Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matkazdziwiona

Niebieska karta co myślicie

Polecane posty

Gość Matkazdziwiona

W przedszkolu dziecka jest samotna matka 2 dzieci. Mieszka z nowym facetem podobno ex i jej rodzina założyła jej niebieską kartę. Co to znaczy tak naprawdę? Mój mąż mowi, że nasza córka ma zakaz przebywania tam. A naprawdę lubi córkę tej kobiety, czasem spędzają czas razem u nas lub u niej. Mąż wkurza się że to musi być patologia, jak to jest tak naprawdę? Czy wiecie coś wiecej?

Gość gość
Niebieska kartę zakłada policja gdy w domu jest przemoc, a nie rodzina czy exy.

Gość Matkazdziwiona
Kobieta ma założona karte na wniosek rodziny i po przesłuchaniu dzieci oraz rodziny właśnie. Nie wiem, w ogóle jakw prawie funkcjonuje to w praktyce, dlatego pytam. Jak to jest, czy taką karte zakłada sie na zasadze domysłów czy muszą być dowody na przrmoc? Znacie kogoś z taką kartą? Macie kontakt?

Gość gość
Znam taka rodzinę tez maja kartę, ona ma dwójkę dzieci,jedno z innego związku, drugie z mezem (wpadka i zaraz slub z brzuchem) i u nich występuje alkoholizm. Oboje chleja. Ona bez zębów, jemu łuszczycy się skóra z tego chlania

Gość gość
Niebieska Karta to po prostu stwierdzenie, że w danej rodzinie dochodzi do aktów przemocy. Przy czym przemoc to nie tylko lanie po mordzie, ale też wyzwiska, alkoholizm itd.

Gość gość
jak ma sie niebieska karte zalozona to do mieszkania takiej rodziny czesciej zaglada policja/osoby z insytucji zajmujacych sie pomoca rodzinie zeby kontrolowac sytuacje

Gość gość
Niebieską kartę zaklada sie w przypadku PODEJRZENIA o wystapieniu przemocy w rodzinie np. Psychicznej,fizycznej,ekonomicznej. Niebieska karte moze zalozyc policjant,lekarz,pracownik socjalny,nauczyciel,pedagog jesli tylko uzyska informacje o podejrzeniu stosowania przemocy. W dalszym postwpowaniu w zespole interdyscyplinarnym stwierdza sie co dalej z ta karta, czy prowadzone sa dzialania czy karta zostaje zamykana. Czesto zdarza sie ze eks maz zaklada karte swojej bylej zonie gdyz mysli ze pomoze mu ona przy rozwodzie uzyskac wieksza opieke nad dziecmi a sad zna takie sztuczki wiec nic z tego nie wychodzi wiec nie osadzaj rodziny ppslugujac sie wylacznie jakimis domyslami. Zajmuje sie zawodowo niebieskimi kartami i nie zawsze sprawa wyglada tak jak widza to sasiedzi.

Gość Matkazdziwiona
Wiec mój mąż ma racje? Nie zakazywac córce spotkań z koleżanka, a organizować je u nas? Ja nie wyobrażam sobie przemocy wobec dziecka.. w żadnej formie. Mój mąż obawia się o bezpieczeństwo dziecka podczas odwiezin u takiej rodziny, myślałam że przesadza ale im dłużej czytam o tej karcie, tym bardziej mam wrażenie że aby ja mieć trzeba być dysfunkcyknym :(

Gość gość
nie zaszkodzi jak male beda sie bawic u was w domu

Gość gość
Za jakiś czas być może tamta dziewczyna zapozna twoją z jakimś sympatycznym starszym panem ..choćby w niedalekiej galerii handlowej :P

Gość gość
22:20 nie zakazywac kontaktu ale niech się bawią u was, to nie dziecka wina ze pochodzi z takiej rodziny.

Gość gość
niebieska kartę może założyć teściowa składjac fałszywe zeznanie , potem chodza kontroluja jak stwierdza ze jest ok to sprawe zamykaja , niestety łatwo posadzić

Gość gość
ale ty pytasz czy dzieck w wieku przedszkolnym oddawac do kogos obcego? i samej nie byc z tym dzieckiem? przeciez to kilkuletnie dziecko. moje w wieku przedszkolnym bały by się gdyby miały isc do kolezanki same do domu a mnie by miało tam nie być.