Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pensja, tzw. trzynastka

Polecane posty

Gość gość

Moim zdaniem ta dodatkowa pensja powinna zostać zlikwidowana. Co roku wydawane są na to olbrzymie pieniądze - ok. 3,5- 4 MILIARDA ZŁOTYCH. Byłoby na 500 +, ale nie, trzeba nakładać nowe podatki, zwiększać różne opłaty, ale "trzynastek" nikt nie chce ruszyć. Tak naprawdę, to taka pensja "za nic", tak samo jak różne dodatki, które nie mają związku z efektywnością danego pracownika. I to wszystko oczywiście z pieniędzy podatników :O

Gość gość
gadasz tak jakby trzynastki były tylko w państwowkach, w korpo, w bankach też są trzynastki

Gość gość
U mnie nie ma, a pracuję w super-d**er korporacji :-)

Gość gość
A górnicy mają jeszcze czternastki i ciągle im mało

Gość gość
Tak jakby 500+ nie było za nic...

Gość gość
Autorko a dlaczego mi mają trzynastke zabierac po to abys miała 500+ ?

Gość gość
no chyba cie autorko pogięło, dość już harowania na pasożyty

Gość gość
Oczywiście dajmy wszystko na 500+ dać palec to cała rękę wezmą

Gość gość
tu autorka :) źle mnie zrozumiałyście. Nie mam dzieci, więc nie zależy mi na 500+ Chodziło mi o to, że jakby zlikwidowano "13', to można by te pieniądze na to przeznaczyć, ZAMIAST ciągłego podwyższania podatków, składek i innych opłat (bo główny powód zwiększania danin dla państwa to właśnie 500 +). ps. pisałam głównie o trzynastkach budżetowych. Pracodawca prywatny nie bierze pieniędzy ode mnie na te dodatki, więc mnie to nie interesuje.

Gość gość
Oj tak Autorko. Już zlikwidować za pracę a oddać "najbardziej potrzebujacym". Jak dla mnie to 500+ powinni zlikwidować. I pisze to jako beneficjantka tego programu. 13-biore ale w prywatnej firmie. Pracowałam przez 6lat w spolce sp. Wiesz ile wynosiła moja gola pensja? Lekko ponad najniższa krajowa. Robię teraz dokładnie to samo tyle że w korpo i mam pensje 2,5 x większa a i odpowiedzialność trochę mniejsza. Może zupełnie zlikwidować pensje dla budzetowki? Tylko kto będzie chciał pracować w tym tworzę przesiąkniętym komuna?

Gość gość
Pracuję w Sanepidzie, zarabiam 1600 w porywach do 1800 zł na miesiąc na rękę. Czy uważacie że za taka pensja motywuje do rzetelnego wykonywania obowiązków? Zwłaszcza że praca jest niewdzięczna, często trzeba się z różnymi ludźmi użerać, a z drugiej strony jest odpowiedzialność. Ta trzynastka to dla nas taki dodatkowy ochłap na otarcie łez. Jeśli ją zlikwidują to już wo ogóle chyba lepiej żeby te instytucje całkowicie polikwidowali, ba za takie pensje nikomu nie chce się robić.

Gość gość
tu autorka Jak dla mnie ten program mógłby zostać, ale w innej postaci Moje główne założenia: ;) - pomoc tylko dla naprawdę potrzebujących (na wszystkie dzieci) - 500 + - nie w postaci gotówki, tylko w bonach (na żywność, leki, odzież, pomoce szkolne), w wyjątkowych sytuacjach byłaby to gotówka (wydatek musiałby być uzasadniony) oczywiście wiem, że rozwinąłby się handel bonami, ale można by to ukrócić - i wydawać imienne (wystarczy, że imię i nazwisko byłoby wpisane i podstemplowane przez urzędnika) - a przy zakupie trzeba by pokazać dowód osobisty

Gość gość
ten program jest głupi. Jak byłam mała wychowywała mnie tylko mama, która pracowała na 3 zmiany, musiała dojeżdżać do pracy pociągiem, po 12 h jej nie było. Ojciec alimentów nie płacił (wiem mogła się z nim sądzić, ale nie miała siły ani czasu). Nie dostałam nigdy stypendium socjalnego, akademika, zapomogi, wychowawczego, nic. Zawsze mamy dochód był za wysoki, żeby sie na cokolwiek załapała, a zarabiała raptem ok 1500 zł na rękę. Zawsze miałam pod górkę, a państwo nigdy nie pomogło. tera mam jedno dziecko i też nic nie dostaję, bo jestm za bogata, bo pracujemy z mężem w tych chorym kraju praktycznie za najniższe pensje.

Gość gość
13 -jest to nagroda roczna za pracę za 12Miesięcy liczy się normalnie do dochodów rocznych(na pit 37)...więc nie rozumiem o co chodzi autorce... Porostu zamiast zarabiać o 200zł miesięczne to dostają ludzie 13

Gość gość
Ludzie w budżetówkach często zarabiają bardzo mało. Trzynastka to taki ekstra zastrzyk finansowy, który pomaga sfinansować częściowo wyjazd na wakacje czy remont. Nie jestem za tym, aby odebrać ubogim i dokładać bogatym dzieciom.

Gość gość
A dlaczego niby mam okazywać dowód osobisty z moimi danymi (do tych bonow)kazdej kasjerce ?