Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dzis opłaca się jeszcze studiować ekonomię ???

Polecane posty

Gość gość

Interesuje się nauką o pieniądzach, przedsiębiorczości. Kiedyś ekonomista to był ktoś ale podobno dziś absolwentów ekonomii jest bardzo, bardzo dużo. Ktoś się orientuje jak to jest naprawdę ? Jest aż tak źle na rynku?

Gość gość
jestem po ekonomii. pracuje w banku, 2800 brutto. da się wyżyć ale na spełnianie marzeń to niestety za mało. dla ekonomisty praca zawsze się znajdzie bo ekonomia jest uniwersalna (w bankach, instytucjach finansowych, jednostkach budżetowych, urzędach) ale trzeba liczyć się z tym, że nie będą to kokosy. dla pocieszenia powiem ci, ze studia wybrałem z braku laku (kiepski z matmy a wiedziałem, ze po humanach nic nie ma , a to był jedyny kierunek związany z matmą, który byłem w stanie przejść). wiec jesli dla ciebie to pasja to może osiągniesz wiecej.

Gość gość
na pewno lepiej niż socjologię, politologię czy zarządzanie itd. po ekonomii możesz pracować w księgowości, różnych biurach, firmach, możesz tez być doradcą podatkowym, otworzyc wlasnie biuro rachunkowości. Można sie też doktoryzować a wtedy łatwiejsza droga do wysokich stanowisk w jednostkach budżetowych wyższego szczebla). Fakt, absolwentów ekonomi jest już jak psów ale wachlarz możliwości wciąż duzy w porównaniu do innych kierunków społecznych, humanistycznych.

Gość gość
Jedyny sensowny kierunek humanistyczny/społeczny to prawo. A ekonomi jest dobrym dodatkiem do prawa. Absolwent prawa i ekonomii jest doskonały materiałem na urzędnika. Do tego oczywiście przynajmniej 2 biegłe języki.

Gość gość
Nie. pracuje w banku i musze się uzerac z chamskimi klientami i ich problemami i wciskać im kredyty. a zarabiam ciut więcej od kasjerki w biedronce

Gość gość
Jedyny sensowny kierunek humanistyczny/społeczny to prawo. x buhaha, proszę cię :) ekonomia poszła do lamusa a prawo jej w tym w niczym nie ustępuje. ekonomistów i prawników jest nadprodukcja. łączyć te dwa(w sumie niełatwe) kierunki , żeby zarabiać urzędniczą pensję ? To już lepiej otworzyć 2 budy z kebabami w *****iwym miejscu - wtedy znajomość prawa i ekonomi jak najbardziej.

Jak masz łeb na karku to sobie poradzisz. No i po pierwsze jak to lubisz to idź na te studia i nawet się nie zastanawiaj. Jak to ktoś kiedyś powiedział "jeżeli robisz to co lubisz to nigdy tak na prawdę nie przepracujesz ani jednego dnia". No i to jest prawda. Trzeba robić to co sie lubi a nie to co przynosi jakieś duże zyski. Wtedy będziesz żyć pełnią życia.

Gość gość
Jedyny sensowny kierunek humanistyczny/społeczny to prawo. A ekonomi jest dobrym dodatkiem do prawa. x chciałam iść na prawo ale się nie dostałam. Z perspektywy czasu widzę, że dobrze się stało, bo ekonomia jest uniwersalna, można pracować w różnych biurach, w księgowości, w bankach, w finansach. Natomiast po prawie, bez aplikacji, nie jest tak różowo, mam znajomych po prawie, na aplikację się nie dostali, jedna dziewczyna pracuje jako sekretarka, inna wróciła do swojej rodzinnej miejscowosci i pracuje w urzędzie gminy, chłopak wyjechał do Anglii bo w Polsce żadnej pracy nie znalazł. Na aplikację trudno się dostać, a i dostanie się na nią nie zawsze kończy się sukcesem, bo trzeba jeszcze znaleźć pracę w jakiejś kancelarii. Studia bardzo trudne, sama pamięciówa. Ekonomia też prosta nie jest, ale mniej jest kucia na pamięć, a wiecej logicznego myślenia i liczenia. Jak ktoś lubi matmę, to nie będzie miał żadnych problemów i zbytnio się na studiach nie namęczy.

