki na te zasiłki czy na wojsko i tak dostaje od nas więcej.

Ja dla przykladu, zeby pokazac jak durni ludzie chodza na wybory, podam przyklad z przed 4 lat, gdzie typ nie wiedzial na kogo zaglosowac, wiec jak to uznal: "zaglosuje na palikota, przynajmniej smiesznie bedzie"... :D

Gość gość
Nie ma większego znaczenia na kogo ten typek by zagłosował, tak jak więźniowi wszystko jest jedno kogo wybiorą na klawisza - on i tak siedzi w pierdlu. A okradzionemu wszystko jedno na co wydają "jego" pieniądze. Autorko nie chcę Cię martwić, ale te pieniądze nie są wcale Twoje. Ktoś je sobie przywłaszczył.

Gość Argen
Ciekawe jakby w Polsce zrobili referendum podobne jak w Szwajcarii - dochód podstawowy dla każdego obywatela. Ile byłoby za?

Gość gość
gość dziś Terytorium można bronić inaczej? Jak? Bez pieniędzy? My teraz mamy śmieszna armię a jak zmniejszy się populacja to juz w ogóle będzie nas stać na niewiele. Normalnie ważne jest dobrze wyszkolone wojsko, nawet małe liczebnie i technika która unieszkodliwi wroga w czasie ataku. Dziś terenu nie zdobywa się zastępami armii ale użyciem techniki i małych oddziałów wojsk. Populacja nie ma nic do tego. Jeśli to brać pod uwagę Izrael już przestałby istnieć. Ale dzięki dobrze przygotowanemu wojsku radzi sobie. Z Rosją i tak nie wygramy nigdy, choćby nie wiem co

Gość gość
Mam pytanie do apologety partii Korwin. Kto teraz tworzy bandę czworga. I w jakiej bandzie jest wasze ugrupowanie?

Gość gość
Argenie, a możesz z łaski swojej wyjaśnić takiemu szaremu żuczkowi jak ja, czemu mam Ci dawać choćby grosz z mojego dochodu, choćby te 200 zł pogłównego? Pytanie które pada przy każdej transakcji: co ja będę z tego miał? Złóż mi uczciwą ofertę usługową a nie okradaj z owoców mojej pracy.