Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mariola z przedszkola

Skad nowy pracodawca wie ile zostalo mi urlopu? jest jakis system?

Polecane posty

hej. jak w temacie Wiecie dziewczyny skad nowy pracodawca wie ile zostalo mi urlopu do wykorzystania? jest jakis system ktory to sprawdza?

Gość gość
ze świadectwa pracy

Gość gość
Ze swiadectwa pracy, nasz na jim wyszczegolnione ile dni urlopu masz wykorzystane w poprzedniej pracy.

Gość gość
Pewnie z umowy, ze stażu pracy, z Zusu.

dzieki wielkie za odpowiedz :) ale rozumiem ze nie ma systemu gdzie pracodawca sprawdza do w "bazie"? chodzi o to ze zmienial prace. Jutro zaczynam i mam wykorzystany urlop do konca roku. a swiadectwo poszlo na stary adres gdzie wynajmowałam. wczesniejsza prace skonczylam 2 miesiace temu. nowi lokatorzy mówia ze nic nie przyszlo - pewnie wywalili do kosza bo nie ich. wiec jak to teraz bedzie? mam powiedziec ze nie mam urlopu zeby pozniej nie przszlo mi doplacac w PIT czy jakos tak?

Gość gość
Jesli nie dopilnowalas, zeby przyszlo na odpowiedni adres to moze zadzwon do firmy i popros o duplikat czy cos. Jestes zdaje sie zobligowana do dostarczenia swiadectwa w nowej pracy, wlasnie po to chocby, zeby ksiegowe mialy podstawe do wyliczenia urlopu. Przy okazji - przypilnuj, zeby pit Ci dostarczyli, bo musza, a jak bedzie szedl na jakis wynajmowany adres to bedzie krazyl i krazyl albo ktos go odbierze (polecony) i znowu wyrzuci. Ja zawsze jesli juz podaje adres zameldowania, wiem, ze wszystko dotrze. Swoja droga, swiadectwo pracy zapewne tez szlo poleconym, oni nic nie odebrali?

a wiesz jak to jest. listonosz daje i sąsiadom często do podpisuj tak samo jak paczki zostawia. wiem, ze to moja wina. ale czy moga byc tego jakies przykre skutki? tzn. w najgorszym wypadku nie bede miala zaliczonego tego okresu (tylko 9 miesiecy) wiec tez nie tak wiele. czy cos jeszcze moze miec negatywne stutki?

Gość gość
Cos malo wiesz o tym wszystkim, nie bedsie mialo skutkow negatywnych raczej, ale dostarczalas pewnie nowemu pracodawcy wszelkie dokumenty, wczesniejsze swiadectwa, swiadectwa szkolne/dyplom, powiedzialas, ze nie masz teraz najnowszego swiadectaa pracy? Ten czas nie przepadnie, bo w zusie jest, jesli pracodawca zglosil cie i oplacal skladki, wiec to wszystko sie wlicza w okres przepracowany. Widzisz, ja z ostatniej pracy zwolnilam sie i wyprowadzalam i od razu zadzwonilam do nich na jaki adres wysylaja swiadectwo i powiedzieli, ze na zamieszkania, wiec zaznaczylam, ze na zameldowania poprosze, bo sie wyprowadzam z tego miejsca.

dziekuje za rade. jutro zadzwonie i poprosze o duplikat