Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luicia

Synestezja

Polecane posty

Gość Luicia

Czy ktoś z Was ma to może? I byłby chętny podzielić się opiniami na ten temat na forum? Sama to chyba mam i czuję się z tym troszkę zagubiona, dlatego chciałabym wymienić się opiniami na ten temat :)

Gość gość
Ja mam :) u mnie synestezja "objawia się" łączeniem liter, cyfr, nazw dni tygodnia i miesięcy z konkretnymi kolorami np. litera A jest biała, B brązowa, cyfra 5 czerwona, a piątek czarny. Są też inne rodzaje synstezji np. łączenie zapachów z kolorem lub kształtem, ale te akurat mnie nie dotyczą. A Ty w jaki sposób odczuwasz synestezję?

Gość gość
Ja też tak mam i moja siostra. Słowa kojarzą mi się z kolorem, konkretnym obrazem, jedzeniem, smakiem Tak samo litery i liczby:-) byłam w szoku jak się dowiedziałam że nie wszyscy tak mają:-) a muzyka kojarzy mi się z jakąś sytuacja, wydarzeniem i osobami czasami z kolorem.

Gość gość
I dodam też że wydarzenia z którymi kojarzy mi się jakaś piosenka są czasem zupełnie inne niż treść tej piosenki a czasem się zgadzają z treścią. Nieraz też miałam tak że piosenka była po angielsku i nie znałam jej tłumaczenia ale kojarzyła mi się z czymś konkretnie i potem się okazało że znaczenie tekstu prawie się pokrywały z obrazem w mojej głowie. To chyba jakiś podświadomie się czuje i widzi. A wyrazy liczby kojarzą mi się z kolorami lub obrazami które przeżyłam w dzieciństwie i tak zostało...:-)

Gość gość
Imiona tak mi się kojarzą Anna jest białą i z zupa mleczna, Magda czerwoną i z kakao, Dariusz zielony i z nalesnikiem, Wiktoria z winem czerwonym i jest fioletowa, Olga jest żółta i czekoladowy wafelek tak samo jak Jurek:-), ... Itd

Gość gość
Robert jest czarny i kojarzy mi się z chłopakiem w żółtej kurtce i że sniegiem, Katarzyna ze serem i jest czerwona, Tadek z brązem i kotletem:-), Radek z Zielona zabka... :-)

Gość gość
Dni tygodnia ułożone są w łuku tak samo cały rok. Poniedziałek prostokąt granatowo brazowy np a wtorek szerszy też prostokątny i zielony...Każdy dzień tygodnia ma swój kształt i kolor i są połączone ze sobą