Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy osoba ktora zyje w zwiazku nieformalnym moze byc chrzestną??jak to jest??

Polecane posty

Gość gość

Prosze napiszcie mi czy ja moge byc chrzestną córki mojego brata? Nie zyje zgodnie z zasadami kosciola bo jestem w zwiazku nieformalnym i nie przyjmuje komuniI swietej i W najblizszym czasie sie to nie zmieni. CZY MIMO TEGO MOGE BYC CHRZESTNĄ?BRAT I JEGO ZONA SA BARDZO RELIGIJNI.

Gość gość
trzeba mieć bierzmowanie. nie każdy od razu bierze ślub nawet mając dzieci.

Gość gość
mozesz, kwestia twojego i ich sumienia. Musisz miec bierzmowanie no i pojsc do spowiedzi przed chrztem, niektorzy ksieza wymagaja zeby chrzestnych przedstawil zaswiadczenie ze byl u spowiedzi. tylko bron boze nie mow mu ze jestes w zwiazku nieformalnym

Gość gość
Nie, nie możesz. Rodzic chrzestni mają świecić przykładem katolickim. Chrzciłam córkę msc temu i wiem, bo ja z partnerem nie mamy ślubu i ksiądz pytał z kim chrzestni mieszkają, czy mają dziec****artnerów.

Gość gość
możesz. Gdybyś miała ślub tylko cywilny to byś nie mogła. Ale, że tylko żyjesz z facetem bez ślubu to Kościół oficjalnie nic nie wie na ten temat. Więc formalnie możesz. Kwestia sumienia o zupełnie inna sprawa.

Gość gość
to jeszcze raz ja,autorka. w tym rzecz ,że ja nie pojde do spowiedzi bo nie dostane rozgrzeszenia.zyje i mieszkam z facetem bez slubu wiec zaden ksiadz ni da mi rozgrzeszenia. pytam tylko czy moge byc chrzestna skoro nie bede szla do spowiedzi i komunii ?? piszecie ze bierzmowanie wystarczy?

Gość gość
pytasz sie o praktyke czy teorie? w teorii wyglada to tak: Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: 1. jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; 2. ukończył 16 lat, chyba, że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; 3. jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; 4. jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; 5. nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest. W praktyce wyglada to tak ze chrzestnymi zostaja osoby ktore byly ochrzczone i maja bierzmowanie, a z kosciolem i wiara katolicka maja czesto niewiele wspolnego.

Gość gość
Zależy czy ksiądz idiota będzie chciał "papierek" z podpisem, ze byłas u spowiedzi. Ja u mojego brata niby musiał am to dac, ale nie wziął. Tylko zależy id księdza. Co wymyślą to ich:-/ glupota

Gość gość
nie mowisz na spowiedzi, ze zyjesz z facetem i dostajesz rozgrzeszenie.

Gość gość
musisz isc do komunii na mszy podczas ktorej bedzie chrzczony dzieciak. Zeby isc do komunii musisz z kolei byc wczesniej u spowiedzi i dostac rozgrzeszenie, przynajmniej w teorii.

Gość gość
skoro i tak nie zyjesz wedlug wskazan wiary katolickiej to co za problem pojsc do komunii? i tak masz to w d***e. Spowiedz tez zalicz, jesli ksiadz bedzie wymagal papierka tylko po prostu zamiast mowic ze mieszkasz z facetem bez slubu itd to podaj jakies typowe grzechy, ze komus zle zyczylas itd. Spowiedz bedzie niewazna, ale dostaniesz niewazne rozgrzeszenie i pojdziesz sobie do komunii do ktorej nie powinnas isc

Gość gość
powtarzam jeszcze raz ze nie pojde do spowiedzi ani do komunii i nie bede klamac księdzu.jestem cale zycie prawdomowna i nie bede odstawiac szopki. chce tylko wiedziec czy moge byc chrzestną jesli nie zyje w zwiazku malzenskim i nie korzystam z sakramentów?

Gość gość
Jeśli chcesz być szczera (Chwała Ci za to!!!!) to nie będziesz chrzestną :) Ale SZACUN kochana, SZACUN. Wiele tzw "wierzących" nie jest tak prawdomówna, tak szczera jak Ty. Zresztą zobacz jakie rady dostałaś - kłamiesz tu, tu zatajasz i chrzestną jesteś. Ta daaam!

