Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jesli bede pracowac na umowe zlecenie czy dostane emeryture

Polecane posty

Gość gość

gdzie mam odprowadzane składki emerytalne, rentowe.I uzyskam wiek emerytalny?Czy biorą moje pieniądze a nie dostane emerytury?

Gość gość
Naprawde jestes tak naiwna ze wierzysz w jakas emeryture???

Gość gość
jak masz umowe zlecenie to zadnej emerytury nie dostaniesz , musisz miec normalna umowe o prace wtedy sa odprowadzane skladki

Gość gość
taaa dostaniesz..tylko na umowe o prace jest emerytura,ale ja tez nie wierze w zadne emerytury

Gość gość
Pracuje na zleceniu zarabiam 1400zł.I pracuje w miesiącu srednio10 dni, po 8 h.Ide do pracy za to sama stawke i mam umowę o prace musze przepracować 20 dni.I gdzie lepiej? I mam odprowadzane wszystkie składki.

Gość gość
Pytasz się kwok, które nie mają pojęcia o czym piszą. Jeżeli masz odprowadzane składki to tak, będziesz miała taką samą emeryturę jak osoba pracująca na etacie. A czy ta emerytura będzie z panstwa czy nie to inna kwestia.

Gość gość
Przy zdecydowanej większości umów zleceń (gdy np nie jest się emerytem czy studentem do 26l) składki odprowadzane są obowiązkowo. Umowa zlecenie liczy się wtedy zatem do emerytury, choć nie liczy się do przepracowanych lat, płatnych urlopów, różnie też może być z l4 (w zależności od tego czy jest odprowadzana dobrowolna składka na ubezpieczenie chorobowe ). Np. Ja pracowałam na umowę zlecenie- w ciąży poszłam na l4, później miałam roczny macierzyński a jeszcze później zasiłek dla bezrobotnych. No ale jak potem poszłam do innej pracy na normalną umowę to przepracowane lata nie liczyły mi się do stażu pracy, w związku z czym miałam przez kolejne dwa lata tylko 20 dni urlopu. Ot i taka różnica.

Gość gość
Do emerytury liczy się okresy składkowe. Po osiągnięciu odpowiedniego wieku i wymaganego stażu pracy (z opłacanymi składkami- niekoniecznie na umowie o pracę) wylicza się emeryturę. Tyle że pewnie masz składki od najniższej odprowadzane więc nie ma co za bardzo liczyć... Ale owszem, obecnie pod pewnymi względami umowa- zlecenie daje podobne przywileje jak umowa o pracę.

Gość gość
A jest jakiś kalulator do wyliczenia emerytury? Ile trzeba co miesiąc odprowadzać składek emerytalnym aby dostać emeruture w wyskosci 1500zl?

Gość Letargia
http://www.mojaemerytura.zus.pl/1.asp?id= złodzieje mają na swojej stronie taki kalkulator - Kiedyś sobie obliczyłam ile mi wyjdzie emerytury miesięcznie i w mik poleciałam do PKO aby zalożyć konto i zbierać na dodatkową emeryturę. Teraz twierdze, że IKZE było najlepszym wyborem w kwestii mojej przyszłości. Warto poczytać w tym temacie https://www.pkopte.pl/ikze/

Gość gość10101
@Letargia suważam, że każdy sposób oszczędności jak zdecydowanie dobrym posunięciem. Dla osób, które nie potrafią utrzymać swoich środków na kontach oszczędnościowych takie IKE, czy IKZE jest idealnym posunięciem. Sam się kiedys dałem wpakować właśnie w konto IKZE w PKO PTE, ale obecnie inwestuje swoje pieniadze dzieki czemu zbieram sobie lepsza kwote na dodatkową emeryturę ;)

Gość gość
i tak dostaniesz grosze, bo rząd zapieprza te pieniądze na 500+