Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Szlachetna paczka.. trochę inna w tym roku

Polecane posty

Gość gość

Przeglądałam rodziny w tamtym roku i w tym i musze przyznać ze wreszcie nie ma rodzin po 10 dzieci( i kolejne w drodze), z mężem który nie może znaleźć pracy, które mają wysokie oczekiwania. Rodziny o których czytalam dotknęła przede wszystkim choroba, niepełnosprawność. Nie maja wielkich wymagań, prosza o podstawowe rzeczy (żywność, ubrania, artykuły do domu typu ręczniki, pościel, garnki) a sprzęty AGD czy meble moga być uzywane. W zeszlym roku dużo rodzin była bardzo roszczeniowa, szczególnie te wielodzietne. A wy jakie spostrzeżenia co do rodzin z waszych okolic?

Gość gość
,,Sens pomocy ubogim na własne życzenie,, na forum Wizaż,i znajdziesz 30-letnie,,dzieci,,które trzeba wychowywać.Polecam.

Gość gość
u mnie były rodziny wielodzietne nie roszczeniowe tylko samotne matki w ciąży przeważnie :-o

Gość gość
dziś to wy możecie wielodzietne w d**e pocałować mają 500 plus :-p a wy nie macie z czego beki robić zawistne podłe lochy !!!pamiętam te topiki pełne nienawiści suki pisały takie rzeczy że brak słów POKORY TROCHE I DO ROBOTY a nie wyśmiewać się z biedy i to niewinnych dzieci :-o

Gość gość
Jak w zeszłym roku czytałam o tych wielodzietnych to byłam zła ze takim nierobom co się mnoza jak króliki na jednym dwoch pokojach ludzie maja pomagać a dziś te rodziny które widziałam to naprawdę było mi żal ze takie mają sytuacje rodzinne.

Gość gość
Fakt, w tym roku inna, i głównie rodziny dotknięte niepełnosprawnością. Szkoda że tyle jest samotnych, starszych ludzi którym zostają żałosne grosze po opłaceniu rachunków. Chociaż natknęłam się też narodziny fakt, z dzieckiem niepełnosprawnym, ale takie u których po odjęciu kosztów utrzymania, LECZENIA I REHABILITACJI zostawało ok. 500 zł na osobę. I to naprawdę osoby które kwalifikują się do takiej pomocy? Mam dziecko wymagające szczególnej pomocy, terapii, i szczerze mówiąc, wychodzi to podobnie u nas, nigdy jakoś tej biedy nie oczuwałam, cieszyłam się że na terapię zajęciową zawsze jest,a najwyżej kupię mu buty za 100 a nie 300 zł. Nie każda choroba oznacza też z gruntu niepełnosprawność, duże utrudnienia czy niemożność podjęcia pracy, a tego już chyba nikt nie weryfikuje. I czytam o "miażdżącej diagnozie- torbieli na jajniku".

Gość gość
W mojej miejscowosci..babka 55 lat, mąż z 58(zachorowal,chyba na serce), mają niepelnosprawna w stopniu lekkim córke (23 ), która sama ma syna niepełnosprawnego w stopniu ciężkim. Do tego mieszka z nimi druga córka z mężem i synem 4 letnim i tylko mąż tej dziewczyny pracuje. Szkoda mi ich ale z drugiej strony moja mama ma 55 lat i pracuje, tata 57 lat musial wyjechac do niemiec do pracy by jakoś wyżyć mieszka z nimi moja siostra ma upośledzenie umyslowe na pograniczu lekkiego z umiarkowanym i tez nie nadaje się do pracy(dostaje 500 czy 600 renty)i oni nie idą żebrać tylko tata wyjechał i pracuje. Wiec skoro w tamttm domu są conajmniej 3 zdrowe osoby do pracy to powinny wziąsc się do roboty.

Gość gość
No fakt jest inna ta paczka . U nas w mieście jest zgłoszonych 14 rodzin. Sa to głownie osoby starsze , chore. Rok temu bylo pewnie rodzin wielodzietnych i jedno wielkie stękanie jak to ciężko i nie ma pracy . Co jest bzdura bo pracy w nas jest bardzo duzo.

Gość gość
i kafeteryjna swołocz nie ma się z czego śmiać bo nie ma biedy rodzin wielodzietnych która was tu zawsze czyni lepszymi :-D

Gość gość
dziś no i mialy racje ze sie smialy

Gość gość
17:40 biedne wielodzietne rodziny są nimi na własne życie bo zamiast pracować wola się j***c po kątach. Poza tym w takich rodzinach często gęsto przelewaja sie litry alkoholu. Po co zapewnić dzieciom przyszłość lepiej chlac i bzykac się. .normalnie haj lajf

Gość gość
gość dziś 500zl na osobe juz po kosztach utrzymania i leczenia to nie jest malo. Za tyle to sporo osob zyje.