Gość gość
"jesli nie zyje w zwiazku malzenskim i nie korzystam z sakramentów? " - teraz znów przeinaczyłaś prawdę. Jeśli jesteś prawdomówna to nie "nie żyjesz w związku małżeńskim" - bo co komu do panien? tylko "żyjesz w związku pozamałżeńskim"

Gość gość
Najlepiej zapytać księdza. Odpowiedzi w stylu "nie przyznawaj się" dla mnie są śmieszne. Przecież to hipokryzja. Nieświadomy niczego ksiądz może dać ci komunię i będziesz tą chrzestną. Ale co z sumieniem? Jeśli pójdziesz do spowiedzi i wyznasz, że jesteś w związku nieformalnym możesz nie dostać rozgrzeszenia. Więc raczej nie możesz być chrzestną, jeśli zamierzasz załatwić to zgodnie ze swoim sumieniem. Weź ślub przed chrzcinami i będzie po kłopocie :-)

Gość gość
Nie będziesz kłamać??? A co innego zrobisz, jak nie kłamstwo w żywe oczy, skoro będziesz na tym chrzcie przyrzekać, że wyrzekasz się grzechu i że będziesz pomagać w wychowaniu w wierze? Jak możesz pomagać w wychowywaniu w wierze, skoro sama tej wiary nie przestrzegasz, i jak ci przejdzie przez usta wyrzeczenie się grzechu, którego wyrzec się nie masz zamiaru???

Gość gość
gość dziś [12:22 "jestem cale zycie prawdomowna i nie bede odstawiac szopki. chce tylko wiedziec czy moge byc chrzestną jesli nie zyje w zwiazku malzenskim i nie korzystam z sakramentów? " Ty na serio? Przecież właśnie skoro nie jesteś katoliczką, to godząc się na bycie chrzestną odstawisz największą szopkę! :o

Gość gość
A taki ksiądz jeden czy drugi, ktory ma kochankę i spędza z nią noc, a potem idzie i odprawia mszę sw. to nie jest hipokryta?

Gość gość
gość dziś Po co ten sofizmat? Czy my tu rozmawiamy o hipotetycznych księżach czy o autentycznym przypadku autorki?

Gość gość
dziekuje za wasze rady i teraz juz wiem ,ze chrzestną nie będe...chcialam tylko sie upewnic czy moge byc chrzestną mimo tego ,że nie zyje "po bozemu".slyszalam od kolezanek ze mozna bo nawet nergal zostal chrzestnym i ksieza nie robia problemu. dlatego dopytalam was:) teraz wiem ,że nie moge byc i nie będe .tyle na ten temat:)

Gość gość
dodam ze nie jestem ateistką ..jestem osoba wierzącą w boga ale niepraktykującą.zje w grzechu cieżkim i wiem o tym,ale dziekuje za wasz odzew.

Gość gość
ktos ci wyzej wrzucil fragment z prawa kanonicznego, jak byk stoi tam: jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić. Po co sie wiec zastanawiasz? nie prowadzisz zycia zgodnego z wiara i odpowiadajacego funkcji jaka masz pelnic wiec nie zostawaj chrzestna i tyle.

Gość gość
Autorko dobra decyzja - nie jesteś hipokrytą jak większość tutaj

Gość gość
Dostaniesz miałam podobna sytuacje

Gość gość
gość dziś powtarzam jeszcze raz ze nie pojde do spowiedzi ani do komunii i nie bede klamac księdzu.jestem cale zycie prawdomowna i nie bede odstawiac szopki. chce tylko wiedziec czy moge byc chrzestną jesli nie zyje w zwiazku malzenskim i nie korzystam z sakramentów? x Nie, nie możesz. Trzymając dziecko do chrztu nie będąc po spowiedzi, dopuszczasz się świętokradztwa wobec dziecka. Więc albo idziesz do spowiedzi, mówisz, uprawiałam seks bez ślubu i jesteś chrzestną, albo do tej spowiedzi nie pójdziesz i chrzestną nie będziesz. Z reguły księża proszą o kartkę ze spowiedzi, bo jest im to potrzebne pewnie do ich śmiesznych kartotek. Ja cię doskonale rozumiem. Niedługo sama będę chrzestną z tym, że ja mam ślub kościelny, a nie pasuje mi sama spowiedź. Ale będę musiała iść i to przełknąć niestety.