Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dajcie przepis na wasze popisowe ulubione kotlety mielone

Polecane posty

Gość gość

sto lat nie jadlam mielonych wiec tak mnie naszlo ale nie zabaedzo mam pomysl na nie bo ogolnie nie gotuje typowo polskich potraw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja tez nie za często robię mielone, ale jak już to tak: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 0,2 kg podgardla 1 marchewka 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułką trochę mleka bułką tartą czaber zioła prowansalskie ząbek czosnku sól pieprz chilli mięso mieszam,dodaje przyprawy, jajko, bułkę mocze w mleku, odciskam z nadmiaru, czosnek siekam, marchew i cebulę scieram na tarce, wszystko łącze, formuje kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę :) wychodzą fantastyczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A ja robię tak. 0,5 kg mięsa mielonego Cebula Jajko Bułka namoczoną w mleku Przyprawy Kroje cebulę na drobną kostkę i dodaje do mięsa. Dodaje bułkę lekko odsaczona z mleka. Dodaje żółtko i przyprawy. Białko ubijam. Dodaje delikatnie mieszamy. Masa ma być rzadka. Tzn taka zeby prawie spadała z łyżki. Obtaczam bułce tartej i smażenie na ladny kolor. Kiedyś zastanawiałam się co zrobić żeby kotlety były mięciutkie i soczyste w środku i wymyśliłam taki przepis. Możesz też obtoczyć najpierw w bułce potem do roztrzepanego jajka i potem w bułkę dokładnie. Wtedy kotlety wyjdą Ci z wierzchu bardzo chrupiące a w środku mieiciutkie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wczoraj robiłam z łopatki 500 gr jajko, cebula pokrojona drobno i zeszklona na patelni surowa się pali w trakcie smażenia i wtedy brzydko to wygląda pieprz, sól, bułka moczona w wodzie (nie miałam mleka) łyżeczka musztardy stołowej gdzieś czytałam że podbija smak kotletów i to jest prawda wyszły lepsze niż kiedykolwiek następnym razem wypróbuje sposób z osobno ubitym białkiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Każdy ma swój smak i swoje przyprawy żeby mielone było dobre musi być dobrze wymieszane tak żeby odstawało od miski. dodaję z przepraw tylko czosnek i zarumienione cebulę oraz sól i pieprz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To jest proste jak budowa cepa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Koniecznie trzeba dodać wody albo rosołu- zupełnie inny smak mięsa- patent Magdy Gesler- sprawdziłam, polecam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki za odpowiedzi i podpowiedzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mieso mieszam z bulka, jajkiem, cebulka grilowana, dodaje pieprz, sol, mozna dodac starte warzywa-wg uznania . Mase dziele na dwie czesci. Jedna z nich rozkladam w ksztalt kola. Na srodek klade albo boczek, podduszone pieczarki albo kawalek sera. Wszystko przykrywam druga warstwa miesa, formuje jeden wielki kotlet i smaze. Znajomi byli pod wrazeniem, wczesniej nigdy nie widzieli mielonego giganta ☺

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1) Mięso mielone (z szynki lub łopatki) 500g 2) Jajko 1 (jeśli 1kg mięsa, to wówczas 2) 3) Czerstwa bułka, jak nie mam to chleb 4) Cebula 5) Przyprawy- sól, pieprz świeżo mielony, majeranek Bułkę namaczam w wodzie. Do miski daję: jajko, sól, pieprz, duuuużooo majeranku, bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz porządnie odciśniętą bułkę. Mieszam łyżką. Dodaję mięso mielone. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na głębszym oleju z każdej strony. Gdy będą brązowe- są dobre. Podaję zawsze z ziemniakami oraz najczęściej z buraczkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mielony gigant?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię tylko z dodatkami, np. papryką, groszkiem, fasolą, soczewicą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×