Gość gość
Tez widziałam kilka rodzin którym po 500 zl na osobę zostawało po odliczeniu kosztow, ale byli i tacy co mieli po 300 po 200.

Gość gość
Ogólnie wiekszosc normalna ale sa kwiatki. Teraz czytam o rodzinie gdzie zmarl ojciec, matka ma raka, mieszkaja na kupie (6 osob na 2 pokojach, w tym 60letni brat matki) a pełnoletni syn sprowadza 17letnia partnerke i ma z nia dziecko...przynajmniej chlopak pracuje, ale no sory, co trzeba miec w glowie?

Gość gość
I ta matka-babcia chora na raka prosi o rzeczy dla wnuczki :O

Gość gość
Jak masz to daj. Jak nie masz to nie daj. Ale zamknij ryja!! I nie oceniaj - bo sama oceniona będziesz!!!

Gość gość
to jest super rodzina: ''Pani Klaudia (22 l.) wraz z Panem Mariuszem (35 l.) mieszkają w bardzo trudnych warunkach. Ich sytuacja mieszkaniowa jest dramatyczna. Z powodu zaległości nie mają prądu, w mieszkaniu jest bardzo zimno. Nie dość że nie mają ogrzewania, to jeszcze brakuje kołder i pościeli. Pani Klaudia została odrzucona przez swoją rodzinę, jej jedynym wsparciem jest jej konkubent Pan Mariusz. Obydwoje pochodzą z rodzin patologicznych. Starają się wyrwać z tego środowiska, jednak jest ciężko. Brak wykształcenia i kompetencji dodatkowo utrudnia znalezienie pracy. Pan Mariusz pracuje dorywczo na umowę o dzieło w branży budowlanej. Obydwoje planują wspólną przyszłość. Ich największym zmartwieniem są problemy finansowe i narastające długi. Praca Pana Mariusza i pomoce z innych instytucji co miesiąc przynoszą rodzinie 1400 zł. Po odliczeniu wszystkich zobowiązań przypada im 452 zł na osobę. Pani Klaudia intensywnie szuka pracy od stycznia 2016, jest zarejestrowana w Urzędzie Pracy i nigdy nie odrzuciła żadnej oferty. Niestety z powodu braku wykształcenia i kompetencji nikt nie chce jej zatrudnić. Mimo to nie poddaje się, uczy się stylizacji paznokci, stara się robić dodatkowe kursy podnoszące jej kompetencje. Marzy o zrobieniu prawa jazdy, dzięki któremu mogłaby dojeżdżać do pracy oddalonej od mieszka zamieszkania. Wierzy, że los się w końcu do niej uśmiechnie i że znajdzie wymarzoną pracę oraz wyjdzie z długów. Pan Mariusz wspiera ją i również wierzy w polepszenie ich sytuacji życiowej. Wśród największych potrzeb Pani Klaudia wymienia piec (w mieszkaniu nie ma prądu ani ogrzewania), obydwoje z Panem Mariuszem potrzebują odzieży. Żywność również jest bardzo potrzebna.'' Kobieta jest z Zabrza, tam akurat bardzo wiele pracownikow szuka Poczta Polska, a na WERze znajdzie prace KAZDY od reki! do Gliwic tez nie ma daleko, sa autobusy pracownicze na strefe ekonominczna, na magazyny za 1860zl dostaje prace kazdy kto sie zglosi :O

Gość gość
A co kolejna nieletnia mamusia co sie wj***la do czyjegos domu i zaszla w ciaze? Mnie niech ludzie oceniają - ja przynajmniej swoja glupota nie doprowadziłam do tego by ktos musial po ludziach prosic.

Gość gość
18:12 To sobie zarob, a nie giry rozkladasz i tylko czekasz az ktos da. Gardze takimi.

Gość gość
Pani Iwona 41 l. Jest wdową i samotnie wychowuje trójkę dzieci: Karola 18 l, Amelię 17 l oraz Marcina 15 l. Mieszkają z nią również starsze dzieci: Marek 23 l., Grzegorz 20 l. oraz Katarzyna 21 l. z jej synem a wnukiem pani Iwony, Andrzejem 1,5 roku. Tyle doroslych a tylko matka pracuje. Synusie "szukaja pracy". Taaaa szukaja tak zeby nie znalezc. Corunia nogi rozlozyla przed pierwszym lepszym a teraz samotna matka. Gowno bym im dala.

Gość gość
18;35 takim też g****a bym dała, lenie patentowane. Pani iwonka tez wcześnie zaczęła skoro w wieku 17 lat zaszła w ciążę a do 21 juz miała 3 dzieci. Nie ma to jak jeszcze trójkę machnać. Takich w ogóle nie powinni kwalifikowac do paczki.