Gość gość
Jedyny sensowny kierunek humanistyczny/społeczny to prawo. x buhaha, proszę cię usmiech.gif ekonomia poszła do lamusa a prawo jej w tym w niczym nie ustępuje. ekonomistów i prawników jest nadprodukcja. łączyć te dwa(w sumie niełatwe) kierunki , żeby zarabiać urzędniczą pensję ? To już lepiej otworzyć 2 budy z kebabami w *****iwym miejscu - wtedy znajomość prawa i ekonomi jak najbardziej. x Urzędnicy administracji rządowej nie zarabiają wcale źle. Praca jest pewna jak masz mianowanie. A te kierunki wcale nie są aż takie trudne. Poza tym prawo przydaje się również w życiu codziennym. Napewno jest to dużo lepszy wybór niż muzykologia czy antropologia etc.

Gość gość
Dostanie się na aplikacje to banał. Przyjmują każdego kto dostanie 100 na 150 punktów. Nie ma limitu miejsc. Trudniej jest się przebić już w zawodzie.

Gość gość
Jak to ktoś kiedyś powiedział "jeżeli robisz to co lubisz to nigdy tak na prawdę nie przepracujesz ani jednego dnia". No i to jest prawda. Trzeba robić to co sie lubi a nie to co przynosi jakieś duże zyski x ale farmazony :) jak ktoś z powołania został lekarzem to twoim zdaniem wiedzie bezstresowe życie a na dyżurach tylko zalicza pielegniarki i diagnozuje pacjentów jak Dr House ? Podobnie jak masz własna firmę - to właściwe praca 24/24, nawet jak robisz to co lubisz. Trzeba być naiwnym by wierzyć w te pierdoły rodem z demotywatororów tworzonych przez gimbę.

Gość gość
o prawie nawet nie myślałem bo pewnie musiałbym się uczyc prawa karnego, historii prawa i innych dziedzin, które nie mają w ogóle przełożenia na moje zainteresowanie. Jeszcze jakies prawo podatkowe to ok. Może inaczej , lepiej czystą ekonomię czy finanse i rachunkowość ?

Gość gość
Trzeba robić to co sie lubi a nie to co przynosi jakieś duże zyski. <> jeszcze lepiej jak jedno jest połączone z drugim, samą pasją rodziną nie wykarmisz :classic_cool:

To zależy co chcesz robić po studiach. Jeśli ja bym szła na studia to poszłabym na ekonomię lub coś pokrewnego. Znajdziesz po tym pracę za 2500 na rękę (co moim zdaniem jest żałosną stawką dla kogoś po studiach). Z drugiej strony to jest wspaniała podstawa do kolejnego kierunku studiów, bardzo przydaje się do prowadzenia firmy i budowania majątku. Oczywiście trzeba się pasjonować i rozwijać wiedzę we własnym zakresie. Same studia to nigdy nie jest wystarczająco.

Gość gość
jeżeli pytasz się o opłacalność to dziś, poza studiami lekarskim, żadne się nie opłacają. chłopacy na budowie z podstawowym, zarabiają więcej niż ludzie po studiach.

Gość gość
zostan ninja

Gość gość
opłaca sie ale najlepiej po SGH - nie znam ani jednej osoby która pracowałaby za minimalna po tej szkole.

Gość gość
ale prace trzeba potem szukac w duzym miescie...w małym nie ma zapotrzebowania na ekonomistow.

Gość gość
Takie kierunki zawsze są przyszłościowe i opłacalne. :) ja studiowałam rachunkowość na http://www.wsu.pl/ i bez problemu znalazłam świetną pracę.