Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ktoś111

Duphaston na wyregulowanie miesiączki, a ciąża

Polecane posty

Gość Ktoś111

Witam Mam PCO, ginekolog przepisał mi Duphaston na wywołanie miesiączki, mam brać od 15 dnia cyklu 1 tabletkę przez 10 dni. Dostałam dwa opakowania, czyli staczy mi to na 4 miesiące. Aktualnie nie mam partnera, ale nie wiadomo, co się w ciągu tych 4 miesięcy wydarzy. Moje pytanie jest takie: Czy mogę uprawiać seks... bez ryzyka zajścia w ciążę (czy zabezpieczenie wystarczy), bo słyszałam, że to lekarstwo właśnie pomaga zajść. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
duphaston nie jest środkiem antykoncepcyjnym przecież! Skąd taki pomysł?

Gość Ktoś111
Tak, wiem to. Tak jak napisałam, przyjmuje je na wyregulowanie miesiączki, bo mam PCO, ale nie wiem teraz, czy mogę uprawiać seks bez ryzyka, czy lepiej w ogóle w czasie przyjmowania tych tabletek się wstrzymać. Aktualnie nie mam partnera, ale nie wiadomo przecież, co się wydarzy.

Gość Ktoś111
W czasie wizyty, ginekolog zapytał, czy mam partnera. odpowiedziałam, że nie. Dlatego przepisał mi Duphaston, ale czytając ulotkę, oraz różne strony internetowe, dowiedziałam się, że nie tylko wywołuje miesiączkę, ale pomaga zajść... teraz dziecka nie planuję, dlatego pytam, czy zwiększa się to ryzyko, nawet przy stosowaniu różnych zabezpieczeń, jak prezerwatywy. Czy któraś z Pań zażywała te tabletki, nie w celu zajścia w ciążę, ale z powodu innych czynników i bezpiecznie uprawiała seks?

Gość gość
pomaga zajsc w ciaze i ja utrzymac. musisz sie zabezpieczac. nawet jak masz pco i bys ich nie brala to tez musisz sie zabezpieczyc. pco nie oznacza że mozna się kochac bez i noe zajsc.! w ogole wiesz co to jest pco???

Gość Ktoś111
No wiem, co to jest PCO i wiem, że mogę zajść w ciąże bez zabezpieczenia i bez tych tabletek! Wiem, że można zajść w ciąże nawet gdy się używa prezerwatyw, zawsze jest jakieś ryzyko, no ale czy ono się jeszcze bardziej zwiększa, po zażyciu tych tabletek? nigdzie na ten temat nie mogę znaleźć informacji... Lepiej będzie jak się wstrzymam, a po skończeniu tabletek powiem ginekologowi, że chcę antykoncepcyjne.

Gość gość
jak noe chcesz byc w ciazy to lepiej anty. mam tez pco tyle że ja sie staram i odstawilam anty a biore duphaston. moze zmien lekarza