Gość gość
Te osoby potrzebują w dużej mierze aystentów rodziny z prawdziwego zdarzenia - ktoś kto będzie ich edukował równocześnie, motywował do zmiany sytuacji, uczył jak korzystać ze wsparcia - ale po to by się od niego uniezaleznić, a nie po to by głebiej brnąć. Bo to jest dziedziczna bieda. I jak można takie osoby porownywać do małżeństwa posiadającego 3 dzieci gdzie jedno zachorowało, nfz odmówił leczenia i sprzedali wszystko co mieli, zapożyczyli się byle ratować życie córki?

Gość gość
"Pani Iwona 41 l. Jest wdową i samotnie wychowuje trójkę dzieci: Karola 18 l, Amelię 17 l oraz Marcina 15 l. Mieszkają z nią również starsze dzieci: Marek 23 l., Grzegorz 20 l. oraz Katarzyna 21 l. z jej synem a wnukiem pani Iwony, Andrzejem 1,5 roku. " Wiesz, matka też pierwsze dziecko w wieku 18lat urodziła.

Gość gość
Czytalam niektore opisy i wlos sie jezy. Moj maz od roku walczy z nowotworem, mamy 3 letnie dziecko, a do tego pomagam tez mojej mamie po wypadku. I zamiast wyciagac reke zaiwaniam ile moge zeby starczylo. Mezowi przyznali rente, a w okresach kiedy jest lepiej robi jakies zlecenia,bo jest grafikiem. Byloby mi wstyd isc prosic w sytuacji kiedy jestem zdrowa i sprawna.

Gość gość
wiecie co nie wiem czemu ale mi takich ludzi żal

Gość gość
gość dziś Właśnie tacy ludzie dostają. Musisz tego się nauczyć by wyciągać rękę. I to widać wszędzie - w pracy jeśli idzie o awanse, na studiach itp. Powodzenia dla męża, żeby wykopał to poskudztwo ze swojego organizmu.

Gość gość
Niektórym ludziom naprawdę należy się pomoc, ludzi dotykają różne choroby,wypadki losowe,śmierć bliskich. Ale gdy czytam o biednych wielodzietnych rodzinach, koles ma pracę sezonowa dorywcza , kobieta zajmuje się 7 dzieci wiec nie może podjąć pracy do tego mają fatalne warunki mieszkaniowe to jedynym prezentem powinna być sterylizacja obojga.

Gość gość
no nie, jak przeczytałam kto potrzebuje pomocy to mnie z nóg zwaliło, Pani Anna (81 l.) jest pogodną i otwartą na ludzi osobą. Od 7 lat samotnie wychowuje trójkę wnuków: Mariusza (20 l.), Mariana (19 l.) oraz wnuczkę Kasię (20 l.). Dwa lata temu rodziną powiększyła się - na świat przyszła śliczna Krysia - córka Kasi. W 2009 roku rodzice opuścili trójkę dzieci i jedynym opiekunem została babcia. Od tego czasu sytuacja rodziny stała się trudna, ponieważ wiek pani Anny uniemożliwiał podjęcie pracy ----------------------------------------------------------------------------------------no nie ale, ja mając dwoje rodziców w wieku 18 lat podjęłam prace, a swoje dziecko miałam w wieku 28 lat bo nas nie było wcześniej stać. No nie chyba mnie kuźwa z nerwów rozsadzi, jak patologia z pokolenia na pokolenie sie rozmnaża.

Gość gość
Jak nie ma - cale mnóstwo takich biedaków, gdzie "dzieci" około 10tki mają juz przychówek, a żadne z dorosłych pracy znaleźć nie może. Cala masa sprawnych dołem gości, którzy beztrosko dorabiają sobie kolejne dzieci bez zastanowienia jak będą żyć. Aha - kryteria są takie, że biorą rodziny, gdzie po odjęciu KOSZTÓW UTRZYMANIA zostaje mniej niż 500 zl na osobę. No faktycznie wieeeelka bieda. W ogóle nie mam ochoty pomagać takim ludziom, szukam jakiejś starszej, samotnej osoby , albo samotnej matki jedynka - bo ci faktycznie są pokrzywdzeni i nie mają na kogo liczyć.

Gość gość
Pani Anna (81 l.) jest pogodną i otwartą na ludzi osobą. Od 7 lat samotnie wychowuje trójkę wnuków: Mariusza (20 l.), Mariana (19 l.) oraz wnuczkę Kasię (20 l.). Dwa lata temu rodziną powiększyła się - na świat przyszła śliczna Krysia - córka Kasi. W 2009 roku rodzice opuścili trójkę dzieci i jedynym opiekunem została babcia. Od tego czasu sytuacja rodziny stała się trudna, ponieważ wiek pani Anny uniemożliwiał podjęcie pracy. Ze względu na problemy z sercem (migotanie przedsionków), sama wymaga pomocy wnuków babka 81 letnia myślała, że jest nie do zdarcia, to ja w wieku 52 lat mam już migotanie przedsionków, a babciu te dzieci umieją się już pieprzyć to i są w stanie same na siebie zapracować.