Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak zrezygnowac z zatrudnienia po stazu

Polecane posty

Gość gość

Mam jeszcze miesiac do konca stazu. Sam staz chcialam przetrwac, zeby miec pozycje w cv. Jesli chodzi o zatrudnienie to, nie chce zostac w tej firmie bo szef traktuje mnie jak czarnego murzyna i po stazu zapowiedzial, ze to dopiero poczatek moich obowiazkow. Bez oceniania, prosze napiszcie jak najlepiej zrezygnowac z umowy po stazu bez konsekwencji. Wiem, ze jedynie znalezienie innej pracy by mnie z tego obowiazku uwolnilo.

Gość gość
Znalezienie innej pracy. Ale mysle czy Ty mozesz wypowiedziec umowe za porozumieniem stron. Nikt nie moze Cie sila trzymac w miejscu pracy. Albo jesli znasz kogos, byle kogo kto ma wlasna dzialalnosc i wystawilby Ci umowe o prace, taka na lipe, tylko, zeby podlozyc. Moja kolezanka, z ktora pracowalam tak zrobila, czekala u nas na staz, byla na czarno na poczatek, ale im bardziej staz sie zblizal, tym bardziej nie chciala go podejmowac i znajoma wystawila jej umowe.

Gość gość
NIestety nie mam nikogo znajomego, bo o wystawieniu takiej umowy tez myslalam.

Gość gość
Czy jesli po stazu przyjelabym umowe a po 2 tygodniach zlozyla wypowiedzenie (mam dostac umowe na 6 miesiecy), to wtedy przypadaly by 2 tyg na okres wypowiedzenia. Cwy w tym przypadku zostalabym pozbawiona statusu bezrobotnego z up?

Gość gość
Wydaje mi sie, ze musialaby to byc rozwiazanie umowy za porozumieniem stron.

Gość gość
Ja tak zrobiłam. Po stażu musisz podpisać umowę, a po tygodniu złożyłam wypowiedzenie (14 dni). Idziesz do biura pracy i znowu rrjestrujesz się jako osoba bezrobotna. Nikt nie zadaje ci pytan czemu i z jakiego powodu.

Gość gość
19:03 dziekuje za rade, a jak zareagowal twoj szef na to, ze nie chcesz zostac? Zlozylas umowe za porozumieniem stron czy jaka?

Gość gość
chodzilo mi o wymowienie*

Gość gość
Piszesz wypowiedzenie i zaznaczasz, że z dniem tym I tym, wypowiedzenie zwykle wynosi 14 dni. Wpisujesz, że wypowiadasz umowę za porozumieniem stron. tylko pamiętaj, że w większości miejsc, może'nawet wszędzie, że wypowiedzenie liczy się od soboty, czyli jak np złożysz w poniedziałek to będzie leżało czekało do następnej soboty i dopiero od soboty Bedzie się liczyć

Gość gość
Także najlepiej złożyć w piątek

Gość gość
Jesli pracodawca nie bedzie chcial podpisac wymowienia za porozumieniem stron to co wtedy?

Gość gość
Pracodawca wcale nie musi podpisac wypowiedzenia za porozumieniem stron.

Gość gość
Przy umowie na 6 miesiecy nie mozna zlozyc wypowiedzenia.

Gość gość
up

Gość gość
Ja miałam umowę po stażu ale na 3 miesiące a nie chciałam tam pracować to zalatwilam sobie zwolnienie lekarskie. Mogłam nagrac mobing i zgłosić do inspekcji pracy ale stwierdziłam że nie chce mi się w to bawić pozatym ludzie tam byli zsstraszeni i nikt by nie potwierdził wiec nie będę im robiła przyslugi na silę.

Gość gość
Mozesz podac namiary na tego linka, ze mozna zrezygnowac z umowy na pol roku? Zamizrzasz zostac po stazu? Jesli Ci daja pol etatu to codziennie na 4h bedziesz chodzic?

Gość gość
Ja już nie jestem na stażu. Mam umowę na pół etatu, tak jak pisałam. Chodzę trzy dni w jednym, dwa dni w drugim tygodniu, tak na zmianę. Wpisz sobie w Google 'zmany kodeks pracy luty 2016' i wyskoczy Ci mnóstwo linków. Nie chciałam w ogóle tam zostawać, ale byłam zmuszona, bo stracilabym ubezpieczenie. Szukam intensywnie innej pracy. Jak nie znajdę to i tak się zwolnie. Kto uważa, że to normalne żeby siedzieć w biurze w zimowych butach, bo jest tak zimno?

Gość gość
Kurcze to dobrze chociaz, ze nie musisz codziennie po 4 h chodzic. A zmienil sie stosunek pracodawcy do ciebie od czasu umowy? Czyli jesli teraz bys dala wypowiedzenie to nie ma konsekwencji, ale rozumiem, ze masz jeszcze sily zeby to ciagnac i w miedzyczasie szukasz czegos lepszego.

Gość gość
Nie zmieni się - szefowa jak była denerwująca, tak jest nadal. Siły nie za bardzo mam, ale wyjścia też nie mam. Pieniądze to najniższa krajowa więc policz sobie ile dostanę za moje zepsute nerwy i siedzenie w zimnie.

Gość gość
Zrezygnowac zawsze mozna, ja podpisze umowe tylko zeby miec ubezpieczenie a po krotkim czasie ja wypowiem. Jak ci idzie szukanie innej pracy? Odzywa sie ktos? Czego dokladnie szukasZ?

Gość gość
Jestes pewna, czy np po miesiacu po podpisaniu umowy jesli zloze wymowienie to up lnie przyjmie jesli bede chciala sie zapisac?

Gość gość
Nie wiem. Ale jak jesteś zatrudniona na umowę o pracę to wszystko rozstrzyga kodeks pracy. Te przepisy są nadrzędne wobec przepisów UP. Nikt nie ma prawa zmusić Cię do pracy. Myślę że powinni Cię normalnie zarejestrować.

Gość gość
Jak ci idzie szukanie innej pracy? Na pol etatu to ile jest netto 700 -800zl?

Gość gość
niecale 700zl

Gość gość
711,34 zł

Gość gość1236558
Co za bzdury to ludzie piszą, dramat. Składasz wypowiedzenie, nie za porozumieniem stron, tylko piszesz : Niniejszym wypowiadam umowę o pracę zawartą dnia.... pomiędzy.... z zachowaniem 2-tygodniowego okresu wypowiedzenia. I się podpisujesz i skłądasz na sekretariat , oczywiście masz kopię swoją żeby Ci przybili że złożyłaś. I nikt tu żadnej zgody wyrażać nie musi. Za porozumieniem to gdybś chciała krótszy czas wypowiedzenia mieć czy coś . Pzdr.

Gość gość
jak wy dajecie sie utrzymac z takich pieniedzy?

Gość gość
Haha, oczywiście że nie daję rady się utrzymać, dlatego szukam innej pracy. Mieszkam z matką i nie mam jeszcze własnej rodziny. Mam narzeczonego zarabiającego 5-6 razy tyle co ja. Muszę liczyć każdy grosz i zastanawiam się tydzień czy kupić sobie krem do twarzy.

Gość gość
Sa regiony w Polsce gdzie 1400 zl netto to norma. Wiekszosc moich znajomych zarabia ok 1500.