Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WAZNE Zatrudnilam sie niewiedzac o ciazy o od razu poszlam na zwolnienie

Polecane posty

Gość gość

Nie wiedziałam, że jestem w ciazy, zatrudnilam się na podstawie umowy o prace na okres roku. Miałam nieregularne okresy i problemy z wywoływaniem ich. Po wizycie u ginekologa okazało się że To 12 tydzień ciazy. Lekaz nalega na zwolnienie, bo moja praca jest fizyczna o dużo dźwigam a jestem zatrudniona dopiero od tygodnia. Nie chce ryzykować życia dziecka ale boję się konswkwencji, bo wyszło na to że podpisałam umowę w 11 tc. Co zrobić? Nie będę jakiejś kary płaciła?

Gość gość
Zostaniesz dyscyplinarnie zwolniona za oszustwo.

Gość gość
Nie. Możesz iść na zwolnienie.

Gość gość
Nie będzie konsekwencji ani kar. jedyne co to fakt, że umowa nie będzie pewnie przedłużona i tyle. Pracodawca nie będzie zachwycony ale cóż nic nie moze zrobić. Tyle że już nie będziesz miała do czego wracać po urodzeniu dziecka.

Gość gość
Masz dwa wyjścia 1) więzienie za oszustwo 2) aborcja i dalsza możliwość uczciwej pracy zawodowej. Wybór należy do Ciebie. Dobrze zastanów się.

Gość gość
To nie było tak że nagle poszłam po jakiejś przerwie do pracy. Cały czas pracuje. Jak bym wiedziała to niezmieniala bym pracy o w tamtej na spokojnie poszła. Niby po tym 12 tyg nie mogą mnie zwolnić.

Gość gość
Wpolsce nie ma zakazu zatrudniania ciężarnych. Ale bankowo ZUS sprawdzi legalności zatrudnienia czyli czy faktycznie pracowałam plus jeżeli nie przepracujesz miesiąca mozesz zapomnieć o swiadczeniach czyli płatnym zwolnieniu.

Gość gość
Dzwoniłam do kierowniczka. Nie Będzie żadnego problemu. Pieniążki dostanę bo nie miałam przerwy w zatrudnieniu - nie było przerwy w płaceniu zusu większej niż 30 dni. Zwolnić mnie nie mogą, bo ciaza to nie powód do zwolnienia. Wszystkie wątpliwości mi wyjaśniła. Pozdrawiam i polecam na przyszłość wszystkim w trudnym sytuacjach zapytać po prostu kogo, kto się zna a nie polegać na mitach z Internetu :)

Gość gość
ja w ciąży pracowałam do 7 miesiąca . nie rób z siebie wielkiej ciężarnej od razu

Gość gość
To słabo, trzeba było do 9go a nie 7go. Żaden wyczyn !

Gość gość
Nie zwolnia Cie bo nie moga ale Ci umowy nie przedłuża. Bo nikt nikogo nie przymusi do przedluzenia umowy takze nie masz do czego wracać