Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

polska kuchnia jest bardziej niezdrowa od fast foodów

Polecane posty

Gość gość
hehe świętokrzyskie najbardziej spasione nie dziwie sie :D

Gość gość
To nie wszystko – na 17 przypadków nowotworów i to nie tylko przewodu pokarmowego, 10 spowodowanych jest nadwagą.

Gość gość
''sobie zobaczyłam'' ;-) i?

Gość gość
Kierująca nim prof. Christie Befort, specjalistka ds. medycyny prewencyjnej i zdrowia publicznego, uważa, iż istnieją dwa główne powody, dla których mieszkańcy wsi są bardziej narażeni na nadwagę: uwarunkowana kulturowo dieta (czyli dieta regionalna) oraz brak regularnej aktywności fizycznej.

Gość gość
oczywiście że na wsiach sa większe spaślaki niż w mieście

Gość gość
no to wiadomo od dawna codzienne żarcie 2 dań z kalorycznymi sosami i jakieś ciasteczka jest gorsze niż pójście do fast fooda 2 razy w tygodniu

Gość gość
Idiotyzm, ja jestem kucharzem i nie pozwole obrazac polskiej kuchni. Tacy z was znawcy wielcy. Kaloryczność zalezy od sposobu w jaki sie potrawy przygotuje. Nic nie wiecie o jedzeniu "polacy" usuńcie ten temat bo mnie rozniesie. Do czego to doszlo, kafeterianie wypowiadaja sie na temat jedzenia.. rip.

Gość gość
polska kichania jest ciezka, pracochlonna i wcale nie taka smaczna, jak np wloska.

Gość gość
polska kuchnia mi nie podchodzi prawie zawsze coś jest z kapustą a od kapusty mam wzdęcia i gazy do tego cuchnie w domu jak sie ją przyrządza, ile można żreć kapuste sens życia polaka jeść kapuste chyba

Gość gość
ale zakompleksione towarzystwo. jak nie lubisz kapusty to nie jedz, kto ci każe? francuska kuchnia jest na maksa kaloryczna - te wszystkie sery, maślane sosy, foi-gras, pasztety to wszystko jest na maksa kaloryczne. po prostu trzeba znać umiar.

Gość gość
a mi sie wydaje, ze wsi sa bardziej spasione, bo raz ze tam jest mniejszy dostep do neta i maja mniej czasu na czytanie w nim o zdrowym odzywianiu, dwa - dla typowego wsiowego czlowieka jakies fitness, odtluszczone, malokaloryczne jedzenie to fanaberia, bo skad ma taka osoba czerpac sile do robienia w polu - z samej zupy cebulowej czy sałatki z łososiem? ponadto dla wiekszosc z nich poza zasiegiem portfela jest kupowanie np. soku z granata 100 proc. eko za 20 zl (1l), platkow teff (8 zl za 200g), owsianki z amaretto (10 zł za 250g), makaronu orkiszowego (8zł za 400g), chlebka bezglutenowego (15 zl za mały chlebek) itd itp. ich przewaznie stac na to co zasieja, zasadza i wyhodują. a ze raczej wystepuje tam znikoma wiedza na temat syropu glukozowego, azotynu sodu, chlorku wapnia, tłuszczy trans oraz glutaminianu sodu to kupuja te paluszki, chipsy, coca cole, lizaki, danonki kubusie - szkoda gadac! najszczuplejsi byli jak jedli samo mieso i warzywa, ciasto okazyjnie. w ten sposob nasi dziadkowie ze wsi dozywali 80-90 lat zachowujac szczupla sylwetke - tyle ze oni ostro harowali - końmi, kosami, sierpami - dzis to wszystko jest zmechanizowane. ps. u mnie na wsi ok 600-800 os od kilku lat dziala pizzeria/kurczak z rozna/fast food i to calkiem dobrze sobie radzi. wierz mi ale jest popyt na takie rzeczy na wsi.

Gość gość
aha, kapusta tak marudzicie na nia? prawda jest taka, ze ja sie najlepiej czuje po talerzu słodkiej swiezej kapustki ugotowanej z delikatna smietanka. tak samo surowki. moje jelita wrecz to uwielbiaja. ten zastrzyk zdrowych bakterii. x a no i ludzie ze wsi - coraz mniej uprawia role tak naprawdę. a jak juz to w zimie malo co maja do roboty jesli nie maja zwierzat, wiec wiekszosc sie w zimie "tuczy". no i zyja glownie wlasnymi ziemniakami, wieprzowina oraz mąką ze swej pszenicy - chleby, pierogi, ciasta, kopytka, kluski, makarony - to wszystko tuczy. wiecej nie trzeba dodawac nic.

Gość gość
Tyle ze schabowym sie najesz, a małym twisterem i puszka orzeszków nie. A nie, sorry, puszka na tydzień :D

Gość gość
puszka na tydzien? puszke felixow o******lam w 2 popoludnia. poza tym twister jest wyzuty z własciwosci odzywczych, a wiele wsiowych ma swoje zagrody z powiedzmy 50 kogutami - 1 na tydzien - ktore nie sa szprycowane antybiotykami itd, wiec zdrowe miesko absolutnie. maja smalec ze swoich wieprzkow, a smalec to najzdrowszy tluszcz do smazenia. o tyle dobrze. dziadkowe jedli cale zycie chudy boczek swoiski, dozyli pieknych lat. masz kota? zrob test, a one sie do tego nadaja, bo to sa wybrzydzajace pissdeczki - rzuc mu do michy piers z kurczaka sklepowego - nie tknie! a podroby ze swojskiego - wp******la az sie wasy trzesa. tak samo jest z parówkami itd. domową kaszanke, salceson, pasztetowe - wp******la az milo. to tyle

Gość gość
Prawda jest, ze wszystko z umiarem i nikomu nie dzieje sie krzywda. Sporo zalezy od sposobu przygotowania. W wielu miejscach, rodzinach, zwlaszcza gdzie wklad maja starsze pokolenia, wciaz pokutuje przekonanie, ze zdrowy czlowiek to czlowiek przy kosci - w koncu tylko taki wyglada na dobrze odzywionego, gdzie jedzenia nie brakuje. Nawet ostatnio w tym programie "Kochanie, ratujmy nasze dzieci" pokazywano babcie, ktora mowi, ze stara sie gotowac zdrowo i w tle pokazane jak wlewa lyzka skwarki do zupy i smazy schabowe w ciezkiej panierce na smalcu:O

Gość jokol231
Ja jadam polską kuchnię i jestem na diecie trzeba po prostu dobierać takie składniki by nie były wysokokaloryczne ;) i tłuste , jestem na diecie już 3 miesiące schudłam 15kg i nie na fast foodach bym nie schudła na pewno ;) a w dużym stopniu do mojego odchudzania przyczynił się suplement African Mango http:/szczupla-kobieta.pl bo to on zahamował moje łaknienie a wcześniej sama nie mogłam się powstrzymać i podjadałam między posiłkami!

Gość gość
polska kuchnia to syf a polskie dzieci tyją najbardziej w Europie

Gość gość
Polacy naród Wieśniaków

Gość gość
W krajach rozwiniętych statystycznie otyłość powiązana jest z zamożnością. Problem ten narasta wraz ze spadkiem dochodów. Odwrotnie niż w krajach biednych lub dawniej.