Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iwuska

DIETA PRZEMIENNA

Polecane posty

Moje zainteresowanie tą dietą wynikło z faktu obejrzenia w lutym 2016 roku w TVP dokumentu BBC Jedz mniej , żyj dłużej z 2012 roku . Wszystkim , którzy nie widzieli polecam obejrzenie Nie wiem , kiedy TVP planuje jego powtórkę ale jeśli ktoś ma konto na Chomikuj. pl może go ściągnąć np z chomika bandzuch Naukowcy już w latach trzydziestych ubiegłego wieku udowodnili, że niskokaloryczna dieta czyni wiele dobrego. Wówczas przeprowadzono eksperyment na szczurach, które karmiono bardzo okrojoną, niskokaloryczną dietą. W efekcie szczury na diecie miały lepsze krążenie, a przede wszystkim żyły dłużej niż te, którym pozwalano się objadać. Podczas gdy naukowcy wiedzą od lat, że głodzone zwierzęta są zdrowsze i żyją dłużej, jednak nie można powiedzieć tego o ludziach. Stałe głodzenie się i jedzenie niewystarczającej ilości pożywienia po dłuższym czasie powoduje tylko szkody. Przełom nastąpił w 2003 r., kiedy amerykański lekarz Mark Mattson przeprowadził eksperyment i odkrył, że szczury wcale nie muszą być na permanentnej głodówce, aby dłużej żyć. Wystarczy, że kilka dni w tygodniu pogłodują, a w pozostałe będą jadły normalnie. Wynikałoby z tego, że wcale nie trzeba się głodzić każdego dnia, aby zrzucić wagę i cieszyć się dobrym zdrowiem. To odkrycie dało nadzieję odchudzającym się, gdyż marzenia o szczupłej sylwetce stały się realne i to bez stałego poczucia głodu i rygorystycznych diet, nierzadko trudnych w realizacji. Dieta co drugi dzień jest o wiele łatwiejsza do przestrzegania. Inny naukowiec – Krista Varady z Uniwersytetu Illinois – opublikowała badania dowodzące, że dieta przemienna działa. Przez 10 tygodni szesnastu jej pacjentów stosowało dietę: jeden dzień normalnego jedzenia, jeden dzień 20 proc. z tego co je się zazwyczaj. Każdy z pacjentów stracił po kilka kilogramów, a co najważniejsze, odchudzający się nie czuli na diecie głodu. Dr James Johnson z National Institute on Ageing z Uniwersytetu Stamford, autor publikacji „The Alternate – Day Diet” sam stosuje dietę przemienną od 5 lat. Johnson przyznaje, że za każdym razem, kiedy łapie dodatkowe kilogramy, przez kilka tygodni poddaje się diecie przemiennej i za każdym razem ma rewelacyjne efekty. Dieta przemienna to świetny sposób na odchudzanie dla osób, które źle radzą sobie z koniecznością wyrzeczeń, jakie charakteryzują wszystkie diety odchudzające. Przechodząc na dietę przemienną (z ang. The Alternate-Day Diet) nie trzeba rezygnować ze wszystkich ulubionych potraw i smakołyków, nawet jeśli to wysokokaloryczne, niezdrowe jedzenie. Dieta przemienna to skuteczna dieta na odchudzanie, podczas której co drugi dzień ograniczasz swoje posiłki. Umożliwia spalanie tłuszczu i utratę zbędnych kilogramów bez konieczności wyliczania każdej spożytej kalorii. Z niewielkimi poprawkami skopiowano z https://portal.abczdrowie.pl/dieta-przemienna oraz http://www.dietaprzemienna.pl/jak-realizowac.html Wszystkich , którzy chcą się z nami odchudzać na tej diecie zapraszam na forum www.dukanowebanitki.pun.pl aby uniknąć reklam, wulgarnych komentarzy rejestracja jest obowiązkowa. ciąg dalszy info na temat diety w drugim poście

