Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dziwne pytanie ale jednak je zadam...czy ktoras z was robi przetwory do sloików

Polecane posty

Gość gość

bo mam dziwne pytanie do was.. otoz moja tescowa jest kobieta która nie jest zby czysta i nigdy nie przyklada wagi do higieny ...nie myje rak jak cos gotuje itd..brzydze sie od niej jesc... dostalismy od niej buraczki cwiklowe w sloikach ,i te sloiki ona gotowala razem z ta cwikla w srodku... czy moge spokojnie jesc..myslicie ze bakterie z jej brudnych łap zniknely???czy podczas takiego gotowania wrzatek dostaje sie tez do srodka sloika? wiem ze glupie pytanie :)

Gość gość
Ja bym nie jadła.

Gość gość
JA TEŻ BYM NIE ZJADŁA.TEŻ SIE BRZYDZĘ JEŚĆ U LUDZI.

Gość gość
żywność ze słoików, pasteryzowana w ponad 100 * C. jest całkowicie pozbawiona bakterii, możesz spokojnie jeść ich zawartość

Gość gość
czy podczas takiego gotowania wrzatek dostaje sie tez do srodka sloika?// widać nie wiele wiesz ale możesz to jeść, gdzie ty się chowałaś że nie wiesz takich rzeczy, zgroza że takie tępe babsko

Gość gość
Ja tez nie mam pojęcia o gotowaniu i też slyszalam od kogoś ,że pasteryzowanie sloików nie zawsze oznacza ,że to co w środku też jest wyparzane.

Gość gość
osoba z 08:26 wyjęła mi wypowiedź z ust ;-) poprawiłaś mi humor autorko ;-)

Gość gość
Coz, tytul zupelnie nieadekwatny do tresci,wiec odpowiem: tak, robie przetwory. Najczesciej sa to ogorki kiszone, ogorki w kurkumie (smakuja troche jak korniszony), grzyby marynowane, oraz sok ze swoich malin. Czasem robie tez papryke marynowana. A co do tesciowych: moja tez nie jest czyscioszkiem (mieszkamy razem), ale jem jej dzemy (ja nie robie), malo tego- jadlam od jej 90-letniej sp.matki cwikle ze sloikowi i nie umarlam. I zyje. I dobrze;). Przeciez,autorko, wekujesz sloiki zakrecone zakretkami, wiec jak ta woda ma sie tam dostawac? Jej,mam 25 lat, ale poziom dzisiejszych ''gospodyn'' mnie przeraza...

Gość gość
Widzę,że wiele teściowych i kobiet ''starej daty'' ma podobne podejście do higieny ;-) Moja ma podobnie bo może nie tyle,że jest brudasem co nie przejmuje tym aby było sterylnie czysto ,jako nieistotnym detalem. Mieszkamy pod miastem i mam kawałek ogródka,sad i co roku robię przetwory. W tym roku ogórki kiszone,w occie,w musztardzie,sałatkę z ogórków,cebuli i papryki,buraczki z papryką, marmoladę z jabłek(taką do szarlotki), dżem śliwkowy,truskawkowy ,wiśniowy, powidła czekoladowo -śliwkowe i kompoty. Nie wymieniłam wszystkiego ;-) ale jak się to rozłoży w czasie to da radę ;-) Zawsze zaczynam od tego,że robię w piwniczce przegląd słoików,nakrętek,dokupuję braki i zwracam uwagę czy nic nie jest pokryte rdzą,uszkodzone itp. Druga sprawa to ich przygotowanie,wyparzanie..tradycyjnie wodą i dokładne mycie lub w piekarniku. Już to zabezpiecza przetwory przed zepsuciem. Sam proces pasteryzacji przebiega w temp. nie większej niż 100 stopni więc rzeczywiście niszczy większość bakterii ale nie wszystkie i to one mogą sprawić,że np. dżem nie przetrwa zimy i pojawi się pleśń. (Jeśli działamy większą temp. to jest już sterylizacja.) Wątpię jednak aby twoja teściowa przenosiła na rękach śmiercionośne wirusy,zagrażające twojemu zdrowiu i życiu ;-) Jeśli nakrętki są szczelnie zamknięte i proces pasteryzacji przebiega prawidłowo (np. odpowiednia ilość czasu) to nie ma powodu abyś ich nie mogła jeść. Nikt nie schowa do piwniczki słoika,którego nakrętka się nie zawekowała i przepuszcza powietrze - podskakuje jak kapsel(nie było charakterystycznego ''pyknięcia'') nie wiem jak prościej mam to wyjaśnić ;-D