Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bosa we mgle

Dlaczego płyty winylowe są takie drogie?

Polecane posty

Byłam dziś w EMPiK-u. Płyta CD kosztuje przykładowo 35 zł, a ten sam tytuł na winylu już 65 zł (bez grosika). Skąd się bierze ta różnica? Jest to tym bardziej dziwne, że koszt wytłoczenia winyla jest tańszy niż wytłoczenia kompaktu czyli to kompakt powinien być droższy. Co zresztą nie dziwi skoro technologia tłoczenia winyli jest znana od kilkudziesięciu lat i masowo tłoczono longplaye na długo przed wymyśleniem kompaktu.

Gość gość
CD latwo skopiować, winyla w domu juz nie zrobisz :)

Gość gość
Płyty kompaktowe kupują normalni ludzie, a winyle już tylko hipsterskie snoby. Powiem więcej - gdyby nie były takie drogie, nie kupowaliby, żeby nie splamić się "towarem dla plebsu".

Część kupujących winyle być może jest snobami. Nie wiem. Nie znam się na snobach. Ja snobką nie jestem. Ja po prostu wolę dźwięk naturalny analogowy niż sztucznie zdigitalizowany.

Gość gość
hahahaha żeby poczuć, że ten analogowy dźwięk ma choćby w jednym punkcie przewagę nad cyfrowym to trzeba mieć gramofon i system odsłuchowy kosztujący tyle co mieszkanie w średnim mieście. Zejdź na ziemię. Na gramofonie technicsa czy podobnym szajsie możesz sobie grać, trzeszczeć i szumieć.:P

Nie prawda. Mieszkanie w średnim mieście ciężko kupić za mniej niż 150 tyś., gdy tymczasem przyzwoity gramofon z wkładką Ortofona plus dobra integra tranzystorowa z monitorami na podstawkach można już kupić za mniej niż 10% tej kwoty. Na upartego w tej kwocie można by się zmieścić ze wzmacniaczem lampowym zamiast integry tranzystorowej. Wystarczy odkupić lampowca z drugiej ręki i tylko wymienić w nim same lampy. Jak nie jesteś obeznany z tematyką to nie wypisuj głupot.

Gość Artkinson
to zależy gdzie i jakie płyty kupujesz. Jednak są sklepy, które sprzedają po tańszej cenie i tutaj http://www.3kropki.pl/sklep/muzyka/winyle/ jest chyba najtaniej. Ja akurat kolekcjonuję płyty winylowe i mam już na oku kilka sztuk do kupienia.

Gość gość
To są małe wytwòrnie płyt winylowych dla koneseròw retro, mniejszy rynek zbytu, nie jest jakaś produkcja masowa, w przypadku cd tak i konkurencja wytwòrni.