Zasady diety przemiennej Zasady diety są bardzo proste: jednego dnia głodujemy – jemy 25 % tego co zazwyczaj następnego dnia wracamy do normalnego jedzenia i pozwalamy sobie na kaloryczne śniadanie, obiad i kolację. I tak na przemian: dzień głodówki, dzień jedzenia. Taki system jedzenia umożliwia pobudzanie trawienia i przyspieszanie metabolizmu. Podczas dni głodówki jedz 400 max, 500 kcal dziennie. Możesz jeść to, na co masz ochotę, chociaż dobrze byłoby, aby były to zdrowe produkty. Podczas normalnego dnia możesz jeść do woli, pod warunkiem, że nie będziesz się objadać. Upewnij się, że jesz warzywa i owoce. Ten dzień nie powinien cię jednak stresować i ograniczać. Masz z niego czerpać przyjemność. Każdego dnia diety przemiennej pij dużo wody. Sprawdzaj swoją wagę tylko raz w tygodniu, zawsze rano i zawsze po dniu głodówki. Tak naprawdę nie jemy przez około 30 godzin. Czyli przykładowo jeżeli dzień postny wypada we wtorek, to jemy normalną kolację w poniedziałek wieczorem, kładziemy się spać, po obudzeniu w ciągu wtorkowego dnia jemy maksymalnie 400/500 kcal i kładziemy się spać. W środę rano jemy normalne, standardowe śniadanie. Dieta przemienna w praktyce Są różne techniki rozłożenia tych 500 kalorii w ciągu dnia. Każdy człowiek jest inny i z czasem wypracuje sobie najlepiej dopasowane do swoich potrzeb i możliwości rozwiązanie. Najczęściej jednak ludzie praktykujący dietę przemienną stosują następującą taktykę: Rano nic, później jedna obiadokolacja w godzinach popołudniowych zawierająca około 400 kcal. Resztę dostępnych kalorii można rozłożyć na drobne przekąski w momentach kryzysu głodowego. Dwa posiłki rozbite na lekkie śniadanie (200kcal) i lekką kolację (300kcal). Przegryzanie warzyw typu surowych marchewek czy chlebków ryżowych przez cały dzień bez żadnego wyraźniejszego posiłku. Niektórzy wybierają też taką opcję niejedzenia zupełnie nic przez cały dzień podczas dnia głodówki Co pić? Dobra wiadomość - napoje są głównym pomocnikiem w przetrwaniu dni postnych! Można w zasadzie pić wszystko, tylko trzeba mieć na uwadzę dzienny limit kalorii. Herbata - czarna, zielona, czerwona, żółta, biała, o dowolnym smaku i w dowolnych ilościach. Ważne tylko żeby jej nie słodzić. Można dodać za to trochę cytryny lub limonki. Kawa - też w dowolnych ilościach. Tu też bez cukru, można dodać niewielką ilość mleka jak ktoś lubi. Woda mineralna - najlepiej niegazowana, bo gazowana wzmaga apetyt. Sok pomidorowy - jest stosunkowo niskokaloryczny, a dość sycący. Nie wszyscy lubią. Soki warzywne - z marchwi, selera, buraków, itp. Powinno się bezwzględnie unikać gazowanych napojów mocno słodzonych typu coca cola, fanta, sprite i soków owocowych. Te ostatnie choć zdrowsze zawierają dużo cukru . Zalety diety przemiennej Dieta odchudzająca stosowana przemiennie nie tylko sprawia, że tracimy zbędne kilogramy, ale również redukuje objawy astmy, obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na serce, wydłuża życie, a nawet redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Jej korzystny wpływ na objawy astmy wynika głównie z tego, że po ośmiu tygodniach jej stosowania waga spada o ok. 8 proc. masy ciała. Według badań dra Johnsona, dieta również redukuje wolne rodniki – substancje, które produkujemy, jedząc i oddychając, odpowiedzialne za nowotwory i choroby serca. Według Johnsona dieta nie prowadzi również do efektu jo-jo. Problemem diet odchudzających jest to, że po ich zakończeniu waga na powrót zaczyna rosnąć, bo zaczynamy jeść większe ilości, do których przez jakiś czas organizm nie był przyzwyczajony. Dieta przemienna nie powoduje efektu jo-jo, bo nie przyzwyczaja organizmu do mniejszych porcji żywności i zezwala na dni, kiedy jemy normalnie i nie czujemy się głodni.

Gość teko11
Ja stosuję dietę 1200kcal do tego dużo ćwiczę i przyjmuję suplementację African Mango http://szczupla-kobieta.pl i to jest moja recepta;)

Gość Iwuska
A my z dziewczynami z forum dukanowebanitki chudniemy na przemiennej bez suplementacji . Zapraszamy

Gość BasiaWa
Ja się odchudzałam w tym roku i najlepszą opcją okazało się dorzucenie spalacza Thermo Speed z Olimpu. Dzięki niemu pozbyłam się9 kg :)

Gość będzie dobrze 2017
Ja zraraz po świętach zaczęłam dietę NŻT zwyczajnie ograniczyłam porcje i słodycze oraz napoje gazowane. staram się też często ruszać i wspomagam się IQgreen i mam nadzieję, że za rok będę już laseczką.

Gość jemniejem
Dieta wydaje się być warta wypróbowania

Gość gość
no nie powiem, ciekawa propozycja, ale nie wiem czy tak w trakcie działań operacyjnych mogę sobie zmieniać, chyba iqacai nie przeszkadza w żadnej diecie, ale sposob odżywania to powinno się kontynuować?

Gość jemniejem
W sumie to jestem zdecydowana rozpocząć tę dietę. Wczoraj był akurat trzeci dzień mojej głodówki, którą mogę wykorzystać jako wprowadzenie do diety przemiennej. Czyli wczoraj nie jadłam, dzisiaj jem, jutro nie jem. Jedzenie co drugi dzień. Spróbuję, na początek dwa tygodnie i zobaczę jakie efekty będą.

Gość gość
ciekawe jakie efekty ?

Gość gość
Też słyszałam i czytałam (mam ksiązkę dieta 5:2), ze IF jest zdorwy - nie tylko dla odchudzania, ale własnie dla zdrowia. Na razie potrzebuje szybko zrzucić z 4 kg, więc planuję dietkę kefirową, ale po niej - na podtrzymanie efektów - chętnie właśnie przemienna