Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mogą mnie zwolnic z pracy z tego powodu jak mam L4 na ciaze

Polecane posty

Gość gość

A we wtorek na cmentarzu spotkałam moją szefowa a tak to niby leżę w domu chora na ciąże. Czy ona moze mnie zwolnic?

Gość gość
Moze skoro masz lezace.

Gość gość
Może podważyć zasadność twojego chorobowego i zrobić ci kontrolę z ZUS. A masz chorobowe leżące?

Gość gość
Tak, mam lezace.

Gość gość
Nawet jeżeli nie podejmie teraz żadnych kroków formalnych, o tej pracy możesz zapomnieć. Mieć zwolnienie i łazić i to jeszcze po cmentarzu w taką pogodę to skrajna głupota!

Gość gość
Oczywiście, że może cię zwolnić. Plus pamiętaj o tym, że jeśli poda cię do ZUSu to będziesz musiała zwrócić wypłacony zasiłek.

Gość gość
Praca 🖐️ 🖐️ 🖐️

Gość gość
"To, czy pracownik może, czy nie wychodzić z domu jest tak naprawdę napisane na zwolnieniu lekarskim, choć nie w oczywisty sposób. Decyzja lekarza kryje się bowiem w kodzie, który widnieje na zwolnieniu. L4 to nie urlop I tak "Kod 1" oznacza, że trzeba leżeć w domu i nigdzie nie można wychodzić. "Kod 2" zaś oznacza, że pracownik może chodzić. Należy jednak pamiętać, że mowa tu jedynie o chodzeniu po domu, a nie np. wypadzie na zakupy. Wyjątkiem jest tu wizyta w aptece po leki. Ważne, by wyjście było związane z chorobą. W przeciwnym razie pracownik naraża się na poważne konsekwencje łącznie z utratą zasiłku chorobowego czy pracy. Gdy pracodawca ma podejrzenie, że pracownik wykorzystuje zwolnienie do np. spotkań z kolegami, może poprosić ZUS o przeprowadzenie kontroli. Jej wynik jest podstawą dla pracodawcy do pożegnania się z nieuczciwym pracownikiem." http://tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarcze,71/co-wolno-robic-a-czego-nie-na-l4,398458.html