Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Veeer

Za mała ciąża.

Polecane posty

Gość Veeer

Witam, ostatnią miesiączkę miałam 21 września, w dniu planowanej kolejnej miesiączki zrobiłam test (wyszły dwie kreski - ciążowa bardzo blada), parę dni później poszłam do ginekologa, który to potwierdził ciążę (5 tc) i kazał się zgłosić za dwa tygodnie. Byłam u niego wczoraj, według lekarza ciąża jest za mała jak na swój wiek (7 tc.), jej wymiary to: - pęcherzyk 18.3 mm x 7.4 mm - zarodek 2.8 mm Co według niego odpowiada 5 tc, może 5,5 tc. Akcja serca była, ale mówił, że bardzo wolno bije i może dopiero zaczęło bić i się jeszcze rozkręci. Dodam, że w poniedziałek zauważyłam u siebie lekko brązowy śluz (nie zawsze po podtarciu był), był także we wtorek (byłam u gina akurat) i troszkę wczoraj (raz). Dostałam na to luteinę 2x2 i nakaz odpoczywania. Kazał mi przyjść za 2 tygodnie. Jak myślicie, jest się czym martwić? Dodam, że zarówno ja i mój brat urodziliśmy się z niską wagą (oboje poniżej 2,5 kg, obie ciążę donoszone - ja wręcz przenoszona).

Gość gość
To z jaką wagą się urodziliście nie ma znaczenia bo ciąże na początku są wszystkie jednakowe lub podobne potem waga się zmienia więc nie pozostaje nic jak czekać i zobaczyć że rośnie z wizyty na wizytę.powodzenia.

Gość gość
Mialam to samo. Ciąża "za mala", brązowy śluz. Okazało się, że owulacje mialam po prostu pozniej. Leci mi teraz 23 tydzień :) nie panikuj niepotrzebnie, co ma byc to bedzie ale wierze że będzie u ciebie w porządku. Teraz probuj skupić mysli na czyms innym, wiem ze to trudne bo bylam w takiej samwj sytuacji ale inaczej zwariujesz. Powodzenia!

Gość gość
A jak było na pierwszej wizycie? Lekarz zmierzył pęcherzyk, robił w ogóle usg? Bo jeżeli w odstępie dwóch tygodni pęcherzyk właściwie nie urósł, to rzeczywiście nie wygląda to dobrze, ale jeśli pierwszy lekarz tak na oko i na podstawie testów ci wyliczył wiek ciąży, mógł się pomylić i po prostu do zapłodnienia doszło później. I jak ktoś wyżej pisał, twoja czy brata waga nie ma nic do rzeczy tutaj, nie na tym etapie.

Gość Veeer
Mierzył pęcherzyk, ale nie powiedział mi jakie były wymiary (tamto usg zostawił w kartotece). Widział po obrazie usg, że pęcherzyk jest większy - tak na oko to jest jeszcze raz taki jak ostatnio

Gość Veeer
*widziałam miało być, nie widział

Gość gość
Moje dziecko tyle mialo w 8 tc 2,8 mm wszystko jest ok

Gość gość
Spokojnie. Najwazniejsze teraz brac luteine i lezec. A na wymiary daty nawet nie patrz bo uwierz mi tez juz slyszalam na poczatku ciazy ze za male, za wolno za to tamto... Teraz jestem juz w 31 tc i jest wszystko bardzo dobrze :-) Plamieniami tez sie nie martw bo sa bardzo czeste i naturalne w tym okresie ciazy. Najwazniejsze ze masz przepisane dobre leki i je stosujesz. Jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze :-)

Gość gość
Tak jak pisały poprzedniczki odpoczywaj, bierz leki i myśl pozytywnie!!! Będzie dobrze trzymam kciuki

Gość gość
Witam dziewczynki. Mam podobny problem. Na pierwszej wizycie w 7 tyg z OM 6 tyg zarodek miał 3 mm i bijące serduszko. Z racji,ze ginekolog mi nie odpowiadał po 2 tygodniach udałam się do innego. Zarodek miał 10 mm i wychodzil z om 7 tyg i 3 dni przez 2 tyg urósł 7 mm (to malo) albo to wina dwóch różnych usg. Co myślicie? Następna wizyta za 3 tyg zwariuje do tego czasu.

Gość gość
Halo jest tu ktoś?

Gość gość
a ja bylam w 6 tyg u gina z pomiaru wyszło ze to 5 tydzien biło serduszko ja odpoczatku bylam nie spoojna martwiłam sie ale bijace serce mnie uspokoilo lekarz kazał przyjsc za 3 tygodnie no a jak przyszłam to juz serce nie biło... nie zawsze jest kolorowo szkoda ze nie dostałam zadnych lekow na podtrzymanie a moze z drugiej srtrony dziecko miało jakas wade genetyczna... nie wiadomo niechce was martwic, u was pewnie tak nie bedzie ale musialam napisac bo moze czasem warto isc wczesniej do lekarza i wziasc jakies leki.

Gość gość
Biorę leki bo jestem juz po dwóch poronieniach

Gość gość
Ja mialam w pewnym momencie na usg 2,5cm i jakos 5 dniach poszlam na inne usg i zarodek mial tez 2,5cm, nie urosl niby nawet milimetr. Ciaza donoszona, dzidzius zdrowy. To raczej blad pomiaru i roznice pomiedzy usg.

Gość gość
Dziękuję za odpowiedź ☺

Gość Veeer
Biorę cały czas leki i dużo leżę, od tygodnia nie plamię. Plamiłam we wtorek (ale po badaniu to normalne), trochę w środę i raz w czwartek. We wtorek idę do lekarza, boję się jak cholera. Brzuch pobolewa czasami, ale to nie taki ból jak był wcześniej. Co u was?

Gość Veeer
Kochane, byłam wczoraj u lekarza. Nasze maleństwo ma 17 mm! Według OM to 9 tydzień, a według wymiarów to 8 tc i 3 dzień, także nasze maleństwo goni i to w bardzo szybkim tempie. Serduszko bije jak szalone! Jestem taka szczęśliwa! Lekarz na razie odstawił luteinę, bo nie widzi dalszej potrzeby jej brania, ale w razie czego mam wypisaną receptę na kolejne opakowanie i jesteśmy pod telefonem.