Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nękające telefony

Polecane posty

Gość gość

Nie mam facebooka ani tym podobnych. Nigdy w internecie nie podałabym swoich danych osobowych ani telefonu, a ciągle wydzwaniają z jakimiś reklamami, najczęściej ofertami w stylu lokat (nie wiem, jak to się nazywa - coś w rodzaju biura maklerskiego?) Skąd oni mają mój numer i nazwisko? Do głowy przychodzą mi tylko banki i sklepy internetowe. Przecież jest ochrona danych osobowych. Wiecie jak temu zaradzić?

Gość gość
Jestem w pracy, więc to żadne wyjście. Zadzwonią z innych. Tylko skąd mają numer? Na moje pytanie pan odpowiedział, że z ogólnodostępnej bazy telefonów. Jak to jest możliwe przy ochronie danych osobowych? Sama na bank w necie bym nie umieściła. Może sieć telefonii? W bank nie wierzę, że by udostępnił do jakiejś bazy. Jeszcze telefon podaję, jak robię zakupy w sklepach internetowych, no ale ochrona danych gdzie?

Gość gość
zablokuj w swoim telefonie reklamy . Oni wzięli z książki telefonicznej albo podczas umowy nie zastrzegłaś sobie anonimowości .

Gość gość
Ale jak zablokować reklamy? Przecież telefon nie rozpozna, co będzie reklamą a co nie.

Gość gość
wpisz na czarną listę ,ja w ogóle nie odbieram nieznanych ,zakupy przez neta? tak ,stamtąd mogli mieć ,

Gość gość
Też byłam w podobnej sytuacji i kiedyś powiedziano mi,że kupując starter do jakiejkolwiek sieci komórkowej automatycznie zgadzam się na tego typu telefony.

Gość gość
Blokuję, ale ciągle dzwonią z innych numerów :( Nieznajome numery muszę odbierać, bo szukam pracy. Nic nie można zrobić?:( Jak wypisać się z listy, na której nie wiem, skąd jestem :O

Gość gość
Może masz numer "po kimś" co upublicznial ten nr w necie itp. Od dawna go masz? I od początku yak było? Ja mam nr 3 lata i zero takich telefonów

Gość gość
Jak robisz zakupy w Internecie to możliwe że od tego, oni te numery 'sprzedaja' dalej. Blokuj za każdym razem

Gość gość
Od dawna i jestem pierwszą właścicielką.

Gość gość
Eh... To można blokować w nieskończoność. Ja widzę, że nawet ta sama osoba wydzwania z różnych numerów, jak kilka razy poznałam już.

Gość gość
Albo sciagalas cos z neta pirackiego, lub wyskoczyla ci reklama, wygrales telefon podaj swoj numer i go wpisalas. A to sciema żeby właśnie wyludzic numer.

Gość gość
Skad wiesz ze pierwsza, moze jakiś czas byl wyłączony gdy wygasł a Ty kupilas karte, podczas gdy ktoś kiedyś miał identyczny numer, ale mu np zablokowali.

Gość gość
A może to jakis twój wielbiciel cie stalkuje?

Gość gość
"Albo sciagalas cos z neta pirackiego, lub wyskoczyla ci reklama, wygrales telefon podaj swoj numer i go wpisalas." Nie. "Skad wiesz ze pierwsza, moze jakiś czas byl wyłączony gdy wygasł a Ty kupilas karte, podczas gdy ktoś kiedyś miał identyczny numer, ale mu np zablokowali. " Mam go 15 lat. Telefony tego typu od jakiegoś pół roku. I znają moje nazwisko. To ja jestem w tej bazie.

Gość gość
"A może to jakis twój wielbiciel cie stalkuje? " Nie, to namawiają na zakupy czy inwestycje. Wcześniej przymykałam oczy, ale jak jeden debil zaczął mnie obrażać, że nie chcę u nich założyć jakiś obligacji czy czegoś takiego, to mam dość!

Gość gość
To może ktoś gdzieś podaje ten twój numer

kupując jakąkolwiek usługę - kredyt, konto w banku, kartę debetową, numer w telefonii, pakiet tv czy internet itd. - podpisujesz zgodę na wykorzystanie danych... no i tu małym druczkiem - w jaki sposób. Bardzo często jest to m.in. udostępnienie danych podmiotom współpracującym. Trzeba dodać, że jest to warunek niezbędny do zakupu danej usługi.

Gość gość
opcje binarne?

Gość gość
Ewa333333 , a można jakoś z tego wyjść? kazać się wypisać, tylko jak nie wiadomo (bo teraz nie dojdę) kiedy i gdzie?

Gość gość
Nie wiem, czy opcje binarne, bo zawsze mówi, że wyśle maila (którego też ma!) i nigdy nie dostałam.

Gość gość
Ewa - jesli ktos do niej dzwoni, ma OBOWIĄZEK poinformowac skąd ma jej dane osobowe i telefon jesli ma to firma współpracująca z firmą, w której ona wykupiła usługę to muszą o tym powiedzieć unikanie odpowiedzi jest bezprawne bo jeśli dzwoni do ciebie twój bank to wiadomo że mają twoje dane i nie musisz pytać ale jeśli dzwoni firma o której nic nie wiesz i nie miałas do czynienia to muszą odpowiedzieć jej na pytanie skoro je zadała

Gość gość
To powiedział, że z ogólnodostępnej bazy internetowej.

Gość gość
ja dzwonię do mojej sieci i mówię że mają wszystko zablokować

Gość gość
ale co to znaczy wszystko?